"מיניות היא הרבה יותר מאנשים יפים שעוזרים זה לזה לגמור", מצהיר איוון ג'. פטרסון, סופר בן 35 מסיאטל שבארה"ב. את המעבר מחיי המין שלו לעיסוק בכתיבה על מיניות הוא עושה בקלילות לכאורה, אבל לא בלי מניע. "יש פוליטיקה למיניות. יש אנשים שהמיניות שלהם לא תופיע בתקשורת. אני אוהב לכתוב על מיניות ולחקור אותה", הוא מספר בראיון מיוחד לרגל צאת ספרו החדש "יומני ה-PrEP".

פטרסון שמגדיר את עצמו כקוויר, כותב בווידויים קומיים ולעיתים גרוטסקיים על סקס, סטוצים, אהבה ועל הגלולה ששינתה את חייו – PrEP. "הבטחתי לעצמי שאת הספר הזה אכתוב בכל הכנות ובגישה חיובית לסקס, ושזה הולך להיות משהו טוב לעולם". בתור גבר סיס-ג'נדר לבן, בעיר ליברלית כמו סיאטל, פטרסון מודע לפריבילגיות שלו, ולכן לדבריו התרכז בנושאים חיוביים כמו דאגה עצמית, הפחתת הבושה וגישה חיובית יותר לסקס.

לטיפול ה-PrEP פטרסון נחשף באופן מקרי דרך פרופיל באפליקציית היכרויות לדובים. "דיברתי איתו ושאלתי אותו שאלות. מסתבר שהוא עובד בתחום הבריאות, גיי ועל PrEP, אז חשבתי שזו הזדמנות מושלמת לשאול אותו הכל", נזכר פטרסון, "הוא ענה על כל השאלות שלי ואז התחלתי לחשוב לעצמי – אתה יודע, זה יהיה ממש טוב להתחיל לקחת את זה. גם הייתי במערכת יחסים מתמשכת עם נשא HIV באותו זמן, ורציתי להיות שליו יותר עם זה. המוח הישר שלי אמר לי שאם מישהו מטופל, הסיכויים שלי להידבק נמוכים להפליא, אבל מתחת לכל זה יש שלושים שנה של חשיבה טורדנית שסקס הולך להרוג אותך, ואתה חייב לעשות הכל כדי למנוע את זה".

יומני הפרפ (צילום:  יח"צ)
עטיפת הספר. "מיניות היא הרבה יותר מאנשים יפים שעוזרים זה לזה לגמור" | צילום: יח"צ
בארה"ב, שם הטיפול נפוץ הרבה יותר, החלו להישמע ביקורות, בעיקר ברחבי האינטרנט, מלוות ב"סלאט-שיימינג", מוסווה בדאגה בריאותית או גלוי לחלוטין. "הרוב הגדול של השיימינג שאני רואה מגיע מגייז נגד גייז אחרים. קודם השיימינג מופנם, ואחר כך אנחנו מחצינים את זה אחד כלפי השני", הוא מסביר, "מה שהבנתי בסופו של דבר הוא שאנשים ביקורתיים כלפי PrEP הם אנשים שחוששים מעצמם, וממה שהם יהפכו להיות אם הם ישתמשו בטיפול. אם אתה חושב ש-PrEP זה רע, אל תשתמש ואל תזדיין עם אנשים על PrEP. זה אמנם יצמצם את מבחר האנשים שתוכל לצאת איתם לדייט, אבל היי מותק, זו בחירה שלך, תתמיד בה".

חלק מהמבקרים טוענים שמדובר ב"סם מסיבות", כלומר בגלולה שנוטלים אותה כדי להיות מסוגלים להנות ממסיבות מין, וחלק טוענים שזה פשוט תירוץ לברבק. "סם מסיבות? סמי מסיבות עושים אותך מסטול, נקודה. וכאלה שאומרים שזה תירוץ לברבק? ובכן, זה באמת תירוץ נהדר לברבק! מה לא בסדר בברבק?! אם אנשים רוצים את החופש לעשות סקס ללא קונדום, PrEP הוא פתרון נהדר להגנה מפני HIV".


הביקורת מסתבר, מופנית בעיקר מפי הומואים צעירים. גברים קווירים מבוגרים, בגילאי חמישים ומעלה, נוטים לתמוך בטיפול החדש. פטרסון משער שזה מפני שהגברים המבוגרים יותר התמודדו עם אובדן חבריהם בשנות ה-80 וה-90, תקופה בה נגיף ה-HIV היווה סיכון משמעותי לחייהם של הנשאים, שבמקרים רבים מתו בטרם עת.

הספר "יומני ה-PrEP" יצא ב-1 למאי, ופטרסון מייחל להשפעות חיוביות. "אני רוצה להיות מישהו שמנהיג אנשים אחרים להיות חיוביים יותר כלפי מין", הוא מכריז, "חבר אמר לי שאני מוביל מחשבה, ואני אמרתי, כן, זה יכול להיות נהדר להיות מוביל מחשבה, אבל זה גם טוב להיות מוביל לבבות. אני רוצה שאנשים יהיו אמיצים יותר ואדיבים זה לזה. ויותר מלהיות מוביל מחשבה או מוביל לבבות, אני רוצה להיות מנהיג זין!".

>> 12 הדברים הכי טובים בלהיות ביסקסואלים

>> "הוריי אנסו אותי להגדיר את עצמי לפני שידעתי מה אני"

>> 6 עצות חשובות לתמונת הפרופיל הנכונה באתר היכרויות

>> בחנו את עצמכם: כמה אתם באמת יודעים על איבר המין הגברי?