חיילי צה"ל החרדים. ארכיון (צילום: נחל חרדי)
חויבו לחזור על מדים, למרות ההערות הפוגעניות מהתושבים (אילוסטרציה, למצולמים אין קשר לכתבה) | צילום: נחל חרדי

ההתעסקות סביב הנטל בשיוויון ונחיצותם של תלמידי הישיבות להתגייס לצה"ל ולהיות ככל האזרחים לא יורדת מהכותרות, אבל מה קורה שהחרדים דווקא מופלים לרעה בעת שירותם הצבאי לעומת מגזרים אחרים?

שח"ר הוא מיזם שצה"ל יזם לפני כשבע שנים כדי לשלב חרדים בצבא, מיזם שמטרתו לא רק לגייסם לצבא אלא לדאוג להם במקביל לרכישת מקצוע תוך כדי שירותם הצבאי כדי שיוכלו להתפרנס ולהיכנס למעגל התעסוקה במשק. מרבית המגוייסים הם נשואים, בעלי משפחות, חיילים שתורתם אומנותם. התנאים לגיוסם הם שהם ישרתו רק עם גברים, בבסיסים שיש רב, בית כנסת, אוכל כשר למהדרין, שיעור תורה יומי ועוד. החיילים יוצאים לביתם מידי יום ומשרתים בין 16 ל-24 חודשים.

מתברר, שלא כל החיילים בפרוייקט הייחודי מרגישים בנוח ללבוש את המדים כשהם מגיעים לשכונות החרדיות שבהן הם מתגוררים. לא כולם רואים בעין יפה את העובדה שהם משרתים בצבא, מעירים להם הערות פוגעות ומעליבות ואחרים אף מוחרמים.

באחרונה, כמה חיילים חרדים המשרתים במסגרת שח"ר פנו בבקשה לרשויות הצבא לאפשר להם לחזור הביתה ללא המדים. הם נימקו זאת בעובדה, שלא נעים ולא נוח להם לשוב לביתם עם המדים כיוון שהם מתגוררים בריכוזים חרדיים גדולים וסופגים לא פעם הערות קנטרניות.

בקשתם של החיילים נבחנה על ידי וועדה מיוחדת בצה"ל והיא נדחתה על הסף. בצה"ל טענו, שאין שום סיבה מוצדקת שהם לא ישובו לביתם עם מדי צה"ל.

יצויין, כי למשל קבוצות מסוימות מהעדה הדרוזית ומהפזורה הבדואית מקבלים לרוב אישורים לצאת מבסיסיהם על בגדים אזרחיים בדרכם הביתה.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה לכתב רדיו קול חי, ישראל בן צבי שחשף את הפרשה: "כל בקשה נבחנת על ידי הוועדה וגם בקשות אלו נבחנו ולא נמצאו מוצדקות".

>> כל הפרטים על גדוד נצח יהודה, הנח"ל החרדי