>> לקבוצה של mako  גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

מיכל עדן (צילום: גל חרמוני)
עו"ד מיכל עדן | צילום: גל חרמוני

הקהילה הגאה בישראל סובלת מעמימות ביחס למעמדה המשפטי. זכויות הזוגות מאותו מין אינן מעוגנות בחקיקה ונגזרות מהחלטות שיפוטיות. בנוסף, חברי הקהילה אינם מודעים לזכויות המוקנות להם מכוח החלטות אלה, ויש חשיבות להנגיש המידע בדבר זכויותיהם על מנת לחסוך בהתדיינויות משפטיות. 

החוק מפגר אחרי מציאות החיים

על אף שבעולם כיום גוברת והלכת ההכרה בתא המשפחתי הגאה, עדיין קיימת אפליה מובנית ביחסם של המחוקק, בתי המשפט ושאר הרשויות במדינה כלפי אוכלוסייה זו. לצד התקדימים המשפטים שהושגו בישראל, הקהילה הגאה נמנית על ציבור מנועי החיתון בישראל, אך האפליה כלפיה אינה מתמקדת רק בתחום דיני המשפחה ודיני הירושה, אלא נוגעת למדיניות בתחומי החינוך, הבריאות, הרווחה, ההגירה ועוד. בנוסף לתחומים אלה קיים צורך מיוחד לקדם מדיניות הנוגעת לתחום השינוי המגדרי.

הטור "גאווה ומשפט" ינגיש את אותן זכויות לציבור הלהט"בי, תוך העלאת הקשיים והצרכים המיוחדים האופייניים לנו, ואשר זקוקים עדיין לטיפול. 

בטור הזה נדבר על השינויים שחלו בחוק בישראל, וכיצד אנו יכולים לפעול כדי לקדם הכרה בנו, כחברי הקהילה הגאה. אנו יודעים כי אלפי זוגות של הומואים ושל לסביות חיים במדינה ללא הכרה ורובם אף לא מיסדו את הקשר ביניהם.

בשנים האחרונות בישראל ובעולם הנאור כולו, הולכת וגוברת המגמה של הכרה חברתית ומשפטית במגוון סוגי המשפחות, לרבות משפחות חד הוריות, ידועים בציבור, משפחות חד מיניות ומשפחות שמבוססת על הורות משותפת בין הורים שאינם חיים חיי זוגיות ביניהם.

זוג נשים כלות (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
לסביות והומואים נמנים על חלק מאוכלוסיית מנועי החיתון | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

כמו כן, הולכת וגוברת ההכרה בזכותו של כל אדם להקים את משפחתו לפי רצונו ונטיותיו, מבלי שייאלץ לאבד בגין כך את הזכויות הבסיסיות שאותן מעניקה המדינה לבני זוג ולהורים וילדיהם.

אין סטטיסטיקות מדויקות לגבי מספרם של ההומואים והלסביות בישראל. על בסיס מחקרים שנעשו בחו"ל, בין 5-10% מאוכלוסיית העולם הם הומואים ולסביות. בכל מקום. מידת הנראות של הומואים ולסביות והאפשרות לחיות את חייהם בפתיחות ובגלוי, ולא תחת דיכוי והסתרה, תלויה במידת הנאורות והפתיחות של כל מדינה ומדינה.

בזכות בתי המשפט

אם באיראן עוד מתכחשים לחלוטין לקיומם של הומואים ולסביות בארצם ותולים הומואים בכיכר העיר, הרי שבמדינות מתקדמות הומוסקסואליות נחשבת כאחד מסוגי אורחות החיים שיש במגוון האנושי, מבלי שהדבר יוביל לשיפוטיות מוסרנית או חלילה לפגיעה בזכויות.

הפער הגדול בין המצב המשפטי של חברי הקהילה לבין מציאות החיים שלנו, מעניק חשיבות רבה לכך שחברי הקהילה יהיו מודעים לזכויות שלהם, ולדרך בה ניתן להגן על חיי משפחותיהם.

יש חשיבות ליידע את חברי הקהילה באשר לזכויותיהם, על מנת שיוכלו לעמוד עליהן, במיוחד אל מול גורמים ממלכתיים כמו משרד הפנים, ביטוח לאומי וכדומה. רבים מחברי הקהילה אינם מודעים לזכויות שלהם, כאשר חוסר המודעות גדול במיוחד בקרב צעירים ובאזורי הפריפריה.

למרות שאין הכרה בנישואים חד-מיניים בישראל, יש זכויות המגיעות לחברי הקהילה מכוח חוקים, תקנות ופסיקות של בתי המשפט. ברשימת החוקים המתייחסים אל חברי הקהילה ניתן לציין את חוק זכויות שוויון בעבודה, חוק זכויות החולה, חוק איסור לשון הרע, מניעת הטרדה מינית וחוק איסור אפליה במוצרים ושירותים.

המידע בו אעסוק יסוב סביב חיי היומיום של חברי הקהילה, וייתן מענה לשאלות כגון: מתי מגיעות לי הטבות מס? האם מיסוד הזוגיות סותר הטבות להורה יחידני? האם כדאי להתחתן בחו"ל ולהירשם בארץ? אילו תגמולים מגיעים לבני המשפחה הגאה במקרה של נכות, מוות או פציעה בעבודה? מתי הורים הומואים יכולים לקבל דמי לידה? מהן זכויות ילדים שלא עברו אימוץ? מהן זכויות של הורים גאים בעבודה או באבטלה? מתי ניתן לקבל תוספת לקצבת זקנה?  מהן ההטבות לעובדי מדינה ולאנשי כוחות הביטחון. מה מעניקות קרנות הפנסיה? כיצד ניתן לרשת את בן הזוג? וכיוצא באלה.

הטור יארח חוקרים מן האקדמיה ומומחים מעולם המשפט, במטרה לסייע בהפצת המידע לציבור הרחב.

ראובן שואל: "שלום מיכל, אני ישראלי, ויש לי כבר חצי שנה בן זוג מהפיליפינים שנמצא בארץ עם אשרת שהייה זמנית. עוד חודשיים הוא יהפוך ל"לא חוקי" כי הוויזה שלו נגמרת. מה אפשר לעשות?

שני בחורים מחובקים (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
בן זוג מהפיליפינים. מה עושים כדי שיישאר כאן באופן חוקי? (אילוסטרציה) | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

תשובה: ראובן היקר, עליך לפנות, יחד עם בן זוגך, למשרד הפנים על מנת להסדיר בקשה לאשרת שהייה עבור בן זוגך. שניכם תידרשו להכין מסמכים שונים במסגרת הבקשה, לפי נוהל למתן מעמד לבני זוג של ישראלים.

הנוהל הזה כולל גם בני זוג הומואים ובנות זוג לסביות. בין המסמכים אשר תידרשו להגיש: מכתבים והוכחות לחייכם המשותפים ומסמכים רשמיים המעידים על מעמדכם האישי. כל זאת, על מנת להשתכנע בכנות הקשר הזוגי שביניכם.

במידה ובקשתכם תיענה בחיוב, ולאחר שתעברו בהצלחה את הבדיקות של רשות ההגירה במשרד, יקבל בן זוגך אשרת שהייה בישראל, לתקופה קצובה. מעת לעת תידרשו להאריך אשרה זו. 

עו"ד מיכל עדן מתמחה בזכויות הקהילה הגאה.

  • המידע המתפרסם בטור זה אינו מהווה יעוץ משפטי

יש לכם שאלה או רוצים לשתף בחוויה שעברתם, שלחו למייל הבא

>> יגאל עמיר יכול להתייחד עם אשתו והומואים לא?