כותרות העבר: יום האיידס הבינלאומי (צילום: חדשות 2)
"לא סוף העולם לחיות עם נשא". מ' וג' | צילום: חדשות 2
"שלא יהיו אי-הבנות, זה לא סימפטי להידבק באיידס. אבל חשוב לי גם שיבינו אנשים שזה לא סוף העולם, ואפשר לנהל חיים תקינים ויפים".

במילים הללו מסכם ש', נשא HIV בן 37, את הראיון המשותף שערכנו יחד עם בן זוגו, ב', בן 30. השניים חיים יחד כבר ארבע שנים, ובניגוד למה שניתן לחשוב, הנשאות אינה תופסת מקום מרכזי בזוגיות. חוץ מאשר במיטה – שם הם תמיד מקפידים על קונדום.

"אני יכול להגיד לך שעל 99.9% מהזוגיות זה לא משפיע בכלל", אומר ב'. "עד התקופה האחרונה, כשהוא התחיל לקחת את הכדורים, זה כמעט ולא היה בתת-מודע. כשהוא התחיל עם הכדורים, החשש הראשון היה מהתופעות לוואי, אם אולי אצטרך לטפל בו או משהו כזה".

"דמיינתי שגרת חיים שבה לוקחים קוקטייל של כדורים כל שעה עגולה"

ש' גילה כי הוא נושא בגופו את נגיף ה-HIV בגיל 30, במהלך קשר בין שלוש שנים עם בן זוג, עמו נהג לקיים יחסי מין ללא קונדום. "היו עוד שני בני זוג לפני כן ששכבנו בלי קונדום, אבל בדקתי את זה, והם היו שליליים".

ש' ובן זוגו דאז נבדקו יחד במרפאת לווינסקי בתל אביב, ויחד הם גם קיבלו את התוצאה לפיה הם נושאים את הנגיף.

שני בחורים במיטה (צילום: DNF-Style, Istock)
זה לא חייב להיות כל כך קשה. זוגיות עם נשא | צילום: DNF-Style, Istock
בתשובה לשאלה מדוע בכלל עשה את זה בלי קונדום, משיב ש': "לא חשבתי על זה באותו הרגע, פשוט סמכתי עליו. הוא גם לא ידע שהוא נשא".

התגובה הראשונית של ש' הייתה חרדה, אולם דווקא ביחס לבן זוגו. "ההרגשה הייתה איומה, כי שחשבתי שאני הדבקתי את בן הזוג שלי", הוא אומר. "חשבתי לעצמי: 'איך עשיתי לו את זה?'.

"אחר כך ממרפאת לוינסקי שלחו אותנו לאיכילוב, ושם נפגשנו עם רופא שהסביר לנו שזה לא סוף העולם. אני דמיינתי שגרת חיים שבה לוקחים קוקטייל של כדורים כל שעה עגולה. אז זה נכון שאני באמת על כדורים, אבל ממש לא כמו שדמיינתי ובטח שלא כל שעה".

"קשה לפחד ממישהו שאתה אוהב"

ש' מספר כי היו רגעים שחשב לעצמו: "טוב, לפחות עכשיו אני יכול לשכב עם נשאים אחרים בלי קונדום, כי אין יותר ממה לחשוש". אך לאחר שקצת יותר התוודע לנושא, הוא הבין כי מדובר בהגברת הסיכון להפוך את הנגיף עמיד לתרופות. "ולקבל תשובה שאתה שהנגיף שבגוף שלך עמיד לתרופות שאמורות להחזיק אותך בחיים – זה לא משהו שהייתי רוצה".

ש' לא ויתר על חלום הזוגיות, ולאחר ניסיונות להעלות לעצמו את הביטחון העצמי באמצעות פלרטוט עם כמה מחזרים במקביל, באה ההתאהבות הראשונה. "הכרתי מישהו, והייתה בינינו התאהבות טוטאלית", הוא אומר. לא היה אכפת לו שאני נשא. הבעיה היחידה היא שהוא היה סיינטולוג, והמדריך הרוחנו שלו התנגד לקשר בינינו, אז הוא בסוף ויתר עלי".

את ב' הכיר ש', איך לא, באטרף. הפעם החליט ש' לא לספר כבר בהתחלה על היותו נשא. "אחרי כמה ניסיונות הבנתי שאין טעם לספר לאנשים על ההתחלה", אומר ש'. "רק אחרי שאני מבין שזה רציני ואני מרגיש מספיק בנוח עם הבן אדם. סיפרתי לו רק אחרי חודש וקצת, כשהרגשתי יותר ביטחון, שאני יכול לסמוך עליו ושהוא מספיק אינטליגנט כדי לדעת ולהבין את זה".

ב' מספר כי היה מאוהב ב-ש' עד כדי כך, שכנראה הדבר הקל עליו לראות את הנושא בעין אוהדת. "כשהוא סיפר לי את זה, עוד לא היינו כל כך לכיוון של קשר", אומר ב'. "עוד לא ידעתי מה יקרה. אני לא זוכר אם חשבתי על זה באותו רגע, אבל הייתה שאלה: אם הוא היה נדבק אחרי שאנחנו כבר ביחד, אז הייתי כבר עוזב אותו בגלל שהוא נדבק? ברור שלא. מבחינתי זאת אותה סיטואציה.

"אחרי זה, כשאתה הולך הביתה ואתה לבד עם עצמך, אתה מתחיל לחשוב אם כדאי או לא כדאי. קשה להיות הגיוני כשאתה אוהב. קשה לפחד ממישהו שאתה אוהב. אז נכון, אנחנו מקיימים רק יחסי מין מוגנים. עם בן הזוג הקודם שלי היינו נבדקים כל שלושה חודשים, אבל לא היינו מקיימים יחסים עם קונדום".

וזה חסר לך?

"לפעמים, אולי בקטנה. אבל מבחינתי לעשות אהבה זה הרבה יותר מאשר סתם סקס, ואם צריך לשים קונדום בשביל לעשות אהבה – זה שווה את זה".

התבאס על תוכניות ריאליטי שלא מקבלות נשאים

האדם הראשון לו סיפר ש' על היותו של בן זוגו נשא HIV הייתה אמו. זה היה אחרי כשנה של מערכת יחסים. "בהתחלה היא אמרה: 'כן, זה בסדר, רק תיזהר'. אחרי זה היה יום של: 'אולי לא כדאי?'. אחרי זה היא התעשתה ואמרה: 'אני מצטערת שאמרתי לך שאולי לא כדאי, אם אתם אוהבים – זה מה שחשוב'".

שני גברים במיטה (צילום: istockphoto)
חוץ מקונדום, אין שום הבדל | צילום: istockphoto
בסך הכל, אומר ב', מדובר בתגובות טבעיות של אנשים, הדומות מאוד לתגובות שלו עצמו. "ברגע שמכירים את הבנאדם באופן אישי, אז התפיסה היא אחרת", הוא אומר.

למרות שהוא בוודאי לא שמח שנדבק, מצליח ש' להסתכל על הצדדים החיוביים של המצב בו הוא נתון. "כל דבר שקורה לנו בחיים משנה אותנו והופך אותנו למי שאנחנו", הוא אומר. "אני אוהב את מי שאני היום ואת מה שנוצר ממני. אני חושב שלנשאות יש חלק נכבד מזה, אם זה להתמודד ולהתבגר, לקבל פרופורציות בחיים.

"זה גם נתן לי מסננת טובה לחיים – על פי התגובות של אנשים אני מצליח להבין יותר טוב ויותר מהר מי אינטליגנט ולמי יש אינטליגנציה רגשית גבוהה ומי סובל מבורות ומי דפ"ר".

אז למה אתה לא נחשף?

"כי באחד משני מקומות העבודה שלי אני חושב שיש יותר אנשים שסובלים מבורות וסטיגמות. אבל בעבודה השניה שלי כולם יודעים, וזה מוכיח שבכל זאת אפשר להרגיש חופשי כמעט בכל תחומי החיים. שום דבר לא מאה אחוז, אבל זה ממש לא 'הכל שחור' כמו שחושבים על זה".

"מה שכן, כשניסיתי להתקבל לכל מיני תוכניות ריאליטי אחרות זה כן הפריע לי, כי הם לא מקבלים נשאים. די התבאסתי מזה. אנשים יודעים שאין בעיה, אבל במקומות מסוימים מעדיפים שלא לקחת סיכון, לא להתעסק עם זה".

>> לחיות עם HIV. טור אישי של רמי גרשוני

>> היכנסו ותיהנו מכתבות נוספות בערוץ הגאווה

>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?