המאבק לכינון נישואים אזרחיים בישראל, לו שותפה גם הקהילה הגאה, קיבל השבוע תפנית עם החלטה תקדימית של בית המשפט לענייני משפחה בעניינם של זוג סטרייטים המעניקה תוקף לתעודת הזוגיות של ארגון 'משפחה חדשה', ומכירה בכך שנישואים הם החלטה פרטית אשר אינה מחייבת את התערבות הממסד, הדתי או האזרחי.

"במציאות החיים כיום בישראל, בוחרים זוגות להתקשר ביניהם בדרך שאיננה חופה וקידושין. אחת הדרכים הינה – חתימה על 'תעודת הזוגיות'", כתבה בפסק הדין השופטת איילת גולן-תבורי מבית המשפט לענייני משפחה בפתח תקווה, "בעשותם כן, בוחרים זוגות אלה לממש בדרך זו את הבחירה הזוגית שלהם, ואת הצהרתם על זוגיות זו – כלפי כלל הציבור".

פסק הדין ניתן במקרה בו אחד מבני הזוג שנישאו באמצעות תעודת זוגיות ביקש להתנער מחובות הנישואים וטען כי התעודה אינה מחייבת כמו נישואים ברבנות.

"סבורני כי לא ניתן להמעיט בערך החתימה על תעודת הזוגיות ובערך הנפקתה, כפי שניסה האיש לטעון", פסקה השופטת גולן-תבורי. "המדובר בפעולה יזומה וולונטרית שנקטו בה שני הצדדים, עת ניגשו להצהיר בפני עורך דין על היותם ידועים בציבור, לאחר קרוב לעשור של חיים משותפים. מי שבוחר לגשת ולהנפיק את תעודת הזוגיות – בין אם אינו רוצה להינשא כדת משה וישראל מטעמיו שלו, ובין אם אינו יכול להינשא כך – נוקט בפעולה אקטיבית, רצונית, ובעלת נפקות משפטית".

אין תמונה
עו"ד אירית רוזנבלום, מנכ"לית משפחה חדשה

"זהו יום מאושר במיוחד, משום שהתעודה קיבלה את החיבוק המשפטי החשוב ועמו הבהרה ציבורית מפורשת שלא מדובר רק בדרך להתקשר באופן זוגי ומחייב אלא שהשיטה המשפטית חייבת לקבל את זה", אמרה בתגובה עו"ד אירית רוזנבלום, מנכ"לית משפחה חדשה ומי שהגתה את רעיון תעודת הזוגיות, "אין ספק שמדובר כאן במהפכה של ממש, משום שזו פעם ראשונה שבית המשפט מכבד את הגישה האומרת שזוגיות יכול שהיא נקבעת על ידי בני הזוג עצמם ולא בהכרח על ידי המדינה או הרשות או מי מטעמם".

עקפנו את הממסד הדתי והאזרחי
עו"ד רוזנבלום הגתה את רעיון תעודת הזוגיות בשנת 2009, בניסיון להפיק מוצר משפטי בו אדם מצהיר אל בן זוגו וכלפי כל העולם שהם מנהלים יחד משק בית משותף תחת קורת גג אחת.

מה ההבדל בין 'תעודת זוגיות' לבין סטטוס של ידועים בציבור?

"המעמד של ידועים בציבור מוכר בחוק כבר שנים. החידוש הגדול של פסק הדין הוא ההכרה בתעודת הזוגיות, שהיא תוצר משפטי מחייב, שבעצם מודיע למדינה על קיום הזוגיות. הכרת בית המשפט בתעודה הופכת את התעודה להוכחה קבילה לזוגיות מול כל הגורמים הרשמיים במדינה, וחוסכת את הצורך להוכיח זוגיות או חיים של ידועים בציבור. לא צריך לבוא ולהוכיח לבנק או לעירייה או למשרד הפנים שאנחנו זוג על ידי חוזה שכירות, כתובת בתעודת זהות וכו', ההצהרה שלנו באמצעות התעודה מספיקה.

בין השאר התעודה מאפשרת את קבלתן של זכויות כלכליות (בנקים, ביטוח לאומי), עירוניות (רישום לגנים, חניה עירונית, הנחות בארנונה), זכויות פנסיוניות, זכויות בריאותיות, זכויות ממקום העבודה של בני זוגכם (כמו בני זוג של  דיילי אל-על), זכויות אישיות (הזכות לרשום את הילדים בשם משפחתכם) וזכויות ירושה של נכסי בני זוגכם".

מי זכאי להוציא תעודת זוגיות ?

בני זוג החיים יחד ומנהלים משק בית משותף. ללא הבדל, דת, גזע, מין, לאום או נטייה מינית.

האם החלטת בית המשפט תקפה גם לגבי זוגות חד מיניים?

"פסק הדין לא עסק בשאלה הזו משום שהוא מטפל בבני זוג סטרייטים, אולם מטבע הדברים ולאור הפסיקה שרווחה בשנים האחרונות נדמה שאין אפשרות אחרת והתחולה תהיה גם על בני זוג מאותו המין. הקושי ביחס לבני זוג מאותו מין, הוא פרשני. תעודת הזוגיות, שקיבלה תוקף משפטי, מכירה לחלוטין בבני זוג מאותו מין, בני זוג בני דתות שונות ובני זוג מאותה הדת".

"בניגוד למצב הקיים כיום, בו אין חשיבות לקשר הפנימי בין בני הזוג, המדינה היא הקובעת אם יש או אין זוגיות ולכן גם יכולות להיווצר פיקציות, כמו למשל נשים הנוסעות לקפריסין להתחתן רק כדי להשתחרר אוטומטית מהצבא, בזמן שאין להן זוגיות כלל, למעט הנייר. בתעודת הזוגיות - כך גם עולה מפסק הדין, יש זוגיות אמיתית וכנה ומחייבת שבני הזוג לקחו עליה את האחריות ואינם יכולים להתנער ממנה. פסק הדין מוכיח כלפי כל העולם את רצינותה של הזוגיות הזו יותר מכל זוגיות אחרת. מכאן שבני זוג מאותו המין אינם שונים מבני זוג אחרים".

"מדובר כאן במהפכה שמשנה תפיסת עולם, מהפכה רעיונית פילוסופית שאני מנהלת כבר שני עשורים בצעדים מדודים ומתוך הבנת הבעיה לעומקה", מסכמת עו"ד רוזנבלום, "המאבק שלי בנושא זה כבר שנים, מבקש לומר שהזוגיות היא ערך פרטי ואישי ואינטימי ואין השלטון יכול לתקף אותה הוא רק יכול לרשום אותה או להעניק לה זכויות וחובות".