לפעמים אנחנו מרגישים שהחורף בישראל הוא בדיחה: כמעט ולא יורד גשם ומזג האוויר מתאים יותר לשיזוף בים מאשר לשמיכת פוך. עם זאת, חיילים ותיקים בצבא יודעים היטב כמה החורף יכול להיות לא נעים (במיוחד אם אתם באמצע הלילה במדבר או ברמת הגולן), ומה החשיבות של ביגוד טרמי איכותי.

בדיוק בשביל כל מי שטרם זכה לחוות חורף בצבא, הכנו לכם מדריך מסודר עם הסברים על הביגוד הטרמי השונה, מה חשוב לבדוק לפני הקנייה שלו – ואיך תוכלו לגרום לו להחזיק למשך שלוש שנות שירות (לפחות).

אז בואו נתחיל בהתחלה:

מהו בכלל "ציוד טרמי" ולמה צריך אותו?

"ציוד טרמי" הוא סוג ביגוד העשוי מחומר סינטטי (לרוב פוליאסטר ופליז), שמיועד לשמור על חום הגוף הקיים ולאו דווקא לחמם. בגדים אינם בעלי יכולת "חימום", אלא דואגים לשמור את חום הגוף הקיים (שנפלט לאוויר בבגדים רגילים) ולהשאיר את החיילים חמימים גם בלילות הקרים. עם השנים, הביגוד הטרמי התקדם מאוד, והיום בגד טרמי שמכבד את עצמו יכיל סיבים מיוחדים שמטרתם לשמור את החום הנפלט מהגוף מצד אחד, וגם לנדף את הזיעה מהצד השני.

חיילים בשלג בסופה הגדולה, דצמבר 2013 (צילום: פלאש 90, נתי שוחט)
חיילים בשלג בביתר עילית | צילום: פלאש 90, נתי שוחט

מהם ההבדלים בין סוגי הביגוד הטרמי השונים?

ביגוד טרמי מומלץ ללבוש בשיטת השכבות (יש אנשים שקוראים לה גם "שיטת הבצל"). הבסיס לשיטה פשוט: עדיף ללבוש כמה שכבות של ביגוד, מאשר ללבוש בגד אחד חם במיוחד. ההיגיון מאחורי השיטה הוא שהרבה יותר קל להוריד שכבה אחת אם מתחיל להיות לחייל חם מדיי, מאשר להחליף לבגד אחר לחלוטין. השמש יצאה? תורידו שכבה. מתחיל להיות קר יותר? תוסיפו שכבה.

הביגוד הטרמי שחיילים לובשים מתחלק לשתי שכבות מרכזיות:

שכבה ראשונה / Level 1: ביגוד דק יחסית, צמוד על הגוף, ומנדף זיעה. לרוב, ביגוד טרמי מ-“Level 1” מתאים לחיילים שנמצאים בפעילות גופנית (מסעות, תרגילים ופעילות ספורטיבית) אבל עדיין צריכים בגד שיחמם אותם.
הרעיון הוא שהבגד יינדף את הזיעה מהגוף לכיוון החוץ, וישאיר את החייל/ת יבשים ופחות ריחניים. רטיבות היא מתכון מובטח להרגשת קור, גם אם יש לכם בגד מעולה. הבגד מהשכבה הראשונה לרוב יהיה דק יחסית, ללא תפרים שיפריעו או יגרו את העור וכאמור, בעל טכנולוגיית נידוף זיעה מתקדמת.

שכבה שנייה / Level 2: ביגוד עבה יחסית (לרוב יגיע עם בטנת פליז), צמוד פחות על הגוף וניתן ללבוש אותו על השכבה השנייה (אבל רוב החיילים בוחרים ללבוש אותו ישר על הגוף). ביגוד מ-Level 2 מתאים לפעילות סטטית, כשלא זזים בה הרבה, בעיקר שמירות ומארבים. הוא לא מיועד לנדף זיעה, אלא לשמור על חום הגוף ברמה גבוהה יותר, ולכן רוב החיילים מעדיפים לרכוש את הביגוד מהסוג הזה לשירות הצבאי שלהם.

חייל מחטיבת הצנחנים בשלג הראשון
חייל מחטיבת הצנחנים מתאמנים בשלג | צילום:

מה הבדל בין ביגוד טרמי זול לביגוד יקר ואיך אפשר להבחין בו?

יש המון סוגים של ביגוד טרמי בשוק, במגוון מחירים שונים – כל כך הרבה סוגים, שלפעמים ניתן להתבלבל וללכת לאיבוד. לא כל ביגוד טרמי מתאים לכל פעילות, ולא כל חולצה שנקראת "טרמית" אכן עושה את העבודה שלה כמו שצריך.

הטיפ הראשון לבחירת הביגוד המתאים הוא להרגיש בידיים ולראות בעיניים: האם הבגד צמוד על הגוף (שכבה 1)? האם יש לו בטנת פליז (שכבה 2)? האם כשמסתכלים על הבגד מול האור רואים חורים (שכבה 1) או שהוא אטום (שכבה 2)?
קחו את הזמן ובדקו שהבגד מתאים לצרכים שלכם, ואל תתפתו לרכוש "ביגוד טרמי" רק כי קוראים לו "טרמי" או שהוא מתחיל במילה "Thermal".

הטיפ השני הוא להתייעץ עם המוכר: שאלו את המוכר על איזה דרג מדובר, והאם הביגוד מתאים לפעילות גופנית או לפעילות סטטית. הדבר האחרון שתרצו הוא ללבוש חולצה עם ביטנת פליז באמצע מסע ולהתבשל במשך חמש שעות. אם המוכר לא יודע באיזה LEVEL מדובר או שתיאור המוצר לא מכיל את הפרט הבסיסי הזה – היזהרו מהביגוד הזה.

הטיפ השלישי והאחרון הוא: שימו לב לצבע. בצבא, מותר ללבוש מתחת למדי ב' לרוב רק חולצות ירוקות. לכן, גם אם נשארה לכם חולצה טרמית שחורה מהמסע לפולין, היא לא תתאים לשימוש בצבא. הקפידו לרכוש או להשיג רק חולצות בצבע ירוק. לעומת זאת, מכנסי גטקעס יכולים להגיע בכל צבע, מכיוון שלובשים אותם מתחת למכנסי ה-ב' ולא רואים אותם כלל.

גולני בחרמון (צילום: שי וגנר, מערכת את"צ)
לוחם גולני בחרמון | צילום: שי וגנר, מערכת את"צ

איך דואגים שהבגד יחזיק שלוש שנים לפחות?

הסיבה שביגוד טרמי טוב הוא יקר יחסית, היא כי הטכנולוגיה של הבד מתקדמת. כדי לשמור על האיכות של הבגד, ולא להרוס את היכולת של הבד לנדף זיעה או לשמור על החום, מומלץ שלא לכבס את הבגד הטרמי עם מרכך כביסה. מרכך הכביסה סותם את הממברנות המיוחדות בבגד, ולמעשה הופך בגד עם יכולת נידוף גבוהה לתנור חימום. בנוסף, מומלץ לכבס את הבגד בכביסה קרה (בשום פנים ואופן לא להרתיח) ולייבש אותו בתלייה.

מה לגבי גרביים, גטקעס, חם צוואר וכובע גרב?

לרוב החיילים שהולכים לשרת בתנאי קור, אנו ממליצים על חולצה טרמית אחת טובה (רוב החיילים בוחרים ב-LEVEL 2). לחיילים הרגישים במיוחד לקור, ניתן לרכוש גטקעס טרמי, חם צוואר (לפעמים מקבלים מהצבא), כובע גרב (רק שחור או ירוק) וגרביים טרמיים.

המלצתנו החמה היא להמתין עם רכישת הביגוד הטרמי ולרכוש אותו רק אחרי הגיוס. תגיעו לשטח, תראו מה מצבכם, ואז תוכלו להחליט לבד אם יש צורך להשקיע כספים בציוד טרמי מיוחד. יש חיילים שמסתדרים עם חולצה, מדי ב' ומעיל ב' בלבד.

לסיכום, ביגוד טרמי טוב יכול להפוך חווית שטח קפואה לנסבלת יותר, אם בוחרים בסוג הבגד הנכון ושומרים עליו לאורך זמן. אם תשמרו על הציוד היקר שלכם, הוא יגן עליכם גם בלילות הקרים ביותר.

 

הכותב הינו סמ"ר ירין גאון, מפקד במילואים, והבעלים של "מיתר ציוד לחיילים", החנות האינטרנטית הגדולה בישראל לציוד לחיילים ולצבא.