מצרים, אלג'יריה ואינדונזיה החליטו לדחות, נכון לרגע זה, את ההחלטה שלהן לרכוש מרוסיה מטוסי קרב מתקדמים מסוג סוחוי SU-35. ההחלטה התקבלה בשל מספר סיבות בהן סנקציות שהוטלו על רוסיה, חשש מצעדים בהן תנקוט ארה"ב נגד המדינות עצמן, שחלק מהן מפעילות אמל"ח מתוצרתה ועוד. על פי דיווחים שונים, ברוסיה מנסים מנגד לקדם מכירה של אותם מטוסי קרב לאיראן.

12 המטוסים שיוצרו על ידי סוחוי לחיל האוויר המצרי כבר תועדו בעבר כשהם עומדים בחצר המפעל. מצרים, שהזמינה 30 מטוסי SU-35 קיבלה את ההחלטה החריגה לדחות או לבטל את העסקה בשל לחצים מארה"ב, שהיא ספקית נשק גדולה של המצרים.

ברוסיה בוחנים את האפשרות למכור את אותם 12 המטוסים לאיראן כמו גם נוספים אותם תייצר. נזכיר כי טהרן ומוסקבה כבר חתמו על הסכם ביטחוני הכולל מכירה של סוללות טילי S-400, טנקים, לוויינים, טילים ומטוסי קרב בהיקף של 10 מיליארד דולר.

ביצוע העסקה הזו עדיין לא יצא אל הפועל ובאיראן לוחצים על הרוסים לקדם אותה. רוסיה מצדה בוחנת קידום של חלקים מאותה עסקה, בין השאר דרך מכירתם לאיראן של המטוסים שהיו מיועדים לחיל האוויר המצרי.

עד כמה מדובר בחיזוק אווירי לאיראן אם תקבל אותו? ברוסיה מתייחסים למטוס סוחוי 35 בתור "המטוס הטוב בעולם שאינו חמקן" (מגזין הנשיונל אינטרסט אף פרסם מאמר בנושא). לפחות על פי הנתונים היבשים נראה שאכן מדובר במטוס קרב מרשים, דו-מנועי רב-משימתי לכל מזג אוויר ולהשגת עליונות אווירית.

מטוסי הקרב שהוצעו (צילום: RIA Novosti via Getty Images)
היעד הבא טהרן? סוחוי 35 במפגן אווירי | צילום: RIA Novosti via Getty Images

חימוש מגוון מעניק לסוחוי 35 את היכולת להשליט את אותה עליונות נגד מטרות באוויר ובקרקע. זאת בין השאר באמצעות טיל שיוט "אודוב" שמגיע לטווחים של כ-500 ק"מ ולמהירות של 1,000 קמ"ש. המטוס עצמו המטוס מגיע למהירות של 2.5 מאך וטווח של יותר מ-3,500 ק"מ. יכולות תמרון גבוהות וטכנולוגיה מתקדמת, הופכים אותו למוביל בחיל האוויר הרוסי וכזה הנחשב יריב ראוי לדגמים המערביים.

צלע נוספת בסיפור, אלג'יריה החליטה לבטל את עסקת מטוסי הסוחוי 35 עם רוסיה ולהשתמש במשאבים שלה לשדרוג צי מטוסי SU-30 הקיים. בין אלג'יריה ובין מרוקו שכנתה מתנהל מרוץ חימוש על השליטה בסהרה, כשהדיווחים משם מספרים על מתיחות גוברת גם על רקע פומביות היחסים הביטחוניים של מרוקו עם ישראל, שבאו לידי ביטוי בין היתר במהלך ביקור שר הביטחון בני גנץ במרוקו.

על פי הדיווחים, הצלע השלישית אינדונזיה החליטה לבטל את עסקת הסוחוי מכיוון שרוסיה מסרבת לייצא את המטוסים עם המערכות המתקדמות, כאשר גרסת הייצוא של מטוס הקרב הזה כולל מכ"ם בעל יכולות נמוכות יותר ביחס לדגם של חיל האוויר הרוסי עצמו.