mako
פרסומת

"מטוס בשווי 50 מיליון דולר הופל לראשונה במלחמה באוקראינה"

תחילה דיווחה אוקראינה על הפלת מטוס דו-מושבי, אך בימים האחרונים התברר כי מדובר במטוס סוחוי 35-SU המתקדם של חיל האוויר הרוסי, אותו מטיס טייס אחד, שעל פי תיעוד מהחזית הצליח לנטוש את המטוס אך נפל בשבי האוקראיני. מתחילת הפלישה הצליחה אוקראינה לפגוע בעשרות מטוסי קרב רוסיים, להפיל אותם ולקחת טייסים בשבי

שי לוי
מדור צבא וביטחון
פורסם:
השרידים על הקרקע
תמונת השרידים לכאורה שהופצה | צילום: @Pravda_Gerashchenko
הקישור הועתק

מערך ההגנה האווירית של אוקראינה הצליח ליירט עוד מטוס קרב של חיל האוויר הרוסי, כשהפעם מדובר על סוחוי SU-35 ראשון שמופל במלחמה זו ושוויו כ-50 מיליון דולר. ככל הנראה זהו המטוס היחיד מסוג זה שחיל האוויר הרוסי איבד עד כה במלחמה.

הטייס הצליח לנטוש את מטוס הקרב אחרי הפגיעה וזמן קצר לאחר מכן, עלה לרשת תיעוד שלו כשהוא שבוי בידי האוקראינים. צבא אוקראינה דיווח על הפלת המטוס ביום ראשון, ה-3 באפריל, אז גם עלה סרטון בו ניתן לראות את המטוס כשהוא צולל בוער עד לרגע ההתרסקות.

בדיווח הרשמי נמסר כי "כוחות הנ"מ הפילו עוד מטוס קרב רוסי, סוחוי SU-34 באזור העיר חרקוב". ככל הנראה מדובר בטעות בסוג המטוס בדיווח הראשוני. בחינה של השברים מלמדת כי מדובר ב-SU-35 מתקדם. כמו כן, את הדגם שהופל מטיס טייס אחד ואילו בדגם עליו דיווחו האוקראינים יש גם נווט.

מצב המערכה האווירית באוקראינה

מדובר באחד ממטוסי הקרב המתקדמים ביותר של האוויר הרוסי מדור 4++ רב-משימתי לכל מזג אוויר ושעות היממה ולהשגת עליונות אווירית. למטוס יכולת נשיאת חימוש במשקל של כ-8 טון על 10 נקודות תלייה. מדובר באמל"ח מגוון נגד מטרות אוויריות ועל הקרקע, הכולל בין השאר טיל שיוט "אודוב" שמגיע לטווחים של כ-500 ק"מ ולמהירות של 1,000 קמ"ש.

ממידע שמגיע מזירת הלחימה נראה כי הרוסים מפעילים את המטוס בעיקר למשימות עליונות אווירית נגד חיל האוויר האוקראיני. משימות בהן מטוסי הקרב האלה מחפים על "מבני-תקיפה" מפני מטוסי המיג והסוחוי של אוקראינה.

משרד ההגנה של אוקראינה טוען שהצליח להפיל מאז תחילת הפלישה למעלה מ-120 מטוסי קרב רוסים. אולם על פי אתר "ORYX" חיל האוויר הרוסי איבד 18 מטוסי קרב בהם 9 מטוסי תקיפה מסוג SU-25, ארבעה מטוסי SU-30 שגם הוא נחשב למתקדם, ארבעה מטוסי SU-34 וכאמור מטוס אחד מסוג SU-35.

פרסומת

יש לציין כי אתר זה סופר רק מטוסים שזכו לתיעוד והצלבה של "מספרי זנב" וסביר מאוד להניח כי מספר מטוסי הקרב שהרוסים איבדו גבוה יותר, אך ספק אם מגיע ל-120 כמו שטענו האוקראינים.

מטוס הקרב
מטוס סוחוי 35. מהמתקדמים של רוסיה | צילום: Fasttailwind, Shutterstock