>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

מיוריאל יציאה מהארון (צילום: תומר ושחר צלמים)
"צריך לקבל את הילד בכל מצב". מיוריאל | צילום: תומר ושחר צלמים

יום היציאה מהארון הלאומי, המצוין ב-11.10 בארצות הברית, נועד להעלות את המודעות לקשיים איתם מתמודדים הצעירים בזמן היציאה מהארון.

תהליך היציאה מהארון הוא תהליך מורכב ומתמשך, והחשש מתגובת המשפחה ובעיקר מתגובתם של ההורים הופך אותו לקשה יותר. פעמים רבות תגובת ההורים נובעת בעיקר מהפחד מתגובת הסביבה. החשש מה יגידו אחרים ואיך תצטייר המשפחה בעיני החברה נותן את אותותיו ומתבטא בתגובה חריפה ולפעמים אפילו קיצונית, המופנית כלפי הילד.

אך יש מקרים הפוכים, בהם דווקא ההורים הם אלו שיוזמים את יציאת ילדיהם מהארון, מעודדים אותם ותומכים בהם, עד שמגיע תורם של ההורים לצאת מהארון מול ההורים שלהם ולספר להם על הנכד ההומו או הנכדה הלסבית.

>> מדריך היציאה מהארון

פתאום שני גייז בבית אחד

מיוריאל תלמי מהרצליה, אם לגל ואור, הפתיעה את בנה הקטן גל, כיום בן 20, כשעודדה אותו לצאת מהארון, תמכה בו ועזרה לו לאורך כל הדרך. "הרגשתי התנהגות יוצאת דופן אצל גל בכל הנוגע לבנות. ראיתי איך הוא מתחיל להתבגר ולמרות זאת לא מגלה עניין בנשים", היא מספרת. "היו לו הרבה ידידות אבל לא נראה שהוא מתלהב מאף אחת מהן. הוא נמנע מלצאת לדיסקוטקים להכיר, היה מאד סגור ולא שיתף בשום דבר".

יום אחד החליטה מיוריאל להושיט לו יד לעזרה. "פשוט באתי אליו ואמרתי לו: 'אם יש לך משהו לספר אתה תמיד יכול לדבר איתי'. שאלתי בעדינות מה קורה עם בנות, ואם יכול להיות שהוא הומו, והוא ענה שלא. שנה אחרי זה הוא סיפר לי שהוא הולך למצעד הגאווה. שמחתי מאד שהוא תומך בקהילה והתגאיתי בחינוך שנתתי לבן שלי. באותה תקופה יזמתי שיחה נוספת ואמרתי לו שאני שמה לב שיש דברים שמפריעים לו, ושאם הוא הומו אין לו מה לדאוג, הוא יכול לספר לי ואני מבטיחה שאקשיב ואקבל".

גל נבהל מעט מהישירות של אמו, אך החליט לשתף אותה וסיפר לה על נטיותיו המיניות. "שאלתי אותו אם הוא בטוח או שאולי זה יכול להשתנות", נזכרת מיוריאל, "אבל הוא הסביר שהוא בטוח, שזה משהו שהוא מרגיש כבר הרבה זמן וזה לא ישתנה".

מיוריאל יציאה מהארון (צילום: תומר ושחר צלמים)
במצעד הגאווה. מפגינה לצד הורים לילדים גאים | צילום: תומר ושחר צלמים

כמה ימים לאחר מכן הביא גל הביתה את הבחור איתו הוא יוצא והוא עבר לגור עם גל ועם משפחתו. "קיבלתי בבת אחת שני גייז בבית, וזה היה ממש כיף.  גם בן הזוג שלי קיבל את זה בכיף. כולם קיבלו אותו בזרועות פתוחות ומאד יפה".

גם אחותה של מוריאל שהבינה מהפייסבוק של גל שהוא יצא מהארון, קיבלה את יציאתו מהארון של אחיינה. אחרי זמן קצר החליט גל לשתף גם את אביו, החי בנפרד, בנטיותיו המיניות. למרות הקושי, קיבל האב את גל, אבל לא היה מוכן לצאת מהארון, והוא אינו משתף את משפחתו בעניין.

אצלך הכל בסדר, את לא צריכה להיות בתהל"ה

עם יציאתו מהארון של בנה, החלה מיוריאל להיחשף לקהילה הגאה, לארגוני הקהילה ולפעילויותי השונות. "על תהל"ה (ארגון תמיכה בהורים לילדים להט"בים) שמעתי דרך בן הזוג של גל. הוא התנדב במרכז הגאה וסיפר לי על הפעילויות שם. זה נשמע לי מאד מעניין ואמרתי לו שגם אני הייתי רוצה להתנדב. ואז הוא סיפר לי על תהיל"ה".

עמותת תהל"ה הפועלת בישראל מעניקה תמיכה להורים ללהט"בים ומאפשרת להם לעבור את תהליך היציאה מהארון של ילדיהם. מיוריאל ביקשה להצטרף לארגון כמתנדבת והופנתה לקבוצת ההורים בהרצליה. "בהתחלה הם לא רצו אותי כל כך בקבוצה כי הכל בסדר אצלנו ואני לא באמת צריכה תמיכה. אך כשהסברתי להם שאני מגיעה כי אני רוצה להתנדב בארגון הם הסכימו".

מיוריאל הצטרפה למפגשים ושמעה מפי הורי הקבוצה את הסיפורים השונים. בהמשך הצטרפה לפרויקט 'הורה בקפה' במרכז הגאה תל אביב, המאפשר לבני נוער לדבר עם הורה מתהל"ה ולהוועץ בו בנושאים שונים הקשורים לתקשורת בינו לבין הוריו. "הסיפורים ששמעתי במפגשים של הקבוצה עזרו לי מאד בהמשך מול הילדים בקפה. גם לי וגם לילדים לא מפריע שאני לא מגיעה עם סיפור כואב של יציאה מהארון. דווקא הילדים בהורה בקפה שמחים לפגוש אימא שמקבלת ורואים שיש גם הורים אחרים".

מיוריאל יציאה מהארון (צילום: תומר ושחר צלמים)
משתתפת בהצגה גאווה ודעה קדומה | צילום: תומר ושחר צלמים

המעורבות של מיוריאל בארגוני הקהילה הלכה והתרחבה. במקביל להתנדבות בתהל"ה הצטרפה לקבוצת התאטרון של המרכז הגאה - גלגל, המשלבת בני נוער מהקהילה, הורים מתהילה וקשישים מבני הקהילה, והחלה להופיע בהצגות של הקבוצה במרכז הגאה.

אמא יוצאת מהארון

לדברי מיוריאל, תהליך היציאה מהארון שלה עצמה לא הושלם עד שסיפרה להוריה על נטיותיו המיניות של הנכד שלהם. "ההורים שלי הגרים בצרפת לא ידעו כלום. גל ביקש שלא נספר להם כי הוא חשש שהם לא יקבלו. ואני השארתי את ההחלטה בידיו".

המשפחה התגייסה להסתיר את הידיעה מפני הסבתא והסבא, עד שהמצב הפך ללא נוח, וגרם לגל להתרחק ממפגש עמם. "הוא התחיל להרגיש לא שייך, ולבסוף החליט שהכי נכון לו באותו הרגע זה להתרחק מהם קצת. ההורים שלי הרגישו בחסרונו ולא הבינו למה גל לא מגיע ואנחנו לא יכולנו להגיד כלום".

באוגוסט האחרון הגיעו שוב ההורים של מיוריאל לחופשה בארץ, וגל נמנע מלבקר אותם. מיוריאל הבינה שבנה חושש מתגובת הוריה לזהותו המינית ולאחר שקיבלה אישור מגל, נסעה לספר להוריה. "באותה שבת נסעתי אליהם יחד עם בן זוגי, חיכינו לרגע המתאים כדי לדבר איתם. אמרתי שבאנו כי יש לי משהו לספר, הסברתי להם שהסיבה שגל לא מגיע היא כי הוא מרגיש שלא מקבלים אותו, קשה לו מאד עם התחושה הזו כי היא לא מאפשרת לו לשתף אותם בחייו ולספר להם שהוא הומו".

מיוריאל יציאה מהארון (צילום: תומר ושחר צלמים)
"שונות אינה דורשת תיקון" | צילום: תומר ושחר צלמים

התגובה של הוריה הפתיעה מאד את מיוריאל. "אמא שלי אמרה שהיא הרגישה שהוא סוטה מהדרך הנכונה, ואבא שלי אמר שאין לו שום דבר נגד הומואים אבל את האנשים האלה הוא לא רוצה אצלנו, והוא לא מוכן שגל יכנס אליו הביתה".

לדבריה, ניסתה מיוריאל לעורר מעט סימפטיה. "המשכתי להסביר להם שגם אני הייתי מעדיפה שלא יהיה לה בן הומו, הסברתי שזה עניין מולד, שבכל משפחה יש מישהו הומו וגם אצלנו, ויכול להיות שאפילו יותר מאחד. הסברתי להם על תהל"ה ועל העזרה שהארגון מספק ואפילו על הפעילות שלי בקהילה. כל זה רק פגע בהם עוד יותר, כאב להם שאני כל כך מעורבת. אמא שלי אמרה שקשה לה עם העובדה שהיא לא תראה יותר את גל. אמרתי לה שאין שום סיבה שזה יקרה ושהיא מוזמנת להתקשר אליו ולראות אותו. חוסר התגובה להצעה שלי גרם לי לעזוב בידיעה שגל לא רצוי שם".

למחרת בבוקר קיבלה מיוריאל טלפון מאמה, שהאשימה אותה בעובדה שגל הומו. "היא אמרה שהוא יצא הומו כי נתתי לו יותר מדי אהבה ופינקתי אותו יותר מדי, ושזו לא הדרך הנכונה להתנהג עם ילדים. הועלתה בשיחה גם העובדה שאני גרושה ולכן לגל לא הייתה דמות אב. ובגלל שהחלפתי מערכות זוגיות הוא ראה אותי וזה יצר אצלו סלידה מנשים".

בסיום השיחה, אומרת מיוריאל כי האם ביקשה את המפתח של דירתם בישראל, בטענה שהם רוצים למכור את הבית.

את לא חוששת שהם יראו את הכתבה ויכעסו אפילו יותר?
"הסכמתי לספר את הסיפור שלי לא כדי להכעיס אותם, אלא כדי להראות להם כמה המצב הזה קשה גם לנו. גם אני וגם גל מאד אוהבים את ההורים שלי וכולנו מקווים שהכל יסתדר בזמן הקרוב. אנחנו מבינים את הקושי שלהם ויודעים שהוא נובע מסגנון החים שהם רגילים אליו. הם למשל אף פעם לא היו מסוגלים לראות סרט על גייז. גם אומנות גאה קשה להם לקבל.  אני לא שופטת אותם, הם ההורים שלי ואני אוהבת אותם והמצב הזה קשה לי בדיוק כמו שהוא קשה להם. אני פשוט חושבת שילד הוא ילד, והוא שלך לכל החיים, ההורים צריכים לתמוך בו ולהיות שם בשבילו כל הזמן, לדעת לקבל אותו כמו שהוא ולראות בו את הדברים החיוביים. וזה נכון גם לגבי הנכדים.

"מצד שני, חשוב לי שגם הילדים שיוצאים מהארון ישמעו את הסיפור שלי ושל גל ויראו שיש הורים שמקבלים ותומכים ועוזרים, ולא יחששו לצאת מהארון בגלל הפחד מתגובת ההורים. ולהורים של אותם ילדים חשוב לי להראות כמה זה טוב לילד שמקבלים אותו וכמה זה עושה רע שלא מקבלים, לא משנה באיזה גיל אתה".

מיוריאל ממשיכה לתמוך בקהילה, מתנדבת בתהל"ה ובתאטרון גלגל, וגם פעילה מאד בפייסבוק. "צרפתי לפייסבוק את כל בני המשפחה, שעכשיו נחשפים לכל מאמר בנושא הקהילה שאני משתפת בעמוד. זו הדרך שלי להעביר להם את הנושא הזה, מתוך תקווה שהם יבינו שזה חלק בלתי נפרד מהחיים שלנו, יראו שזה נפוץ ומקובל בכל מקום וילמדו גם הם לקבל את זה. אני בטוחה שזה יקח קצת זמן אבל בסוף היום הזה יגיע".

>> צפו: "לעולם לא אוותר על בני ההומו"