>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

אין תמונה
בפעם השלישית נסתפק בגלידה?

התיקון לחוק הפונדקאות, שאושר אתמול בוועדת השרים לענייני חקיקה ומאפשר פונדקאות בישראל ליחידים ולחד מיניים, הוא בשורה של ממש. אבל הוא לא בשורה שכולה תכלת. לחוק החדש במתכונתו הנוכחית צפויות להיות השפעות לא פשוטות לכל אלו המבקשים לעשות פונדקאות בישראל בכלל, ולקהילה הגאה ולבודדים בפרט. בהצעת החוק שעברה  ישנם סעיפים בהם המדינה מתערבת באופן משמעותי ולא שוויוני בזכותם של אזרחי ישראל המבקשים לעבור הליך פונדקאות, להביא ילדים לעולם.

אישור פונדקאות בישראל לזוגות חד מיניים ולבודדים הוא צעד נדרש ואפילו מתבקש, שניסינו גם אנו לקדם בשנים האחרונות. החברה הישראלית מוכנה כבר זמן רב לקבל גם זוגות חד מיניים ומשפחות חד הוריות, ואין סיבה לא לאפשר גם להם להיות הורים באמצעות פונדקאות בישראל. אולם מפליא בעינינו שבמסגרת הרפורמה, בחרה המדינה להתערב גם במספר הילדים שהיא מתירה להביא לעולם ומצד שני לא להתערב בסוגית אחרות יותר בוערות.

אין תמונה
העברנו את הערותינו. מינה יולזרי ועדה אטיאס

כאמור, ישנן סוגיות רבות שדורשות התייחסות בתחום הפונדקאות. הראשונה בהן היא סוגיית העלות. כיום, על מנת לממן תהליך פונדקאות נדרשים מאות אלפי שקלים. זוגות רבים נדרשים לקחת "משכנתא שנייה" ולמכור את ביתם ורבים מהם כורעים תחת נטל ההלוואות וההוצאות. סוגיה נוספת היא הקושי בהבאת תינוק שנולד בפונדקאות בחו"ל לישראל. רק לאחרונה שמענו על זוגות רבים שנתקעו בתאילנד מוכת המהומות ונדרשו להביא מסמכים שונים ואחרים, כאשר המדינה כולה משותקת וקיימת סכנה לשלומם ולשלום ילדיהם. ולמרות כל זאת, החוק החדש אינו עוסק בהקלת הנטל הכלכלי על אלו המבקשים פונדקאות. הוא גם אינו עוסק בהקלת הבירוקרטיה על פונדקאות בחו"ל. משרד הבריאות, שלטענתו יזם חוק שמטרתו לסייע לאלו שלא מסוגלים להביא ילדים לעולם בעצמם, בחר להטיל הגבלות נוספות על הורים מיועדים ולהתערב התערבות משמעותית בזכותם להיות הורים.

אחד מהסעיפים שמציע החוק החדש מאפשר למדינה להגביל את מספר הליכי הפונדקאות שרשאים לעשות חד מיניים בישראל לשני הליכים בלבד. הגבלה כזאת אינה קיימת עבור זוגות הטרוסקסואלים. מדובר בצעד בעייתי ומפלה כנגד אוכלוסייה שעבורה פונדקאות בישראל היא פתרון קריטי. צעד זה תמוה עוד יותר לאור העובדה כי לזוגות הטרוסקסואלים יש פתרונות פונדקאות בחו"ל וליחידים ולחד מיניים אפשרויות כאלו מוגבלות ביותר.

בנוסף, החוק מציע להגביל את גילן של הנשים שרשאיות לשמש כפונדקאיות ל- 38 בלבד ולחייב החלפה של פונדקאית לאחר כל שלושה ניסיונות להרות שהסתיימו ללא הצלחה. מגבלות חדשות אלו, יחד עם עלייה משמעותית בביקוש לפונדקאיות מרגע שייושם החוק החדש, עשויות להוביל לזמני המתנה ארוכים עד למציאת פונדקאית מתאימה. יתרה מכך - הם עלולים לגרור העלאת מחירים נוספת ולהביא לכך שפונדקאות בישראל תהיה דה פקטו נחלתם של עשירים בלבד.

פונדקאות זוג חד מיני (צילום: Gilles Taquet, GettyImages IL)
פונדקאות בישראל תהיה דה פקטו נחלתם של עשירים בלבד | צילום: Gilles Taquet, GettyImages IL

אישור פונדקאות בישראל ליחידים ולחד מיניים הוא מהלך אמיץ, אך מדובר בצעד ריק מתוכן אם המדינה לא תקל על אלו המעוניינים בפונדקאות לבצע תהליך שכזה. מה גם, שלא ניתן מצד אחד להיטיב עם אוכלוסיית החד מיניים ומצד שני להתערב התערבות בוטה בזכויות הפרט שלהם. אך חמור מכל הוא שמשרד הבריאות מודע כבר לביקורת הזו, שכן הוא עצמו ביקש לקבל את תגובת הציבור להצעת החוק. אנו וגורמים רבים נוספים העברנו את הערותינו ועדיין, בחרו נבחרי הציבור לאשר את הצעת חוק במתכונתה הנוכחית ללא התייחסות לאלו שהתריעו על סעיפיו הבעייתיים. מדובר בציבור שלם שהולך להיות מושפע באופן דרמטי מהשינויים המוצעים, ומן הראוי שהייתה ניתנת לו הזדמנות אמיתית להשמיע את קולו ולהפנות את תשומת ליבם של המחוקקים לליקויים בהצעת החוק.


הכותבות הן עובדות סוציאליות, בעלות תואר שני עם התמחות בטיפול זוגי ומשפחתי, מנהלות המרכז להורות באמצעות פונדקאות