הצי האמריקאי וחברת בואינג פרסמו תמונות ראשונות מניסוי בו מטוס קרב F/A-18 "סופר צרעה" ממריא ממקפצה. הניסוי בוצע כהדגמה לצי ההודי שמנהל מגעים כדי לרכוש מטוס קרב לנושאות המטוסים החדשות שלהם.

הסיבה שנבחנה המראה ממקפצה היא בגלל שנושאות המטוסים של הודו קטנות יותר, מה שאומר מסלול המראה קצר יותר מנושאות אמריקאיות. המקפצה נועדה לחפות על המסלול הקצר ולהראות שיכולות המטוס יתאימו גם לצרכים של ההודים.

ההמראה המוצלחת מקרבת את בואינג צעד נוסף לזכייה בעסקה. "השיגור המוצלח והבטוח הראשון מהמקפצה, פותח את תהליך האימות להפעלה יעילה ובטוחה של מטוסי F/A-18 סופר צרעה מנושאות מטוסים של חיל הים ההודי", אמר אנקור קנגגלקר (Ankur Kanaglekar) ראש תכנית מכירת מטוסי קרב להודו בבואינג.

מאחורי אותו סרטון עומדת תמונה רחבה יותר של תחרות סוערת בין בואינג לבין התעשיות הצבאיות והאוויריות של רוסיה, על תקציבי הצבא ההודי. נכון להיום, חיל הים ההודי מפעיל מטוסי קרב רוסים מסוג MiG-29K, הדגם הימי של מטוס הקרב המפורסם, מנושאת המטוסים היחידה שלו.

בשנת 2021 מתוכננת כניסתה לשירות של נושאת המטוסים הראשונה מתוך שלוש מייצור עצמי ונראה שבמקום לרכוש עוד מטוסי קרב שמוכרים להם מהרוסים, ההודים יעדיפו את מטוס הקרב האמריקאי, אחרי שהניסוי האחרון הוכיח כי הוא מתאים להפעלה גם מנושאות המטוסים שלהם.

זרועות האוויר של הודו מפעילות כלי טיס ממדינות שונות. רוסיה היא אחת מהספקיות העיקריות, אולם בשנים האחרונות בואינג האמריקאית נגסה מהנתח שלה ונראה שהיא בדרך להדיח את הרוסים כספקית המובילה.

בבואינג כבר מכרו להודים 11 מטוסי תובלה מסוג C-17, שמונה מטוסי לוחמה אלקטרונית ונגד צוללות מסוג P-8I כשלאחרונה הזמינו עוד 4. בנוסף הם בתהליך אספקה מתקדם של מסוקי קרב מסוג AH-64E אחרי שסיפקו להודו מסוקי CH-47F צ'ינוק.

מומחים טוענים שההודים, שמפעילים כ-260 מטוסי קרב רוסיים מסוג Su-30MKI ובנוסף עוד עשרות מטוסי קרב מסוג MIG-29 - לא מרוצים מהיכולות של כלי הטיס הרוסים. לכן פנו לשוק המערבי, בעיקר לארה"ב אולם גם לצרפת ומדינות נוספות.

השוק ההודי זוכה להרבה מאוד תשומת לב של התעשיות הביטחוניות בעולם, כולל ישראל, בשל הסכומים האסטרונומיים שההודים משקיעים בביטחון וברכש אמל"ח.

מטוס קרב רוסי (צילום: Sean Gallup/Getty Images)
מיג 29. לא בטוח שהודו תמשיך עם המטוס | צילום: Sean Gallup/Getty Images