הדיווחים על כך שיוון מעוניינת לרכוש מטוסי קרב 35-F חמקנים מתוצרת ארה"ב ותיקח גם מטוסים מיד שניה מחיל האוויר האמריקאי כדי לקבל אותם מוקדם יותר, זכו לכותרות באתרים בכל רחבי העולם. כעת, נראה שגם טורקיה השכנה לא יושבת בשקט - ושואפת לחמש את חיל האוויר שלה בתגובה.

כלי תקשורת בארה"ב מדווחים כי אנקרה כבר החלה לחפש מטוס קרב חדש ברוסיה. הרוסים מצדם מעוניינים למכור להם מטוסי קרב ואמצעי לחימה, בעיקר בגלל מחסור במקומות עבודה בתעשייה הרוסית.

על פי הדיווחים טורקיה כבר מנהלת משא ומתן לרכש מטוסי קרב מסוג סוחוי SU-35 המועדפים מבחינתה על פני החמקן הרוסי הרוסי מסוג SU-57 לאור הבעיות בפרויקט. הדגם בו מעוניינים הטורקים על פי הפרסומים זכה לאחרונה לכותרות שהשוו אותו לחמקן האמריקאי.

הטורקים מעוניינים לקבל את מטוס הקרב הזה לאור הניסיון של חיל האוויר הרוסי בהפעלה שלו כולל בסוריה ובתקריות אוויריות מול מטוסי קרב של נאט"ו. הסוחוי SU-35 הוא מטוס קרב דו מנועי רב משימתי לכל מזג אוויר ושעות היממה להשגת עליונות אווירית.

המטוס נושא חימוש מגוון מעניק לו את היכולת להשליט את אותה עליונות אווירית נגד מטרות אוויריות ועל הקרקע. למשל טיל ה"אודוב" לטווחים של כ-500 ק"מ שמגיע למהירות של 1,000 קמ"ש. עוד נטען שהרוסים מפתחים יכולת שתאפשר למטוס לשלוט גם בלהקות של מטוסים ללא טייס.

המטוס (צילום: JOHANNES EISELE/AFP, GettyImages)
התרשמו מהניסיון בהפעלתו ומעדיפים אותו על חמקן. סוחוי 35 | צילום: JOHANNES EISELE/AFP, GettyImages

דיווחים אלה מצטרפים לאחרים בהם נטען שרוסיה החלה לספק מכ"ם נייד שמסוגל לאתר חמקנים למדינות במזרח התיכון ובאפריקה מבלי לפרט באילו מדינות. מדובר במכ"ם P-18-2 PRIMA שלטענת הרוסים יש לו יכולת יירוט של מטרות בעלות חתימה נמוכה, כלומר חמקנים. 

לדברי גורם שאחראי על יצוא אמל"ח ברוסיה, למכ"ם יש יכולת להתמודד גם עם אמצעי לוחמה אלקטרונית שינסו לשבש את פעילותו. גנרל טורקי בדימוס צוטט כמי שאמר שאנקרה יכולה לסמוך על הרוסים, אחרי שסיפקו להם מערכות הגנה אווירית מסוג S-400 שלטענתו יכולות להתמודד גם עם מטוסי חמקן.

לא ברור עד כמה הפרסומים מטעם רוסיה בנושא אמינים, אך נזכיר שבעבר מטוסי חמקן כבר התקרבו למערכות המכ"ם של סוללות ה-400-S בסוריה ואלו לא הצליחו לאתר אותם, מה שעורר את זעמם של הרוסים.

מטוסי החמקן כמו 35-F אינם "בלתי נראים" כמובן, אך חתימת המכ"ם שלהם נמוכה במיוחד, כזו שמתגלה רק שהם ממש קרובים למערכות ההגנה ובשלב מאוחר מדי עבור מערכות אלו מכדי להגיב.

המערכת (צילום: PAUL GYPTEAU/AFP, GettyImages)
כיכבה בעסקה קודמת בין רוסיה וטורקיה. S-400 | צילום: PAUL GYPTEAU/AFP, GettyImages