>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

אלון ועומרי פונדקאות תאילנד (צילום: תומר ושחר צלמים)
עשו כל מה שהתבקשו. אלון ועומרי ובתם שי בבנגקוק | צילום: תומר ושחר צלמים
"כולם אומרים שנהיה רגועים אבל שום דבר לא קורה", אומרים בלחץ עומרי ואלון לנצט-שפיר שבתם שי נולדה בבנגקוק לפני כחודש ועדיין לא קיבלה דרכון ישראלי ואישור להיכנס לארץ. "עשינו כל מה שהתבקשנו לעשות, אבל כעת הדברים תקועים ואין מענה מטעם מדינת ישראל".

מצבם של לנצט-שפיר, בדומה לשאר הזוגות שכבר הפכו הורים ועשרות הזוגות שבדרך, מעיד על חוסר האונים נוכח היחס לו הם זוכים מהמדינה. "המצב הזה יכול היה להינמע אם מדינת ישראל הייתה מבהירה מהן הדרישות להבאת התינוקות ארצה", הם אומרים. למרות זאת, עד לרגע זה לא התקבלה הודעה רשמית מטעם המדינה בנוגע לאופן בו ניתן יהיה להביא את התינוקות, שנולדו להורה ישראלי.

"אנחנו יודעים שהממשלה לא נגד, אבל הדברים לא מתקדמים. אנחנו ממש מפחדים כאן מהמצב", מוסיפים רובי ודותן הלברייך-ישראלי שבניהם, עומר ועילאי, נולדו החודש. "חלק מהילדים נמצאים באינקובטור והוויזות לחלק מהזוגות נגמרו לזוגות וצריך לצאת מהמדינה – מצב בלתי אפשרי".

"אין עבירה על החוק התאילנדי"

עמדת המדינה בעניין מסלול פונדקאות תאילנד עד לרגע זה אינה ברורה. חוץ מאזהרת המסע שפורסמה בחודש שעבר בנוגע לפונדקאות תאילנד ומבהירה כי קיימת טיוטת חוק שאם תעבור, תשנה את הליך הפונדקאות בתאילנד, אין התייחסות רשמית למצב הנוכחי וההורים הטריים טרם קיבלו את הנהלים להבאת הילדים ארצה.

לבקשת mako גאווה לסוגיה זו, ובתגובה לשאלה מהו הנוהל שיביא לפתרון מצב עשרות הילדים שכבר נולדו ואלה שצפויים להיוולד, התקבלה ההודעה המשותפת הבאה של משרד החוץ, משרד המשפטים ורשות האוכלוסין וההגירה: "הנושא מצוי במגעים עם רשויות תאילנד. המגעים מתבקשים נוכח העובדה שלפי הדין בתאילנד התינוקות הם אזרחים תאילנדיים. עמדת הרשויות בתאילנד, אשר נמסרה לישראל באגרת רשמית היא כי לאימהות התאילנדיות, שילדו את התינוקות, יש זכויות הוריות מלאות ביחס לאותם ילדים ובכלל זה משמורת. האיגרת הרשמית של רשויות תאילנד פורסמה באזהרת המסע שהוציא משרד החוץ, בתאום עם משרד המשפטים ורשות האוכלוסין וההגירה, ביום 25.12.13".

רובי ודותן פונדקאות תאילנד (צילום: תומר ושחר צלמים)
יודעים שהממשלה לא נגד. רובי ודותן | צילום: תומר ושחר צלמים

למרות טענות המדינה, בשיחה מול משרד עורכי דין בתאילנד הובהר כי אין שום עבירה על החוק התאילנדי ורשויות תאילנד אינן הגורם שמעכב את יציאת הילדים מהמדינה. עו"ד עדילק לימסיריוונג ממשרד עורכי הדין S.A.T בבנגקוק אומר ל-mako גאווה כי הזכויות של האמהות התאילנדיות אינן מונעות את הוצאת התינוקות לישראל. "אם אתה ההורה, אז אין בעיה חוקית להוציא את הילדים מהמדינה. האם הפונדקאית נותנת אישור להוציא את הילדים, כפי שעושים זוגות רבים ממדינות אחרות בעולם".

נבהיר כי כל ההורים הישראלים טרם הגשת הבקשה לדרכון עוברים הליך בדיקת רקמות שמאשר את אבהותו הגנטית של ההורה הישראלי. יחד עם זאת, ולמרות שאחד התינוקות כבר קיבל תעודת זהות ישראלית וקיים צו בית משפט שחייב את המדינה להגיב ביום ראשון השבוע, טרם התקבלה תגובה.

לדברי לימסיריוונג, החוק התאילנדי אינו אמור לפגוע בהנפקת דרכון ישראלי. זאת מאחר והאם הפונדקאית חתומה על מסמכי הפונדקאות ומאשרת להעניק את הזכויות לאב הביולוגי. 

"עשינו את כל התהליך כפי שנאמר לנו ופשוט העניינים הפסיקו לזוז. עשינו את כל מה שהתבקשנו ולא נותנים לנו לחזור. אנחנו דורשים פתרון מהמדינה. אנחנו תקועים כאן ולא יכולים להכניס את הילדים לארץ וזה העניין ולא מקבלים כל תגובה רשמית מהמדינה", אמרים לנצט-שפיר.

"ישראל לא נותנת לפונדקאיות לחתום על המסמכים"

דורון ממט הבעלים של "תמוז" פונדקאות הפועלת בתאילנד מוסר ל-mako גאווה, כי "העובדה שמבחינת תאילנד הזכויות ההוריות הן של האם הפונדקאית אינה אמורה להיות קשורה לעובדה שלילדים האלו יש גם הורה ישראלי – ועל בסיס חוק האזרחות הישראלי זכאים לאזרחות ישראלית. אין שום מניעה לא בחוק הישראלי ולא בחוק התאילנדי שלילד תהיה אזרחות כפולה. חוות דעת משפטיות תאילנדיות רבות חוזרות פעם אחר פעם על הקביעה שאין שום עבירה על החוק התאילנדי ואין מניעה להנפיק לילדים דרכונים ישראלים".

ממט מתייחס להליך המשפטי בתאילנד, ומוסיף: "הפונדקאיות מבקשות לחתום על ויתור זכויות הוריות ועל העברת הזכויות ההוריות מרצון להורה הישראלי. הן מאשרות בחתימת ידן שאין להן התנגדות שלילדים יונפקו דרכונים ישראלים ושהם יצאו מתאילנד לישראל. כל אלו צריכים להספיק למדינת ישראל לאפשר לילדים לחזור ארצה. האבסורד הוא שנכון להיום - הקונסוליה הישראלית בתאילנד מסרבת לתת לפונדקאיות לחתום על מסמכים אלו. 

"אני מזכיר חזור והזכר – מתאילנד יוצאים מדי חודש עשרות ילדים שנולדים בהליכי פונדקאות ממדינות מערביות אחרות. אני בטוח שאם הקונסטלציה המשפטית בתאילנד טובה לכל המדינות האחרות, אפשר לייצר תהליך שיעבוד גם עבור אזרחים ישראלים. אני חושב שכרגע, תפקיד הגורמים הרשמיים של מדינת ישראל הוא לייצר תהליך, שתכליתו הבאת הילדים הישראלים במהירות האפשרית. למען הזוגות ששם ולמען עשרות הזוגות שעוד בדרך". 

>> כנס הפונדקאות הבינלאומי ה-2 יתקיים בין ה-13-15 בפברואר יתקיים במרכז הגאה בגן מאיר. כל הפרטים