>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

שלום ומייקל זוג הומואים ישראלי אמריקני (צילום: תומר ושחר צלמים)
הגרין קארד בדרך? | צילום: תומר ושחר צלמים
שבועיים אחרי שבית המשפט העליון בארה"ב קבע כי הגדרת הנישואין רק בין גבר ואישה נוגדת את החוקה האמריקנית, ונראה שקביעה היסטורית זו צפויה לשנות את חייהם של אלפי זוגות להט"בים שסבלו מאפליה במשך שנים.

אותה החלטה תשפיע, באופן מפתיע, לא רק הומואים ולסביות בארה"ב, אלא על ישראלים רבים שמצאו אהבה אמריקנית. כמו סיפורם של שלום (27) ומייקל (37) קונסטנטינו, זוג ישראלי-אמריקאי נשוי טרי, שמספרים על ההתרגשות נוכח החוק החדש שישנה את איכות חייהם לאין שיעור.

"כשהכרנו בישראל ב-2007, כמובן שלא היו לנו זכויות ולא הכירו בנו כזוג. נחשבנו כשני גברים רווקים", אומר שלום. "בשנת 2009 כשעברנו לגור בוושינגטון חתמנו על הסכם של ידועים בציבור, מכיוון שלא הייתה אופציה אחרת באותו זמן. חתימה זאת אפשרה לנו לשמור על זכויות בעיר וושינגטון. לפני החתונה הייתי על ויזת עבודה זמנית. עכשיו, כשבית המשפט העליון מכיר בנישואים שלנו אני נרגש להגיש בקשה לגרין קארד".

מחפשים מדינות גיי-פרנדליות

שלום הוא מורה לעברית ומייקל דיפלומט אמריקאי. אני תופס אותם רגע לפני שהם מסיימים לארוז את תיק הטיפוח לגבר ועוברים לשליחות בפרנקפורט. "מכיוון שמתוקף תפקידו של מייקל אנחנו חייבים לעבור כל שנתיים ממדינה למדינה, אנחנו תמיד בוחרים מדינה שבה יקבלו אותנו כמשפחה אחת ויתנו לשנינו את אותן חסינויות ואשרות שהיה. המחשבה על זה שנצטרך להיפרד בגלל חוקי הגירה כאלה או אחרים היא פשוט אבסורדית."

לא רק בישראל יש אדם-קדמוניות ביחס לזוגות גייז, מסתבר. "לפני שלוש שנים היינו אמורים לעבור לקמרון וברגע האחרון סירבו לתת לי ויזה. אנחנו משערים שזה בגלל שאנחנו הומואים אבל לא קיבלנו מהם מכתב רשמי שזאת הסיבה. אחרי שלושה חודשים מצאנו את עצמנו בבנין אפריקה, מה שהסתבר כהחלטה נכונה בשבילנו".

שלום ומייקל נכנסו בברית הנישואין לאחר 6 שנות זוגיות. "הזמנו את כל המשפחה והחברים לאירוע. שתי המשפחות הגיעו בהרכב מלא, זה היה ערב מדהים לכולנו. הרב שחיתן אותנו התרגש מאוד גם הוא, ולא רק בגלל שהוא מחתן שני גברים בפעם הראשונה. החתונה שלנו לא הייתה שונה משום חתונה אחרת. היו שם שני אנשים שמאוד אוהבים אחד את השני ורוצים לחגוג עם האנשים החשובים בחיים שלהם את הדבר הכי פשוט בעולם, אהבה."

שלום ומייקל זוג הומואים ישראלי אמריקני (צילום: תומר ושחר צלמים)
חוגגים את החלטת בית המשפט העליון בשבוע שעבר | צילום: תומר ושחר צלמים

לדבריהם, הכמיהה לחתונה היתה שם תמיד, ולעיתים פשוט נדחתה עקב קפיצות בין מדינות וטיימינג גרוע. ללא ספק, התיקון לחוק דרבן אותם לתעדף את החתונה ולשים אותה במקום הראשון. אחרי הכל, מי יודע אם מחר שוב יחליטו לנסות ולשנות את החוק לרעת הזוג.

מקווים למהלך דומה בישראל

"זהו יום חשוב ביותר לקהילה בארה"ב", אומר צפריר נשר-קזאז, נציג אגודת הלהט”ב בארה”ב. "פסילת ה'חוק להגנת הנישואין' על ידי בית המשפט העליון פותחת את הדלת בפני זוגות חד מיניים בארה"ב לשוויון בנישואין, כמו גם לזוגות שאחד מבני הזוג אינו בעל אזרחות אמריקנית וכעת יוקל עליו לקבל אישור הגירה (גרין קארד). האגודה מברכת על המאורע ומביעה תקווה כי בעתיד נראה מהלך דומה מובל ע״י הממשלה בישראל".

“ההכרה  הפדרלית שקיבלנו בשבוע שעבר תשנה את חיינו לא היכר. בית המשפט העליון אישר לנו את אחת הזכויות החשובות בשבילנו  שהיא זכות ההגירה. עכשיו יש לי את הזכות להגיש בקשה לגרין קארד ולאחר מכן לאזרחות מלאה. לפני זה, לא הייתה לנו כל דרך לגור בארצות הברית בצורה בטוחה וללא דאגה", מתרגש שלום.

כאשר ב-1998 שונתה בצה"ל הוראת הקבע שהפלתה גיוס להט"ב לרעה, ניתן היה לראות שמקרה בודד של קבילה פתח צוהר לשינוי מאסיבי, והפך את הגיוס של להט"ב לצה"ל לגאווה אמיתית בקרב הקהילה ומחוצה לה. הוא הדין לגבי נושא ההורות והזוגיות האחרת. למרות שהדרך לשוויון אמיתי עוד ארוכה, ניתן לראות שכמו גמל שמגיע לנווה מדבר, גם בני ובנות הקהילה טועמים מכל האפשרויות המסורבלות שהחוק הישראלי מציע כיום כדי להיות משפחה חדשה, בין מבחינת נישואין ובין באופציות הורות.

שלום ומייקל זוג הומואים ישראלי אמריקני (צילום: תומר ושחר צלמים)
התחתנו אחרי 6 שנים ביחד | צילום: תומר ושחר צלמים

"אומנם עד לאחרונה מדינת ישראל הייתה בין המדינות המתקדמות בכל הנוגע לשוויון זכויות לקהילת הלהט"ב, אך יותר ויותר מדינות מערביות הכירו בנישואים להט"בים וישראל נותרה מאחור", מוסיף גיל קול, דובר אגודת הלהט"ב בישראל. "אנו רוצים להאמין שהממשלה הנוכחית, אשר אינה כבולה בכבלים של כפייה דתית, תשכיל להצטרף למדינות המערב, לקדם ולהצביע בעד חקיקה שתתיר נישואים אזרחיים לכל אזרחי מדינת ישראל, וביניהם זוגות חד מיניים.

"חשוב להבין שהדרישה להכרה בנישואים אזרחיים לכל אזרח במדינה, והישראלים הלהט"בים ביניהם, מופנית למדינה, שהיא הריבון ושעליה מוטל לשים סוף לאפליה ולמונופול של הרבנות הראשית על מוסד הנישואים. גם כיום, כבעבר, האגודה פועלת ותמשיך לפעול בשם קהילת הלהט"ב על מנת שמדינת ישראל תכיר בנישואים להט"בים", מסביר קול.

לסיום, כדי להיכנס קצת לפרופורציות ולזכור להודות על הטוב שיש לנו, מזכיר לנו שלום לרגע קט שיש ילדים רעבים בסודן, והומואים מומתים באיראן.

 

"למרות שאנחנו מתקדמים עם יותר ויותר זכויות ושיווין, אנחנו צריכים לזכור שיש עוד מדינות בעולם, בהם הומוסקסואליות עונשה מוות. בתור חלק מהעולם הליברלי אנחנו צריכים להוות דוגמא למדינות העולם ולהתקדם למקום בו כולם שווים".