שמי ישראל היו עמוסים השבוע במטוסי האדיר 35-F חמקן של חיל האוויר. בתחילת השבוע הם קיימו תרגיל משותף עם מקביליהם מחיל האוויר האמריקאי ובהמשך נחתו באיחור קל ארבעה מטוסים חדשים, שהעלו את מספרם בחיל האוויר ל-24.

בחודש מרץ האחרון, מונתה לראשונה אי פעם אישה למפקדת צוות מטוסי F-35 ייחודי בחיל האוויר האמריקאי - Demonstration Team - שתפקידו לבצע תצוגות תכלית וחשיפות ראשונות ליכולות המטוס, עבור משלחות מקצועיות וגם לציבור הרחב.

בראיון בלעדי ל-mako מבסיס חיל האוויר האמריקאי "לוק" שבאריזונה, מספרת מפקדת הצוות קפטן קריסטין "ביאו" וולף על התפקיד שלה ובעיקר, על יכולות מטוסי המטוסים ושיתוף הפעולה בין המדינות המפעילות אותם.

"זה יתרון ענק שיש לך טייסי קרב של F-35 בחילות אוויר בכל העולם", מתייחסת קפטן וולף לשיתוף הפעולה הבינלאומי בהפעלת המטוסים. "הודות לכך אנחנו חזקים יותר יחד, בכוחות משולבים".

בשנים האחרונות מפעילי F-35 כמו ישראל וארה"ב קיימו יחד אימונים הדרכות משותפות. איך זה מועיל לכל צד?
"באופן טבעי שתי המדינות לומדות אחת מהשנייה כשבאותם אימונים אנחנו מתכננים יחד את המשימה, טסים ואז מתחקרים יחד ומפיקים לקחים משותפים. זו הזדמנות ייחודית ונדירה לטוס יחד ולהתאמן עם טייסים ממדינות אחרות".

קפטן וולף החליפה בפיקוד על ה"דמו טים" את קפטן אנדרו אולסון, המכונה "דוג'ו". היא סיימה את קורס הטיס של חיל האוויר האמריקאי בשנת 2011 ומאז, צברה אלפי שעות טיסה על מגוון מטוסי קרב, רובם F-22 חמקן, שאותו ארה"ב שומרת לעצמה ואינה מוכרת לאף חיל אוויר אחר.

אני מחזיר אותך לשנת 2017, אז חיל האוויר האמריקאי הודיע לך שאת עוברת לטוס על מטוסי ה-F-35. איך הגבת?
"באותו הזמן הטסתי חמקנים מסוג F-22 וכשאמרו לי שקיבלתי הצבה חדשה התרגשתי מאוד להתחיל הרפתקה ולהטיס את מטוס הקרב המתקדם של ארה"ב מהדור החמישי. יש כמה קווי דמיון בין שני המטוסים ומאוד ציפיתי לרגע הזה".

איך הייתה הטיסה הראשונה שלך עליו, חווית דברים חדשים?
"יש הרבה לימוד אקדמי ושעות טיסה על הסימולטור לפני שיוצאים לטוס בפעם הראשונה. לא קיים דגם דו מושבי ולכן הפעם הראשונה שאתה עולה לטוס זה גם הסולו. עברתי תהליך דומה גם על מטוסי 22-F, לכן הייתי פחות לחוצה. אבל עדיין התרגשתי מאוד להמריא עם F-35 בפעם הראשונה".

קפטן קריסטין וולף (צילום: Capt. Kip Sumner/U.S. Air Force)
קפטן קריסטין וולף | צילום: Capt. Kip Sumner/U.S. Air Force

הצוות של קפטן וולף מהווה חלק מטייסת ה-F-35A בכנף 56 השוכנת בבסיס לוק ומפעיל תשעים מטוסים מהדגם אותו מפעילה גם ישראל, מלבד תוספות.

הדמו טים ביצע עד היום עשרות הופעות וחילות אוויר ברחבי העולם שבוחנים אם לרכוש את ה- F-35 עוקבים מקרוב אחר כל הופעה. בכירים בחיל האוויר האמריקאי ציינו כי הפעלת המטוס בצוות ההדגמה חשפה לציבור הרחב את היכולות האמיתיות שלו ואת הפוטנציאל למפעיליו.

לדבריה מטוסי F-35 הם סוג של מכונה רובוטית שנותנת לטייס כמות אדירה של מידע במהלך הטיסה, הכל מוזרק לקסדה (תוצרת אלביט הישראלית).

איך הטייס מתמודד עם זה מבלי ללכת לאיבוד?

"ה- F-35 מבצע חיתוך מידע, מעבד אותו ומציג הכל במסך חדשני וגדול שנמצא מול הטייס. זה מאפשר לטייס לאסוף את המידע שדרוש לו במהירות ויעילות. בכל גיחת אימון הטייס לומד לעבוד עם המערכת במדויק ולהתמודד עם המידע האדיר שהמטוס הזה מספק לו".

חמקן F35 ו-F22 (צילום: חיל האוויר האמריקאי)
F-35 לצד F-22. המטוסים החמקנים שהטיסה הקפטן | צילום: חיל האוויר האמריקאי
תני לנו את הפרופיל של טייסי F-35. איך בוחרים אתכם?

"נכון להיום יש לנו טייסי F-35 שהגיעו אחרי שהטיסו כל מני פלטפורמות קרביות אחרות שיש לחיל האוויר האמריקאי. לכל אחד יש אתגרים שונים שהוא היה צריך להתמודד איתם, תלוי מאוד מאיזה מטוס הוא הגיע. אבל העובדה שטייסים מגיעים אחרי שהטיסו מגוון רחב של מטוסי קרב, זה יתרון וניסיון גדול".

מנקדות המבט של חיל האוויר, טייס שהתאמן על F-35 בשנת 2020 עושה משהו שונה?
"התוכנית כל הזמן מתפתחת במהירות ובפרק זמן קצר. ממשיכים לקבל שדרוגי תוכנה וחומרה חדשים, מחדדים את הטקטיקות שלנו. אנחנו גם משיגים כל הזמן אמצעי לחימה חדשים".

חילות אוויר רבים, בישראל גם בארה"ב, משלבים בין מטוסי הדור החמישי כמו F-35 למטוסי הדור הרביעי כמו F-15 ו- F-16. "לנו יש כמובן את היתרון של החמקנות שלמטוסים מהדור הקודם אין והיכולת מאפשרת לנו לתמוך במטוסי הדור הרביעי באזורים בעלי רמת סיכון גבוה במיוחד", אומרת וולף על כך.

על פי העדכון האחרון של יצרנית המטוס חברת "לוקהיד מרטין", תשע מדינות בעולם ובהן ישראל מפעילות את מטוסי ה-F-35 כשעד היום הוכשרו מעל ל-1,115 טייסי חמקן. מחירו העדכני של המטוס מדגם A עומד על 77.9 מיליון דולר, שזה כמה שעולה כל "צעצוע" שהקפטן והצוות שלה מקבלים, כדי לקחת עד לקצה.

לפני המראה (צילום: Capt. Kip Sumner/U.S. Air Force)
המפקדת הראשונה של הצוות. קפטן וולף | צילום: Capt. Kip Sumner/U.S. Air Force