סרק פאנל'ס
הסקר נערך היום בקרב 300 יהודים
"הציבור היהודי בישראל תומך באופן חד משמעי בסנקציות אישיות כלפי המשתמטים משרות צבאי או אזרחי ורואה בשרות הלאומי האזרחי, ביטוי הולם לשוויון בנשיאה בנטל מצד המגזר הערבי", כך קובע מנכ"ל מכון "פאנלס פוליטיקס", מנחם לזר, בהתבסס על סקר שערכה החברה עבור mako בעקבות פירוקה של ועדת פלסנר לקידום השוויון בנטל.

מהסקר, שנערך בקרב 300 משתתפים יהודים בגילאים 18 ומעלה, עולה כי 75 אחוזים מהציבור היהודי תומך בהטלת סנקציות אישיות על משתמטים מהשירות, בעוד 21 אחוזים בלבד מהציבור מתנגדים לכך.אם בוחנים את הדעה הרווחת בקרב הציבור החרדי בלבד, התמונה כצפוי שונה לחלוטין, שם 67 אחוזים מתנגדים להטלת סנקציות שכאלה.

גם בשאלת דחיית גיל הגיוס עבור חרדים מגיל 18 לגיל 22, נראה שהרוב המכריע של הציבור אינו מעוניין להעניק "הנחות" לתלמידי הישיבות. כשנשאלו האם צריך לדחות את גיל הגיוס לחרדים, 58 אחוזים מהנשאלים ענו בשלילה, 28 אחוזים קבעו שיש לדחות את גיל הגיוס ול-14 האחוזים הנותרים לא הייתה דעה בנושא. 59 אחוזים מתוך החרדים בסקר הביעו תמיכה בדחיית גיל הגיוס.

גרף סקר פאנל'ס
רוב הציבור נגד דחיית גיל הגיוס לחרדים
הציבור הישראלי ברובו יוצא גם נגד השתמטותם של ערביי ישראלי משירות המדינה ודורש גם מאוכלוסייה זו לשאת בנטל. על פי הסקר, בציבור מסתפקים בשירות לאומי מצד הערבים: 67 אחוזים ממשתתפי הסקר קבעו כי יש לגייס את ערביי ישראל לשירות אזרחי, לעומת 15 אחוזים שסברו שיש לגייס גם את אוכלוסייה זאת לשורות צה"ל.

את הנתונים הללו מחזק סקר שערך mako בעמוד הפייסבוק של האתר בקרב 887 גולשים. בתשובה לשאלה "האם צריך לחייב חרדים וערבים להתגייס לצה"ל?" ענו כמעט שני שלישים מתוך המשתתפים כי יש לגייס את שתי הקבוצות. כרבע מהגולשים סברו שיש לחייב את החרדים בלבד להתגייס לצבא, לעומת שני אחוזים בלבד שסברו שיש לגייס רק את הערבים. שבעה אחוזים נוספים סברו שאין לחייב אף אחת מהקבוצות לשרת בצה"ל.

הנח"ל החרדי (צילום: יוני מרקוביצקי , מערכת את"צ)
חיילים בנח"ל החרדי. 67 אחוזים מהחרדים נגד סנקציות למשתמטים מגיוס | צילום: יוני מרקוביצקי , מערכת את"צ
הדעות שמציגים בציבור לגבי הצעדים הפוליטיים שנעשו  או צפויים להיעשות, פחות נחרצות. ולמרות זאת, עולה מסקר "פאנל'ס פוליטיקס" כי יותר אנשים באופן מובהק חושבים שזה הזמן עבור קדימה ומופז לפרוש מהקואליציה שחברו אליה לא מכבר. 42 אחוזים מהנשאלים קבעו שהמפלגה צריכה לפרוש על רקע פיזור ועדת פלסנר, לעומת רבע מהנשאלים שחשבו שאינה צריכה לפרוש. לשליש מהנשאלים לא הייתה דעה כלשהי בנושא.