שלב 1: בחירת מסלול

זוגות גברים ויחידים החולמים על ילד יוכלו להגשים את חלומם באמצעות פונדקאות בחו"ל בלבד, שכן פונדקאות בישראל מותרת רק לזוגות הטרוסקסואלים. תחילה על ההורים להחליט אם ירצו לצאת למסע לבדם או בעזרת סוכנות המעניקה ליווי אישי ומרכזת עבורם את ההליך. לאחר מכן רצוי להכיר את האפשרויות השונות לפונדקאות, שכן מפת היעדים משתנה במהירות. אחרי שנים של פונדקאות בהודו, תאילנד, נפאל ומקסיקו, פונדקאות לגייז מותרת כעת בצפון אמריקה בלבד.

"כיום זוגות גברים ויחידים יכולים לעבור את ההליך רק בארה"ב ובקנדה באופן חוקי", מבהיר רועי רוזנבלט-ניר, מנכ"ל תמוז פונדקאות שמובילה את מהפכת הפונדקאות עם למעלה מ-620 תינוקות עד היום. "שתי המדינות מציעות שירותי רפואה מתקדמים. יחד עם זאת, קיימים הבדלים הבאים ליידי ביטוי בעלות ההליך ובזמינות הפונדקאיות. בעוד הפונדקאות בקנדה מוגדרת אלטרואיסטית והתשלום מוגבל להחזר הוצאות בלבד, שכנתה מדרום מאפשרת פונדקאות מסחרית. כתוצאה מכך, העלות בקנדה זולה יותר אך זמני ההמתנה ארוכים בהרבה".

שחר דיין (צילום: צילום ביתי)
דיין. "התחושה היא של רכבת הרים, עליות ומורדות" | צילום: צילום ביתי
שחר דיין (41), שממתין ללידת בנו בעוד מספר חודשים בארה"ב, מספר על תחילת המסע: "לפני מספר שנים חשבתי על כיוון של פונדקאות עוד כאשר המסלולים במזרח היו מאוד זמינים, אולם לא היה לי האומץ לבדוק ולהתעניין. לפני יותר משנה, חבר, שהוא בעצמו אב לילדה, סיפר לי על כל התהליך ועיני קרנו. באותו רגע קיבלתי החלטה בנושא, ונפגשתי עם הסוכנות ויצאתי לדרך".

כיום נמצאת הפונדקאית של שחר בחודשי היריון מתקדמים, והוא צפוי לנסוע ללידת בנו בקרוב. "אני לא יכול להצביע על חלק הכי קשה", הוא מתייחס לקשיים לאורך המסע, "התחושה היא של רכבת הרים, עליות ומורדות. במהלך התהליך למדתי הרבה דברים חדשים. יש תחושה של לחץ תמידי. בכל שלב שעברתי, חיכיתי לשלב הבא אחריו".

שלב 2: הכנות ובחירת תורמת

לאחר בחירת התכנית והדרך להגשמת החלום, על ההורים המיועדים להתחיל בהכנות: בדיקות גנטיות, בדיקות דם, מתן זרע ובחירת תורמת הביציות. לבחירת התורמת משמעות רבה שכן מחצית מהמטען הגנטי של הילדים תלוי בה. בארצות הברית ניתן לבחור ממאגר מגוון של תורמות דרום אפריקאיות, מזרח אירופאיות ואמריקאיות.

רועי רוזנבלט-ניר (צילום:  יח"צ)
רוזבלט-ניר. "העלות בקנדה זולה יותר אך זמני ההמתנה ארוכים בהרבה" | צילום: יח"צ
בקנדה יוכלו ההורים המיועדים לבחור בנוסף גם בתורמות קנדיות, אך ההיצע מוגבל וכרוך בהליך משפטי. "אנחנו מודעים לחשיבות של תרומת הביציות ומקפידים על סינון ובדיקות רפואיות, בדיקות גנטיות ואבחון פסיכולוגי", מציין רוזנבלט-ניר, "מרבית תרומות הביציות הנן אנונימיות, אך ההורים המיועדים יכולים לצפות בפרופילים השונים באתר ייעודי ולקבל מידע אישי ורפואי מפורט ותמונות שונות. לעתים קרובות ניתן לקבל גם את הסכמת התורמת וליצור עמה קשר".

שלב 3: היכרות עם הפונדקאית

במקביל לבחירת התורמת ולהכנות הרפואיות, מתאמים להורים המיועדים פונדקאית. משך ההמתנה לפונדקאית הוא פקטור מרכזי בבחירת התכנית המתאימה. "בעוד שכיום אנו מציעים פונדקאיות בארה"ב תוך כחודש-חודש וחצי, בקנדה זמני ההמתנה יכולים להגיע גם ל-8-9 חודשים", מדגיש רוזנבלט-ניר, ומציין כי שלב התאמת הפונדקאית בקנדה מסורבל יותר, בעיקר בשל החוק הקנדי שמערים קשיים משפטיים. "על כל פונדקאית פוטנציאלית 'מתחרים' הורים מיועדים רבים, כך שההתאמה בין הצדדים אורכת זמן ולעתים אף מתישה את ההורים שבוחרים לבסוף במסלול האמריקני".

>> כל התמונות ממצעד הגאווה 2017

>> "אין לי בעיה עם גייז, אבל שיעשו את זה בבית"

שחר מספר על החוויה שלו מול הפונדקאית: "אחרי חתימת החוזה, נקבעה לי ולפונדקאית שיחה ראשונית בסקייפ. שוחחנו יחד כשנציג של תמוז הוביל את השיח, ונתבקשנו לאשר אחד את השנייה תוך זמן קצר. הרגשתי כי הייתה התאמה מוחלטת וכבר למחרת קיבלתי מהפונדקאית שלי מייל והתחלנו להתכתב. אחרי מספר ימים עברנו לווטסאפ וההתקשרות בינינו ממשיכה שם - פעם בשבוע ולפעמים יותר. היחסים מאוד מיוחדים לשני הצדדים ויש הערכה הדדית מוחלטת".

שלב 4: הליך רפואי

במקביל למו"מ ולחתימת החוזה מול הפונדקאית, מתבצעת הפריית הביציות עם זרע ההורים המיועדים ויצירת העוברים. זוגות גברים רבים מעוניינים בהחזרת 2 עוברים – אחד מכל אב גנטי – במטרה לנסות ולייצר היריון תאומים משניהם יחד. רוב הפונדקאיות בארה"ב יסכימו לשאת תאומים בעוד שבקנדה רובן יסרבו.

אבות גאים (צילום: Africa Studio, Shutterstock)
יש לקחת בחשבון את הסכנות הטמונות בהיריון תאומים ובלידת פגים | צילום: Africa Studio, Shutterstock
יחד עם זאת, יש לקחת בחשבון את הסכנות הטמונות בהיריון תאומים ובלידת פגים. יש לכך משמעות רבה, בעיקר בבחירה בין המסלולים. "ליילוד בקנדה אין ביטוח וקיים חשש שהוצאות האשפוז של התינוק במקרה של פגייה או טיפול מיוחד ייקרו את ההליך משמעותית, ודאי במקרה של תאומים. זאת אל מול ארה"ב שבה ניתן לרכוש ליילוד/ים ביטוח", מסכם רוזנבלט-ניר.

שלב 5: היריון ולידה

אחרי החזרת העוברים, ובמידה ויש היריון מתחיל שלב הבדיקות והמעקב, שלאחריו יוענק לתינוק דרכון אמריקני או קנדי, עמו ייצא מהמדינה וייכנס ארצה. בשלב ההיריון והלידה נמצאת הפונדקאית במעקב של רופא הנשים שלה והלידה מתבצעת בבית חולים פרטי. לאורך הדרך שומרת הפונדקאית על קשר ישיר מול ההורים המיועדים, ובמקביל מלווה על ידי סוכנות מקומית שמוודאה כי היא עוברת את הליך ההיריון בצורה טובה ובריאה.

תיאום ציפיות

מדובר בהליך שאורך בממוצע בארה"ב כשנה וחצי ואף פחות, ובקנדה כשנתיים. על ההורים להתמודד עם אי ודאות וחרדות לא פשוטות ועליהם לגייס סבלנות רבה. "לאורך התקופה נתקלים ההורים המיועדים באתגרים שונים שכדאי להגיע אליהם מוכנים", מסביר ד"ר אילן טבק אבירם, שליווה בשנים האחרונות עשרות הורים שבדרך ומדריך בסדנאות ההכנה להורות של משפחת תמוז. "אני מציע להורים המיועדים להכיר היטב את התהליך ולעשות תיאום ציפיות ביניהם וגם עם הפונדקאית. הקשר עם הפונדקאית לפני השגת ההיריון, במהלכו וגם לאחר הלידה, הוא האתגר המשמעותי בתהליכי הפונדקאות המתקיימים בצפון אמריקה".

ד"ר אילן טבק אבירם (צילום: תומר ושחר צלמים)
ד"ר טבק אבירם. "להגיע לתהליך עם יכולת הכלה של מצבי חוסר ודאות והעדר שליטה" | צילום: תומר ושחר צלמים
לדברי ד"ר טבק-אבירם, הקשיים הפוטנציאליים נובעים מהמרחק הרב ומהצורך לתקשר דרך המדיה מעבר לאוקיינוס, ולגשר לא רק בין הפרשי שעות אלא גם בין הבדלים תרבותיים ומגדריים. "ההורים המיועדים חייבים להגיע לתהליך עם יכולת הכלה של מצבי חוסר ודאות והעדר שליטה, ולהבין היטב גם את מה שעובר על הפונדקאית מעבר לים בכדי לעבור את התהליך במינימום מתח וחיכוכים. הכנה מנטלית מתאימה יכולה להקל על שני הצדדים ולהבטיח היווצרות קשר בריא ומאוזן, שיטיב גם עם המשפחה המתגבשת לאחר הלידה". 

זמנים ועלויות

משך המתנה לפונדקאית: ארה"ב – כחודש עד שנה (תלוי סוכנות) / קנדה – כ-9 חודשים עד שנה.

תורמת ביצית: ארה"ב – תורמות מגוונות דרום אפריקאיות, אוקראיניות, אמריקניות / קנדה – תורמות מגוונות דרום אפריקאיות, אוקראיניות, אמריקניות וקנדיות.

משך ההליך הכולל: ארה"ב – 16-24 חודשים / קנדה – 20-26 חודשים.

עלות: ארה"ב – 120-150 אלף דולר (תלוי סוכנות) / קנדה – 75,000 – 90 אלף דולר.

ביום שישי הקרוב (23.6) יתקיים כנס הפונדקאות השנתי של ויוה פמילי בישראל, שמלווה זוגות ברחבי העולם בתהליך הפונדקאות עם כ-400 תינוקות שהגיעו בליווי שלהם. גל סבה, מנכ"ל ויוה פמילי: "השנה הבאנו את מיטב המומחים מארה"ב שיספרו על האפשרויות שם, המסלולים השונים והתהליך אותו צריכים לעבור הזוגות. הכנס פתוח לכולם וללא תשלום".

בנוסף למומחים הישראלים, ירצו מומחים בינלאומיים במגוון נושאים: ד"ר מיכאל וורמש – מומחה פריון וגניקולוגיה מלוס אנג'לס; וונדי ווילסון מילר – בעלת רשת סוכנויות פונדקאות בארה"ב ומייסדת משותפת של ארגון האתיקה של פונדקאות ותרומת ביצית בארה"ב; עו"ד מולי אובריאן – מתמחה בתחום הפריון ומומחית לביטוח בארה"ב. לפרטים נוספים לחצו כאן.