סייבר ג'ים (צילום: CNN)
המתחם הכחול בסייבר ג'ים. נראה כמו סתם עוד חדר, אבל משלמים לא מעט כסף כדי להיכנס אליו | צילום: CNN

ברוכים הבאים לסייבר ג'ים (CYBER GYM), מרכז ההדרכה למגני סייבר שממוקם בחדרה. המרכז הזה שנחשף בסוף השבוע בכתבה נרחבת ברשת CNN, הוא מיזם משותף לחברת החשמל ולקומץ של יוצאי מערך 8200 שכבר הוכתר בתקשורת הזרה כ"בית הספר לטכנולוגיה הטוב בעולם". היו מי שכינו אותו "חברת ההשמה של ההייטק בישראל ובעולם".

"במרכז פועלים חיילי עלית ששירתו בעבר בקהילת המודיעין הישראלית", ציינו ב-CNN. חברות מסחריות מכל העולם וגופים ביטחוניים משלמים לסייבר ג'ים לא מעט כסף כדי שאלה יכשירו את האנשים שלהם כמגני סייבר. "המתלמדים מתאמנים שוב ושוב על תרחישי אמת שנלמדו בעולם, מתמודדים עם תקיפה של ההאקר שמוגדר כ'זאב בודד' ועד למתקפת טרור מתואמת ושל גופים מדינתיים".

סייבר ג'ים הנו זירת אימונים ייחודית וראשונה מסוגה להכשרת ותרגול בתחום הגנת הסייבר. החברות שמגיעות לשם עוסקות בתחומי תשתיות ואנרגיה, בהפעלת תחנות כוח, שדות תעופה, מתקני אנרגיה, בנקים רכבות וכמובן גופי מודיעין. הייחודיות של המרכז היא בכך שהוא אינו פועל כמאמן רגיל, אלא מכשיר את המגנים לקראת התמודדות בזמן אמת עם פגיעת סייבר במתקנים רגישים. כפי שציינו ב-CNN, אין כמו יוצאי 8200 כדי ללמד את העולם איך עושים את זה.

המרכז מחולק לשלושה מתחמים כאשר כל מתחם מסומן בצבע שונה המדמה את השחקנים בשדה הקרב של הסייבר. המתחם האדום הוא של ההאקרים, המגנים נמצאים במתחם הכחול והשולטים שמנהלים את המשבר הם במתחם הלבן. בכל מתחם שכזה, התלמידים מתורגלים בתרחישים שונים כאשר מנהלים נגדם מתקפה שמדמה זמן אמת. כל המערכות שם נחשבות למתקדמות בעולם וגם אותן תכננו וייצרו יוצאי היחידה.

>> נושמים צבא? לסיפורים הכי מעניינים, הצטרפו לפייסבוק של פז"ם

אופיר חסון, סמנכ"ל וממפתחי המתקן, מסביר בכתבה: "אנחנו מנסים להציג למתאמנים את הנזק שיכול לקרות ממתקפת סייבר ולתת להם להרגיש אותו". מטרת המתקן היא לא רק ללמד איך לעצור מתקפה אלה גם איך להכיל אותה ולמזער את הנזק. "תגיד לי 'אני אשכח', 'תראה לי אני אלמד', 'תן לי לעשות את זה אני אבין'. זה מה שאנחנו עושים כאן", מוסיף ניר דגן שותף במיזם מטעם חברת החשמל.

מודיעין (צילום: רוני אביב, עיתון "במחנה")
8200- כבשו את שוק ההייטק | צילום: רוני אביב, עיתון "במחנה"

במהלך הכתבה הוצג תרגיל של עובדי חברת חשמל המתמודדים עם מתקפת סייבר. הפלת התשתיות של חברת החשמל מהווה איום ברור על המדינה, כפי שלמדנו במהלך הסופה בדצמבר. תארו לכם תרחיש כזה לאורך שבועות וחודשים ובכל המדינה. "חברת החשמל בישראל סופגת בין 6,000 ל-8,000 מתקפות בכל יום", מצוין בכתבה. אגב לא מעט מעובדי חברת חשמל בתחום מגיעים גם הם מהיחידה. הלקח הטוב ביותר למגנים זה "הגנה טובה מגיעה מהבנה טובה של התקפה חזקה".

אשפי טכנולוגיה בעלי שם עולמי

הסייבר ג'ים הוא לא הבייבי היחיד של יוצאי 8200. הם לא פחות מהשתלטו על תחום הסייבר ואבטחת המידע. בגארדיאן הבריטי תיארו את זה במילים - "הגיקים שהשתחררו ממרות הגנרלים, עשו שימוש במומחיות שהם צברו בצבא בסייבר". בין ההצלחות הגדולות של יוצאי היחידה היא חברת הסטארט-אפ , NSO Group Technologies. החברה התפרסמה אחרי שפיתחה מערכת שמאפשרת למפעיליה להוציא מידע מכל מכשיר טלפון נייד, מכל סוג ובכל מקום בעולם, על בסיס מספר המכשיר בלבד. כל זה מבלי שצריך להסתכן ולהשתיל סוס טרויאני. חברות כמו "ורינט" ו"נארוס", שהוקמו גם הן על ידי יוצאי 8200, סייעו לממשל האמריקאי באיסוף מודיעין ומתקפות סייבר. החברות הללו נחשפו כשנחשפה פרשת האזנות הסתר של האמריקאים והמעקב אחר הרגלי הגלישה של עשרות מיליוני אזרחים אמריקאים. את זה הם עשו, כך על פי מסמכי סנאודן, בעזרת הישראלים.

אגב, לאחר ההדלפה בארה"ב, כלי התקשורת בארצות הברית חשפו כי בוגרי יחידת 8200 סייעו בהקמתן של חברות מחשבים וטכנולוגיה שהפכו לתשתית האלקטרונית והמעקב ב-CIA ולא רק בתחום הצבאי. מי שפיקד בעבר על 8200, תת אלוף במילואים חנן גפן, אמר בעבר למגזין פורבס,  "קח לדוגמה את נייס, קומברס, צ'ק פוינט. שלוש מחברות הטכנולוגיה הגדולות ביותר שהושפעו באופן ישיר מהטכנולוגיה של 8200".

עד לפני כמה שנים, אסור היה ליוצאי היחידה לספר איפה הם משרתים. כיום מדובר בשורת חובה בקורות החיים שלהם. כזו ששווה להם הרבה מאוד כסף.

>> מטהרן לאמ"ן: הקצין שמכיר את האיראנים מקרוב