אחרי לא מעט שמועות וגם הדלפות, הודיעה עיריית תל אביב-יפו אתמול (רביעי) באופן רשמי כי מצעד הגאווה 2022 יתקיים ביום שישי, ה-10.6.22, וכי בשל עבודות על תוואי המסלול המסורתי בטיילת וברחבי העיר, יועתק הפעם מצעד הגאווה הגדול בישראל לשדרות רוקח בצפון העיר, ואילו הפנינג הגאווה המסורתי יתקיים בגני יהושע.

אבל בניגוד לשנים הקודמות, שהתאפיינו בשמחה רבה עם רגע פרסום ההודעה, השנה חברי וחברות הקהילה הגאה הביעו לא מעט אכזבה וכעס על בחירת המסלול. בעמוד הפייסבוק של mako גאווה, לדוגמא, טענה אחת הגולשות כי מדובר ב"מסלול הכי לא תל אביב והכי לא מתאים לסחוניה של הקיץ", ולכך ענתה גולשת אחרת כי מדובר בכלל במסלול המצעד של רמת השרון, השכנה מצפון. 

היו גולשים שטענו כי אחד המאפיינים הייחודיים של המצעד הוא הקרבה לים, והביעו אכזבה קשה כי השנה תורגש חסרונה של הבריזה - דווקא בימים הלוהטים של חודש יוני. אחרים הביעו את הרגשות שלהם בעזרת אימוג'י מקיא והיו גם כאלה שקראו להחרים את האירוע ודרשו להחזיר אותו למסלול המוכר והאהוב לצד הים.

בעמוד הפייסבוק הפופולרי הגאה "חבר מביא חבר" הגולשים התאכזבו לגלות כי המצעד נדחק ממרכז העיר אל הגבול הצפוני שלו, הרחק מעיניהם של התושבים שליוו אותו בכל שנה מהמרפסות, וללא נוכחות של בתי עסק במסלול, שהרוויחו בכל שנה לא מעט מקיום המצעד. 

"מסלול גרוע", קבע בשיחה עם mako אבי סופר, פעיל ותיק ומוכר בקהילה הגאה. "המצעד צועד בחלל ריק תחת השמש הקופחת. כבר צעדנו בעבר במסלול דומה לפארק הירקון וגם אז היה רצון שנהיה, אבל שלא נפריע יותר מדי. למה המצעד עובר ממגרש דשא אחד למגרש דשא אחר? מחזיקת תיק הגאווה בעירייה, מיטל להבי, חדשה בתפקיד, לא מהקהילה ולא בקיאה בהיסטוריה של המצעד, ואם נגלה שגם 'המרכז הגאה' היה מעורב בהחלטה זה יהיה גרוע פי מאה". 

סופר לא היה היחיד שהצביע על העובדה כי תיק הגאווה נמצא בידיה של מי שלא חיה את הקהילה הגאה. "אמנם קרו היום דברים חמורים מזה, ובכל זאת - איזו בושה המסלול של המצעד, ועוד בעיר שמתיימרת להיות בירת הגאווה של ישראל ומוקד עולמי לתיירות להט"בית", כתב חן דוד משגב, מתכנן ערים וגיאוגרף, חוקר פוליטיקה עירונית ותיאוריה קווירית. "מי החליט על דחיקת המצעד לאיזה כביש בשולי העיר, ועוד כביש מגעיל שיהיה זוועה לצעוד עליו בחום של יוני. כל הרעיון של מצעד הגאווה זה לצעוד בעיר, להפגין נראות מול התושבים ולא לצעוד באיזה חור בשוליים כשאף אחד לא רואה ולא מרגיש. זה מביך ומכעיס. להחזיר דחוף את תיק הגאווה לאנשים המחויבים לתחום, ורצוי מהקהילה, יש כאלה במועצת העיר ויפה שעה אחת קודם".

מצעד הגאווה בתל אביב, 2021 (צילום: Amir Levy, GettyImages)
האם אפסו הסיכויים לצעוד לאורך הטיילת בעיר? | צילום: Amir Levy, GettyImages

גם עמוד הפייסבוק הרשמי של עיריית תל אביב-יפו, שמצליח פעמים רבות להלהיב את הגולשים בזכות קריאייטיב מבריק, זכה לא מעט תלונות וביקורת. "אמא אהובה, סוף סוף הוצאת אותי מהארון ושמת סוף לשמועות עלי", הגיב להודעה עמוד הפייסבוק של מצעד הגאווה בתל אביב. "לא הייתה לי ברירה כבר כל העיר התחילה לדבר", ענו בחזרה מפעילי העמוד, אבל הגולשים לא קנו את הבדיחה: "בנות, אנחנו רגע בהלם שזה לא בים, אז פוצי מוצי אחר כך", כתב אחד הגולשים, ואחד הגיב לבדיחה: "אל תדאגי, עיריית תל אביב רוצה שתחזרי לארון אז היא שולחת לפארק הירקון כדי שאף אחד לא יוכל לראות אותך". 

בנוסף לכך, גולשים רבים גם תהו איך הם יוכלו להגיע לאזור המרוחק ממרכז העיר, זאת בעוד שהתחבורה הציבורית תשובש בשל קיום המצעד ורבים המשתתפים שממהרים להגיע הביתה לפני כניסת השבת. "השנה אשאר בבית", כתב גולש אחד. "אני מעדיף לראות את האירוע בערוץ 12 מול המזגן, מאשר להיסחב לחור שאחר כך לצאת ממנו זה סרט של החיים". 

מדוברות עיריית תל אביב-יפו נמסר: "העיר תל אביב-יפו היא ביתה של הקהילה הגאה, ומצעד הגאווה התל אביבי בהפקת העירייה היה וימשיך להיות מהגדולים והמוצלחים בעולם.
בשל בניית המרכז הימי החדש בגן צ'ארלס קלור, לא ניתן היה לקיים את המסיבה וההפנינג בסיום המצעד, כשלדעתנו המסיבה היא חלק לא פחות חשוב מהמצעד עצמו.
שקלנו את שתי החלופות- מצעד לאורך הטיילת ללא מסיבה או מצעד לאורך רוקח עם מסיבה בגני יהושע, והתייעצנו עם גורמים מארגוני הקהילה וחיי הלילה, שכולם ענו חד משמעית לא לוותר על המסיבה.
המסלול החדש יאפשר לקיים את המצעד באופן החגיגי ביותר, עם מתחם התכנסות בהתחלה, צעידה לאורך המשאיות וכן מסיבה גדולה ומכובדת.
לגבי דרכי ההגעה והחזרה, באזור גני יהושע קיימים שלל קווי תחבורה ציבורית כולל תחנת רכבת שיאפשרו הגעה נוחה לחוגגים. בנוסף, העירייה תדאג לתגבר את מערך ההסעות העירוני נעים בסופ"ש". 

את לשון הודעה זו פרסמה העירייה גם בתגובות להודעה הרשמית בעמוד הפייסבוק של העירייה, אך הגולשים לא התרשמו במיוחד: "זה שטויות מה שאתם אומרים, כי למעט שנתיים בהן השתמשו בדשא הזמני שהיה במתחם הדולפינריום, המתחם הזה תמיד היה מחוץ לתחום", ציינה גולשת אחת. " אגב, הופעה של אמן בפארק הירקון מול 50 אלף איש והתחבורה כולה קורסת, אז תגבור של נעים בסופ"ש לא נראה שיספיק למאות אלפי אנשים שמגיעים בשנים האחרונות למצעד". 

כזכור, בסקר שערכנו כאן ב-mako לאורך חודש אפריל בהשתתפות 846 מצביעים, שאלנו מה המקום הכי טוב להפנינג הגאווה של תל אביב והתוצאות היו חד משמעיות. 83.75 אחוזים (706 מצביעים) קבעו כי פארק צ'ארלס קלור הוא המקום האידיאלי עבורם, לעומת 137 אנשים שבחרו בספורטק (פארק הירקון).