שישה ראשי מפלגות, מכל קצוות הקשת הפוליטית, הגיעו בתחילת החודש לאירוע הבחירות המרכזי של הקהילה הגאה, וזו לא הייתה משימה פשוטה להביא את כולם לעמוד על אותה במה. את האירוע, הראשון מסוגו, אותו הפיקו פורום הבתים הגאים בשיתוף mako, יזמו שני פעילי להט"ב ותיקים ומרכזיים בקהילה, שאמורים להיות יריבים פוליטיים מרים: איתי פנקס-ארד וערן גלובוס. 

פנקס-ארד מגיע מלב ליבה של מפלגת "מרצ" וגם מכהן כחבר מועצת העיר תל אביב-יפו מטעמה מאז 2003. לעומתו, גלובוס הוא איש ימין מושבע ווקאלי, המזהה עם הליכוד מאז ש"יצא מהארון הפוליטי" כהגדרתו, ברקע הבחירות לכנסת ה-21למרות הפערים האידיאולוגיים הללו, השניים איחדו כוחות ושיתפו פעולה במהלכים רבים שנעשו מאחורי הקלעים של הפוליטיקה הישראלית. 

"טביעות האצבע" שלהם נוכחות בשינויים גלויים וסמויים מהעין, כשמטרה אחת עומדת לנגד עיניהם - טובת הקהילה הגאה. הם אמנם מתווכחים אחד עם השני על סוגיות פוליטיות ומדיניות בוערות, אבל משלבים שוב ושוב כוחות כשהדבר נוגע לחקיקה, העברות תקציביות קריטיות ומאבקים ציבוריים שונים למען לסביות, הומואים, ביסקסואלים ואנשים על הקשת הטרנסית.  

איתי פנקס-ארד (צילום: נוי דקל)
איתי פנקס-ארד | צילום: נוי דקל

הפעילות הציבורית ארוכת השנים של פנקס-ארד (47) מדברת בעד עצמה. בשנתיים האחרונות הוא מחזיק כחלק מתפקידו בעירייה בתיק הקהילה והמרכז הגאה, את הקמתו יזם ב-2008. הרבה לפני כן הוא כיהן כיו"ר האגודה למען הלהט"ב, אז הקים סניפים בבאר שבע, קריית שמונה ואילת. בשנה שעברה הוא נבחר לאחד מנושאי הדגל של הקהילה וב-2015 בחרנו אותו לאחד מ-40 המשפיעים בתולדות הקהילה הגאה.

בתקופה האחרונה רשם לזכותו פנקס-ארד שני הישגים משמעותיים. ראשית, בבג"ץ האפליה בחוק הפונדקאות, אז הורה בית המשפט העליון למדינה לתקן את החוק המפלה עד ל-1 ביולי. כל זה במסגרת מאבק משפטי אותו מנהל פנקס-ארד מאז 2010 לצד בן זוגו, "אבות גאים" ו"תמוז". שנית, פנקס-ארד הוביל את ההחלטה ההיסטורית של עיריית תל אביב לרישום זוגות להט"ב, החלטה שהובילה לגל של החלטות דומות בכל רחבי הארץ. "נושא הלהט"ב כבר חורג מהדרישה שלנו לשוויון", הוא אומר בשיחה עם mako. "בימינו אין מפלגה שלא מקבלת קולות מהקהילה הגאה, ותמיכה בקידום שוויון זכויות משמעותה קידום חזון דמוקרטי, ליברלי ומודרני למדינת ישראל".

"אני איש ימין ורוצה ממשלת ימין, אבל כשרה"מ מדבר על 'ממשלת החלומות' ומתכוון לבן גביר ונעם, עבורי זה סיוט. אם המשמעות של 'ימין על מלא' היא קואליציה עם כהניסטים, אני אוותר, תודה רבה. לדבר כזה יש משמעויות הרסניות לימין, למדינה ולחברה - אין מחיר שיצדיק אותו"

ערן גלובוס

גם גלובוס (25) הוא פעיל ותיק ומוערך, שצמח בהתנדבות בבית הפתוח, בו התחיל את דרכו כחניך. ב-2015 ובטרם מלאו לו עשרים נבחר לועד המנהל של הארגון הירושלמי הוותיק. ב-2017 נבחר ליו"ר הבית הפתוח ושבר שיא נוסף כיו"ר הצעיר בתולדות הקהילה הגאה. את השיא הקודם אגב, החזיק פנקס-ארד.

במשך קרוב ל-4 שנים הנהיג גלובוס את הבית הפתוח בתקופת צמיחה והשפעה ציבורית הולכת וגוברת. בכהונתו גדל משמעותית המצעד הירושלמי ואל מגוון הצועדים הצטרפו יותר ויותר משפחות וחובשי כיפות סרוגות. הארגון עבר אל משכן חדש וכפול בגודלו, פתח תכניות חדשות בתחומי בריאות הנפש והגיל השלישי והבית הפתוח הפעיל תכנית ייחודית ללהט"ב במרחב המוניציפלי עבור הממשלה, בין היתר. באוגוסט האחרון סיים גלובוס שש שנות כהונה בהנהלה הנבחרת וכיום הוא מייעץ לה בתחומי המדיניות והאסטרטגיה, לצד התמחות בליטיגיציה ("מסחרית, ציבורית וצווארון לבן") במשרד הצמרת "מיתר".

בשנה האחרונה גלובוס השקיע מאמצים רבים ומשך באינספור חוטים מאחורי הקלעים בכנסת ובממשלה, כדי לוודא העברת תקציב ממשלתית לארגוני הקהילה הגאה בסכום של 20 מיליון שקלים, עליה אחראי ח"כ איתן גינזבורג (כחול לבן). 

ערן גלובוס (צילום: תומר יעקובסון)
ערן גלובוס | צילום: תומר יעקובסון

"מאז התקציב שהקהילה קיבלה ב-2016 לא קיבלנו למעשה כמעט כלום. פירורים", סיפר גלובוס. "אפילו שהסכום נמוך יחסית לגודל האוכלוסיה וצרכיה בשטח, מדובר בהישג חשוב. גם סדרי העדיפויות שהממשלה הציבה, בדיאלוג עם הקהילה, היו שונים הפעם. קודם כל לפריפריה, נשים, תעסוקה וטרנס, ולא רק לנושאים מתוקשרים ומוכרים. כך, למשל, התחלנו ללוות בבית הפתוח כ-70 רשויות מקומיות בקידום פעילויות להט"ביות שיכולות להציל חיים, במסגרת יוזמה חלוצית של המשרד לשוויון חברתי שיזמה השרה הקודמת, מירב כהן".

בכנס ILGBT, שנערך בתחילת החודש, התחייבו ראשי המפלגות לפעול. סער, למשל, הודיע שיקיים עבודת מטה, טרם הגשת תקציב לממשלה, כדי לכלול בצורה מקיפה מענה לצרכי הקהילה, ולפיד התחייב לא לאפשר וטו על תקצוב תכניות להט"ב באף הרכב פוליטי. פנקס וגלובוס ממשיכים להתכונן לתרחישים השונים ולמו"מ המאתגר הצפוי בניסיונות להרכיב ממשלה. 

החיבור ביניכם עושה פלאות בסוגייה הגאה, אבל מה קורה כשאתם מתחילים לדבר על פוליטיקה?
פנקס-ארד: "ערן ואני רואים עין בעין את חשיבות כללי המשחק הדמוקרטי, למרות שהיום מכבדים אותם פחות מבעבר. אנחנו מחזיקים בדעות דומות ביחסי דת ומדינה ועצמאות מערכת המשפט, אבל כשזה מגיע לתפיסה המדינית או לפתרון ביחס לסכסוך אפשר לומר שאנחנו חלוקים". 

גלובוס: "למרות שאנחנו לא מסכימים על הרבה דברים, איתי הוא מנהיג פורץ דרך, והוויכוחים לא מפריעים לנו לעבוד. בכלל, אני מאמין שצריך לעבוד עם כל מי שבעדנו. אלף אלפי הבדלות כמובן, אבל אני אעבוד גם עם סמוטריץ' אם הוא ירצה לקדם חוק נגד טיפולי המרה – ואמשיך להתכסח איתו על שאר הנושאים הגאים. בדרך הזאת הגענו להישגים עם שותפים מכל קצוות הקשת הפוליטית וככה אמשיך".

ערן גלובוס לצד גדעון סער ויאיר לפיד, באירוע הבחירות של הקהילה הגאה (צילום: נוי דקל)
ערן גלובוס לצד גדעון סער ויאיר לפיד, ILGBT - אירוע הבחירות המרכזי של הקהילה הגאה | צילום: נוי דקל

"גם ליברמן עם 15 מנדטים לא קידם זכויות להט"ב"

אי אפשר להתעלם ממגפת הקורונה ששינתה את סדרי העדיפויות של הממשלה, וגם של הציבור. המשק אמנם מתחיל להיפתח ואנחנו חוזרים לאט לאט לשגרה מלאה, אבל נדמה כי תופעות הלוואי הכלכליות והחברתיות של המגפה ימשיכו ללוות אותנו בעתיד הנראה לעין. 

אחת מהן, כך על פי גלובוס, היא המצוקה החריפה של חברות וחברי הקהילה הגאה, בייחוד של אלה הוותיקים ואלו שחיים בפריפריה. "יש לנו אחריות חוצת מפלגות להציל חיי אדם בקהילה ולהעניק להם כל מה שהם זקוקים לו, בדגש על סיוע נפשי", אמר. "אנחנו לא חיים בעולם אידיאלי בו יש ללהט"ב פריבילגיה להציב אולטימטום של 'או הכל או כלום. להילחם על מענים לא מוריד כהוא זה מהמאבק על זכויות, להפך".

אבל בכנסת ישראל יש רוב לזכויות להט"ב, אז אולי זה כן הרגע שלנו לאולטימטום כזה? 
פנקס-ארד: "המשחק הקואליציוני פועל לרעתנו כי המפלגות החרדיות יותר נחושות במלחמה נגד הקהילה, מאשר בני הברית שלנו נחושים לחוקק חוקים ליברלים. הסיבה השנייה היא השותפות הקואליציונית שכן תומכת בקהילה, כמו מפלגת כחול לבן ומפלגות אחרות בממשלות קודמות, שלא מביאה תוצאות מספקות". 

גלובוס: "ב-120 חברי הכנסת יש לנו רוב ברור, אבל יש גם ווטו של המפלגות החרדיות – והוא לב הבעיה. הוא יתבטל אם השחקנים בימין ובשמאל יחליטו לבטלו. אם ראשי המפלגות הציוניות, מנתניהו ועד מרצ, יגידו 'זהו, תשכחו מזה, נגמר הווטו' – יהיה שוויון זכויות. במצב כזה גם החוק לאיסור טיפולי המרה וגם חוק נישואים אזרחיים יחוקקו בבערך כל ממשלה שתוקם וברוב מוחץ. אני ממש לא נאיבי, ובתרחישים אחרים מדובר בעבודה לשכה לשכה. לא כל דבר צריך לפתור בחקיקה בעיני. איפה שצריך, כמו החוק לאיסור טיפולי המרה - לא נתייאש ונמשיך לפעול עד שנצליח ואני מעריך שזה אפשרי אפילו בכנסת הקרובה, אם תפתיע ותפעל תקופה רגילה".

ערן גלובוס במפגש עם ראש הממשלה (צילום: יונתן אוריך, הליכוד)
ערן גלובוס במפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו | צילום: יונתן אוריך, הליכוד

"אם כל ראשי המפלגות הציוניות, מנתניהו ועד מרצ, יגידו 'זהו, הווטו החרדי הזה לא מקובל עלינו, תשכחו מזה' - יהיה שוויון זכויות"

ערן גלובוס

אם תשאלו את גלובוס, מדינת ישראל הגיעה להישגים אדירים תחת שלטון הליכוד בראשות נתניהו. יחד עם זאת, הוא מתקשה להאמין שהבחירות הקרובות יוכרעו לכאן או לכאן, אבל יודע כי התוצאות יושפעו במידה רבה בגלל נושאים כלכליים וחברתיים, כשהנושא הלהט"בי מרכזי בהן. "בואו נגיד את האמת, גם ליברמן עם 15 מנדטים לא קידם זכויות להט"ב. היום הוא מבין שהמציאות השתנתה והוא יוצא נגד הווטו החרדי", הזכיר לנו גלובוס. "מגיע לו שאפו שהבטיח שלא ישב בממשלה שלא תבטיח חקיקה לשוויון זכויות כבר בקווי היסוד שלה. מקווה שיעמוד במילתו". 

גלובוס גם מציין כי יש גם נתיבים אחרים לזכויות להט"ב, ובהם ממשלה עם החרדים ללא הווטו. "כפי שמבטיח סער – שיכול לטענתו להקים ממשלה רחבה מבנט ועד מיכאלי, ממשלת אחדות שבה יתכן שיוכל להגיע להסכמות גם עם המפלגות החרדיות בנושא", אמר. מצע הגאווה שפרסמה 'תקווה חדשה' היה הראשון מסוגו במפלגת ימין וגלובוס רואה את המהלך כצעד חיובי, "מנהיגותי וראוי. קוויתי שגם בנט יפעל כך אחרי שהבטיח ששינה את עמדתו ביחס לטיפולי המרה. עוד לא מאוחר להתחייב ולהבהיר לפני יום הבוחר, שידרוש את העברת החוק בכל ממשלה. אני קורא לו לעשות את זה". 

ערן גלובוס במצעד הגאווה בירושלים  (צילום: מולי גולדברג)
ערן גלובוס במצעד הגאווה בירושלים | צילום: מולי גולדברג

עד כמה הנוכחות של בן-גביר וקיצוניים כמותו בממשלה יכולה באמת לפגוע בקהילה? 
פנקס-ארד: "הם האנשים שמונעים את השוויון מהקהילה הגאה. הם עושים הכל כדי שנמשיך להיות מופלים. הסכם העודפים של הליכוד עם רשימה קיצונית כזו פוגע לא רק בקהילה, אלא בחברה כולה. זה מה שאולי יכניס בסוף גם את ראש מפלגת נעם לכנסת. אני אמנם איש שמאל, אבל גם ללהט"ב ימנים ובכלל לימנים שתומכים בקהילה, יש הפעם אלטרנטיבות שעשויות לקדם, לשם שינוי, שוויון זכויות באופן אפקטיבי".

גלובוס: "ההסכם הזה גרוע ולא ראוי למפלגת שלטון. אני רוצה שתקום ממשלת ימין, אבל כשרה"מ מדבר על 'ממשלת החלומות' ומתכוון לבן גביר ונעם, סליחה, עבורי זה סיוט. אם המשמעות של 'ימין על מלא' היא קואליציה עם כהניסטים ואולי אפילו בן-גביר בממשלה, אני אוותר, תודה רבה. לדבר כזה יש משמעויות הרסניות לימין, למדינה ולחברה - אין שום מחיר שיצדיק אותו בעיניי". 

גם בצד השמאלי של המפה הפוליטית קשה להחליט איזה פתק בקלפי ישרת את הקול הגאה בצורה הטובה ביותר. פנקס-ארד, שבעצמו ביקר בעבר את מרצ ביחס לקהילה הגאה ואף עזב את המפלגה בעבר בעקבות כך, מתקשה להישאר אדיש נוכח הביקורת המושמעת נגד המפלגה, שעלולה לא לעבור את אחוז החסימה בסיבוב הנוכחי. "מרצ תמיד פעלה ותמיד תפעל למען הקהילה", הוא אומר. "זו מפלגה ראויה לקול הגאה ואני מאמין שהרבה להט"ב מהשמאל מצביעים לה. לצד זאת, אנחנו תמיד צריכים להוכיח את עצמנו מחדש למען המצביעים וגם למען אלו שלא הצביעו לנו". 

"אעבוד גם עם סמוטריץ' אם ירצה לקדם חוק נגד טיפולי המרה - ואמשיך להתכסח איתו על שאר הנושאים הגאים"

ערן גלובוס

מסתמן כי מספר הנציגים הגאים בכנסת הקרובה יהיה נמוך יותר מזו היוצאת.
פנקס-ארד: "נציגות של מיעוט היא חלק מהמשחק הפוליטי. אני מצפה לראות שילוב של הקהילה הגאה ברשימה במקום ריאלי ואין שום סיבה שזה לא יקרה. אם רשימה כמו מפלגת העבודה לא דואגת לשלב להט"ב ברשימה היא הרבה פחות אטרקטיבית לקהילה. יש שם אנשים איכותיים, אבל ייצוג גאה במרכז-שמאל זה אלף בית". 

גלובוס: "כיום רק בליכוד ובעבודה יש פריימריז. מי שלא מאפשר ללהט"ב לרוץ ולנצח כי אין התמודדות, יכול בהחלט לשריין מנהיגות ומנהיגים להט"בים ראויים ברשימה לכנסת, ולא חסרים כאלה מכל תחומי העשייה. זה נכון כמובן גם בימין ואתם תראו שזה גם יסייע להחזיר מנדטים שנודדים שוב ושוב למרכז-שמאל בגלל סוגיות חברתיות".

משפחת ארד פנקס (צילום: תמונה משפחתית, פרטי)
משפחת פנקס-ארד | צילום: תמונה משפחתית, פרטי

"חלק מארגוני הקהילה אחראים לליבוי הקיטוב"

יום אחרי שנכנס לתפקידו כיו"ר הוועד המנהל של "הבית הפתוח", כתב גלובוס כי "רצח שירה בנקי ז"ל יהיה תמיד חלק מהחיים שלי". הוא הבטיח אז לקדם בראש ובראשונה את מה שנתפס, עד היום, כנושאים "הלא סקסיים" של הקהילה הגאה, אלו שרק מעטים מוכנים לדבר עליהם בגלוי: המאבק בהתדרדרות נוער להט"ב לזנות, המלחמה במגפות הסמים והאובדנות, שילוב וסיוע ללהט"ב ותיקים ובני ובנות הקהילה הטרנסית. 

עברו מאז כמה וכמה שנים, האם אלו עדיין הנושאים הבוערים? 
פנקס-ארד: "קידום הקהילה הטרנסית ברמת המשאבים והחקיקה הוא ללא ספק הנושא הכי חשוב שיש לטפל בו מיד עם הקמת הממשלה. במקביל, חייבים לאסור טיפולי המרה שהורסים את החיים לנערים צעירים וגם להכיר במשפחה הלהט"בית במגוון דרכים ולהגיע אחת ולתמיד לשוויון מלא למשפחות שלנו – אימוץ, פונדקאות, רישום אמהות, ירושה ועוד". 

גלובוס: "מה שאיתי אמר. תראה, עשינו המון בנושאים שהבטחתי, ועדיין אנחנו רחוקים מאד מזרי הדפנה. למשל, אנחנו מוכרחים להמשיך להעלות את הנושאים  לשיח הציבורי וכמובן לתקצב ולהשקיע בהם משאבים. באופן אישי גם הנושאים של מגפת הבדידות שהחריפה מאד בקורונה, ושל טיפול באלימות מינית וניצול שקיימים גם בקהילה ולא נעשת עבודה אסטרטגית לטפל בהם – חשובים מאד בעיני. לצד כל זה, בעיני האיום הכי גדול על הקהילה הגאה כיום הוא הסקטוריאליות".

איך היא עלולה להשפיע לטווח הארוך? 
גלובוס: "הקיטוב בחברה הישראלית, ובטח בקהילה עצמה, מסוכן למדינה ומאיים על עתידה. ביחס לקהילה, הרבה פוליטיקאים בשמאל ובימין לא מוכנים לפעול למעננו כי הם חוששים שלא יקבלו גב בחזרה. זה מעצבן, אבל זאת המציאות. מבחינתם, עיסוק בלהט"ב עלול להיות חומר נפץ שאי אפשר לצאת ממנו טוב. לצערי, חלק מסוים מהארגונים הגאים לא רק שלא עוזרים, אלא אפילו תורמים לקיטוב".

ערן גלובוס עם שגריר ארצות הברית לשעבר, דיוויד פרידמן
ערן גלובוס עם שגריר ארצות הברית לשעבר, דיוויד פרידמן

אתה מתכוון ליחס של אנשי השמאל לשר אמיר אוחנה? 
גלובוס: "זה בשוליים, אבל כן, גם לזה. המתקפה נגדו חד משמעית מזיקה למאבק הגאה. השמאל והתקשורת מנסים לארוז אותו בתוך גטו להט"בי. מה, אם הוא הומו אסור לו להיות בטחוניסט או לדבר כלכלה? הוא צריך להיות פוסטר? כשאמיר מונה בידי נתניהו לשר המשפטים האירוע הראשון שהוא השתתף בו, ממש למחרת, היה המצעד בירושלים. תחשוב איזה אמירה. זכיתי לקבל שם את פניו כיו"ר הבית הפתוח ואני יכול להעיד שקיבל תגובות חמות מאוד, לא מעט קריאות תמיכה, בקשות לתמונות, איחולי הצלחה. אכן היו גם מפגינים וחלקם ניסו לעשות פרובוקציה ואחרי זה הפיצו נרטיב שקרי, אולי כדי לכסות ברעש גדול על כמה שהם מיעוט. ברור שלא עם כל מילה שלו אני מסכים, ודי מגוחך שמצפים  מלהט"ב ימנים לתמימות דעים מזויפת. בכל מקרה, המקום של אמיר אוחנה בהיסטוריה מובטח. הוא פרץ תקרת זכוכית ושינה את התפישות ואת החיים של לא מעט אנשים ולא סתם הוא אחד האנשים המשפיעים במדינה, לא בזכות זה שהוא הומו ולא למרות. זה שינוי ענק. תאהבו אותו, תשנאו אותו – אי אפשר לקחת את זה ממנו לעולם". 

"המתקפה נגד אוחנה מזיקה למאבק הגאה. השמאל והתקשורת אורזים אותו בתוך גטו להט"בי, אבל שוכחים שהוא יכול וצריך לעסוק בנושאים שלא קשורים רק לקהילה. מה, אם הוא הומו אסור לו להיות ביטחוניסט או לדבר על כלכלה?"

ערן גלובוס

אז איך פותרים את השסע והקרע בקהילה? 
גלובוס: "ארגוני הקהילה עושים עבודה מדהימה. הביקורת שלי על חלקם לא באה לבטל את העשייה. לצד זאת, חיוני בעיני שכולם יכבדו את המגוון האנושי שקיים בלהט"ב ולא יבחרו צד כארגונים וכתנועה. לא מקבל שישתמשו במשאבים, שבעיני חייבים להיות א-מפלגתיים ולא מחנאים, לטובת אג'נדה. מי שרוצה 'להפיל את השלטון' באמצעות הארגונים, אני ממליץ שיתפטר וילך לפוליטיקה". 

באיזו דרך הקיטוב הזה בא לידי ביטוי? 
גלובוס: "אני מקבל פניות מצעירים בעלי דעות ימניות שמספרים שהלכו לפעילות בארגוני קהילה שונים ולצערי, הרגישו שאם הם לא בעד איחוד מאבקים, 'סיום הכיבוש' וטבעונות, אין להם מקום. יש חוויות אחרות, אבל אני שומע את זה שוב ושוב ומטריד אותי שלא מגובשים מענים לבעיה הזאת, בדרך כלל אין אפילו נכונות להכיר שהיא קיימת."

גלובוס מבהיר שהתקוות שלו נטועות לא רק בארגונים אלא בקהילה עצמה: "זה עניין של כולנו לקחת אחריות על השיח. לדוגמא, אני מכיר לא מעט להט"בים משפיעים, כולל סלבס ואנשי תקשורת בכירים ב'ברנזה', שמפחדים לגלות שהם ימנים מחשש שיפגעו חברתית או אפילו שתיגרע מהם פרנסה. צריכים לשים לב לזה ולשנות כיוון, כי בעיני זה מקומם שציבור שהביא כל-כך הרבה גיוון והכלה לחברה הישראלית לא יעמוד ברף הזה בתוכו ובעצמו. ברור שיש מי שיקרא את הדברים ויתרגז, אבל אם זה מה שצריך כדי להרים דגל אדום, אז אשלם את המחיר בשמחה".

יכול להיות שתפקידה ההיסטורי של האגודה למען הלהט"ב הסתיים? 
גלובוס: "ההיסטוריה תקבע. אני אגיד שלצד כל ההישגים יש גם הרבה אתגרים. למשל, החברה הערבית, שלצערי הוזנחה. זאת אחריות של כולנו, לא של ארגון אחד, להשקיע בפיתוח מנהיגות, לא להזניח את התהליכים הארוכים האלה, לתמוך בהם לאורך כל הדרך. במשך שנים השיח היה רק תל אביבי ויש מי שנאבקים לשמר את האליטה הזאת במקום לפתוח את השורות, להנגיש ולגוון. למה שלא יהיו מנהיגות ומנהיגים להט"ב ערבים וחרדים בארגוני הקהילה, למשל? אני אומר שזה לא יקרה מעצמו, צריך לקחת אחריות ולעשות את זה ברצינות וביחד".