זוג מטוסי חמקן מסוג F-35A מכנף 53 בחיל האוויר האמריקאי השלימו את הניסוי העיקרי להטמעת יכולות חימוש גרעיניות בפצצות דמה מסוג B61-12. על דגם המטוס מבוסס גם ה"אדיר", מטוס החמקן 35-F שמפעיל חיל האוויר הישראלי.

על פי הודעת חיל האוויר האמריקאי: "המטוסים הטילו את החימוש הגרעיני במטווח טנופה במתאר מבצעי מציאותי. אירוע זה מסמל את הפעם הראשונה בה מטוסי F-35A הטילו חימוש גרעיני במתווה אימונים של משימה מבצעית", צוין בהודעה.

בנוסף ציין לוטננט-קולונל דניאל ג'קסון מחיל האוויר האמריקאי כי: "סדרת B61 הן פצצות גרעין טקטיות אותן ניתן להטיל ממטוסי F-16C\D ו- F-15E, והשילוב בין מטוס מהדור החמישי (כמו 35-F חמקן) ליכולת הטלת חימוש גרעיני, מעניק לנו יכולות אסטרטגיות חדשות המעצימות את יכולת ההרתעה הלאומית של ארה"ב".

הפצצה מסוג B61 מוד 12 שעוצמתה 50 קילוטון הינה הדגם החדש ביותר של פצצות הגרעין מהסדרה הזו. המבחן האחרון שבוצע, בוחן את שילוב החימוש הגרעיני עם מטוסי החמקן והיכולת שלהם לטוס ולהטיל את הפצצה הגרעינית הזו, שהיא החימוש העיקרי של חיל האוויר האמריקאי.

המטוס בניסוי (צילום: Airman 1st Class Zachary Rufus/USAF)
אחד ממטוסי ה-35-F מתוך אימון הטייסת | צילום: Airman 1st Class Zachary Rufus/USAF

בשלב הבא, מטוסי החמקן יעברו הסמכה מבצעית שהיא למעשה תעודת הסיום הרשמית, שמציינת כי מטוס זה חמוש באמל"ח גרעיני והוא חלק מיכולת התקיפה הגרעינית של ארה"ב. בימים אלה נתוני הניסוי האחרון נבחנים על ידי מחלקת ההגנה האמריקאית. ההערכה היא שהתהליך כולו יסתיים עד סוף השנה, אז השילוב הזה יהיה מבצעי באופן מלא.

בחיל האוויר האמריקאי שעד היום מטוס המפציץ 2-B היה היחיד ששילב בין יכולת גרעינית לחמקנות. אמנם מטוסי 35-F יכולים לשאת כמות נמוכה משמעותית של פצצות לעומת מפציץ ה-B, אך לאמריקאים עתידים להיות 1,500 מטוסי 35-F לעומת 21 מפציצי B בלבד. לא לכל 35-F תהיה יכולת גרעינית, רק לאלו שישרתו בטייסות הרלוונטיות, אך עדיין מדובר בכמה מאות מטוסים בעלי יכולות גרעיניות לעומת עשרות בודדות של מפציצים.

בסופו של דבר ארה"ב מאותתת על הרחבת יכולות התקיפה האווירית בתקופה בה מדברים על הצבת איום ממשי מול התקדמות תוכנית הגרעין האיראנית, התעצמותן הצבאית של רוסיה וסין. יכולת שמתאימה למטוסים מדגם עליו מבוסס גם מטוס חיל האוויר הישראלי.