"גוני, ילד ירושלמי שובב ועצמאי אשר אהב לטייל רחבי הארץ, המציא אתגרים רבים לעצמו ולאחרים, חלם להיות חייל גיבור, והגשים את כל אלו". הסרט החדש במיזם "פנים. יום. זיכרון" של בית אבי חי, שנוצר על ידי 14 סטודנטים בבצלאל בהנחיית שרה ג'יין חתוכה, מספר את סיפורו של רס"ן גוני (גיורא) הרניק ז"ל מימי ילדותו התמימים - ועד לנפילתו בקרב על הבופור במלחמת לבנון הראשונה.

הבמאית והיוצרת שרה ג'יין חתוכה, מנהלת המחלקה לאמנויות המסך בבצלאל, מספרת בשיחה עם mako על תהליך היצירה: "הסרט מבוסס על הספר 'שירים גוני' שכתבה אמו, המשוררת רעיה הרניק. כמו בספר, הסרט מתמקד במסעות שלו. הוא היה ילד ירושלמי כריזמטי שמאוד אהב את ארץ ישראל וטייל הרבה, בים המלח ואפילו בשביל ישראל. בכל סצנה בסרט הוא הולך למקום אחר, עד שהוא מגיע לקרב בבופור". 

"ליוזמים של הפרויקט היה חשוב לשים את הדגש על החיים ולא לקדש את המוות, ואחת הבקשות שלהם הייתה להשאיר את הטנקים והרובים מחוץ לחדר העריכה. זו הסיבה שאת הקרב על הבופור בו הוא נפל בחרנו להציג באופן מופשט, שמאפשר להעביר את המסר בצורה הרבה יותר רכה ופיוטית. זו אחת מהאפשרויות בז'אנר הדוקו-אנימציה". 

"הסטודנטים מאוד התרגשו מהעבודה על הפרויקט. הם ביצעו תחקירים נוספים וחקרו את התמונות שקיבלו כדי להכיר את האופי של גוני ולהבין איך המראה שלו השתנה לאורך השנים. גם הלוקיישנים בסרטון עוצבו לפי צילומים תקופתיים. כל הכיתה עבדה על הסרט, וזה היה אתגר גדול מאוד. בכלל, הפרויקט הזה יקר מאוד ללבי. הוא מאפשר לסטודנטים חופש יצירה ומפגיש אותם עם נושא שנוגע בכולנו". 

"הרגשנו את הכוח הנדיר שיש באנימציה"

מנהלת המיזם יטבת פייראיזן-וייל מדגישה שהמיזם נולד מתוך רצון להתמקד בסיפור החיים. "לפני שבע שנים יצאנו ביחד עם יוצרים ואנימטורים למסע בנבכי הזיכרון בבקשה לשמר ולהנציח את רגעי החסד האלה, להסיט את המבט האוטומטי שלנו מהעיסוק בדיווחי המוות דווקא אל רגעי החיים. חששנו מהתגובות לחיבור הלא טריוויאלי בין אנימציה לשכול, אולם כבר במהלך העבודה הרגשנו את עוצמת הסרטים, את הכוח הנדיר שיש באנימציה לברוא עולם ולהחיות רגעים אבודים.

"התגובות שאנו מקבלים נרגשות מאוד, הן מקרב המשפחות השכולות והן מקרב צופים בארץ ובעולם. אנחנו מזמינים קרובי משפחה וחברים של חיילים שנפלו להמשיך ולשלוח אלינו סיפורים אישיים ולהצטרף למארג הזיכרון הייחודי, ומזמינים את הצופים לשתף את הסרטים ולהרחיב את מעגלי הזיכרון".

מלבד סיפורו של גוני, יצטרפו השנה לפרויקט ארבעה סיפורים אחרים: סיפורה של גייל רובין, שנהרגה בפיגוע בכביש החוף בשנת 1978; סיפורם של האחים יצחק ומלאכי רוזנפלד, שנהרגו בפיגועי טרור; סיפורם של נאווה ודיוד אפלבאום, שנהרגו בפיגוע בירושלים בשנת 2003; וסיפורו של דניאל פומרנץ, שנפל במבצע צוק איתן בשנת 2014.

הסרטונים החדשים יהיו זמינים ביום הזיכרון באתר האינטרנט של בית אבי חי.

ניהול המיזם: יטבת פייראיזן וייל / ריכוז והפקה: לירן ליפשיץ / ליווי אומנותי: אוסי ואלד

אירוע "צופים וזוכרים", בו יוקרנו סרטים מתוך הפרויקט בליווי מוזיקלי וסיפורים אישיים, יערך בבית אבי חי בירושלים בערב יום הזיכרון, ה-17.4.2018, בשעה 21:30. באירוע ישתתפו עילי בוטנר וילדי החוץ. הכניסה ללא תשלום, בהרשמה מוקדמת בלבד באתר בית אבי חי.