ענקית התעופה האמריקאית לוקהיד מרטין, יצרנית ה-F-35, פרסמה השבוע סרטון קצר ובו ניתן לראות את מטוס החמקן בניסוי ראשון של ירי אווירי מהתותח, ניסוי שהוכתר כהצלחה. הניסוי עומד בניגוד לטענות שהתפרסמו בשנה האחרונה, על כך שכתוצאה מתקלה, למטוס לא יהיה תותח עד שנת 2019.

ניסוי ירי תותח אוויר, החמקן (צילום: Stocktrek Images, GettyImages IL)
מטוס הקרב העתידי של חיל האוויר | צילום: Stocktrek Images, GettyImages IL

על מטוס החמקן החדש מותקן תותח גטלינג GAU-22/A, בעל ארבעה קנים שמיוצר על ידי חברת ג'נרל דיינמיקס. הניסוי המוצלח באוויר יצא לפועל לאחר שבחודש אוגוסט בוצע ניסוי ירי מהקרקע שהוכתר גם הוא כהצלחה, כשנורו בו כל הפגזים של התותח – 181 בסך הכל. הטייס שהוביל את הניסוי הפעם היה מייג'ור צ'רלס טרייקי (מקביל לרס"ן) שהמריא עם ה-F-35 מבסיס אדוארדס, כ-160 ק"מ מצפון מזרח ללוס אנג'לס, וירה באוויר צרור ראשון של 30 כדורים. לאחר מכן, שוחררו לאוויר עוד שני צרורות של 60 כדורים, כפי שניתן לראות בסרטון שפרסמה לוקהיד מרטין.

ניסוי ירי תותח אוויר, החמקן (צילום: מתוך הסרטון)
ניסוי אוויר מוצלח | צילום: מתוך הסרטון

לוקהיד מרטין מציינת כי הניסוי, ראשון באוויר, התבצע לאחר 13 ניסויי ירי מוצלחים על הקרקע. למרות העיכובים, החברה מצהירה כי היא עומדת בלוח הזמנים של התכנית ובמיוחד באינטגרציה של מערכות הנשק והתותח. בשנה האחרונה נשמעו טענות על חוסר היכולת של החמקן לירות מהתותח שלו במהלך משימות מבצעיות, וזאת משום שחסרה לו מערכת שפיתוחה, כך טענו גורמים שונים, לא יושלם עד לשנת 2019 -  שלוש עד ארבע שנים לאחר שהוא יוכנס לארסנל. בלוקהיד דחו את הטענות, וכפי שניתן לראות בבירור - המטוס הזה יודע גם לירות באוויר. מפקד תכנית ה-F35 בפנטגון, לוטננט קולונל כריסטופר בוגדן (מקביל לסא"ל) אף העיד בפני הקונגרס שכבר בשנת 2016 יצאו לפועל ניסויי ירי אוויר-קרקע. תקופת הניסוי בתותח אמורה להסתיים ב-2017, אז יהיה מבצעי לגמרי.

>> מכורים לפז"ם? כך תקבלו את הידיעות ישר לסלולר

המטוס, נזכיר, צפוי להגיע לישראל בדצמבר 2016, אז ינחת בבסיס נבטים זוג המטוסים הראשון. בימים אלו ממש מתארגנת קבוצה ראשונה של טייסי חיל האוויר הישראלי שתטוס לארצות הברית במטרה ללמוד על המטוס. הקבוצה צפויה להמריא כבר בחודשים הקרובים בפיקודו של סא"ל יותם, שנבחר למפקד טייסת החמקן הראשונה. בחודשים האחרונים נקלט בבסיס נבטים הסימולטור "דמיין", שיסייע לטייסים העתידיים של המטוס בתפעול שלו.

עוד ב- פז"ם: