>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

זוג אבות וילד (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
בקרוב בישראל? פונדקאות לזוגות גברים | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
בקהילה הגאה הגיבו באופטימיות זהירה נוכח הידיעה שפורסמה לראשונה בחדשות 2, לפיה שרת הבריאות יעל גרמן צפויה להכריז בשבועות הקרובים על מהפכה בהליך הפונדקאות בארץ ולפתוח את שירותים אלה גם כלפי זוגות גאים וחד הוריים. השרה גרמן מיהרה למסור בתגובה לדיווח כי "טרם התקבלו החלטות סופיות".

"אם אכן נכונים הדברים, ושרת הבריאות תקבל החלטה אמיצה וצודקת לאפשר פונדקאות בתשלום באופן שוויוני ליחידים ולזוגות בישראל, ללא קשר לנטייתם המינית, הרי שאנחנו מברכים אותה ומחזקים אותה על השינוי המבורך בדרך לשוויון מלא לקהילה הגאה בישראל", מסר אודי לדרגור, יו"ר עמותת אבות גאים שתקיים ביום שישי (1.11) את אירוע יסוד העמותה. "ישנם עוד נושאים רבים על שולחן השרה לטיפול, כמו הסדרת ההקלות על פונדקאות חו"ל, אך כל התקדמות בכיוון הנכון מתקבלת על-ידנו בתודה ובהערכה."

במידה והחוק החדש יאומץ, אז גם רווקות, הומואים ולסביות יוכלו לעבור את התהליך בישראל בתשלום. אם פונדקאית בישראל צפויה לקבל מזוג גאה או מחד-הוריים כ-160 אלף ש"ח בהליך שעלותו הכוללת צפויה להגיע ל-250 אלף שקלים.

למהפכה בתחום הפונדקאות יש רובד נוסף: אם עד היום רק נשים גרושות, רווקות או אלמנות יכלו לשמש כפונדקאיות, גם נשים נשואות יוכלו לעשות כן. עם זאת, תיקבע מגבלה לפיה רק אימהות לילד אחד או שניים יוכלו לשמש פונדקאיות. כיום רק אימהות לשניים או שלושה ילדים יכולות להעניק שירותי פונדקאות.

בתגובה לפרסום מסרה האגודה למען הלהט"ב, כי "בהיעדר אישור רשמי של שרת הבריאות יעל גרמן לדברים, נתייחס להצעה רק כשתוגש".

"טוב שהמלצות ועדת מור יוסף נקברות"

דורון ממט-מגד, מייסד תמוז פונדקאות בינלאומית והאחראי על מרבית הילדים שנולדו לזוגות חד מיניים ישראלים בשנים האחרונות בחו"ל, מוסר כי הצהרת הכוונות של השרה גרמן מעוררת התרגשות. "אני שמח שהממשלה הנוכחית קוברת את המלצות ועדת מור יוסף שעשו עוול לקהילה. ברור שהדרך עוד ארוכה וכתיבת החוק ואישורו תארך זמן. נערכנו לכך בתמוז ופתחנו לפני מספר חודשים מסלול פונדקאות בישראל. 

דורון ממט (צילום: תומר ושחר צלמים)
מברך על ההחלטה. דורון מגד-ממט, מייסד "תמוז" | צילום: תומר ושחר צלמים
"יש לזכור שפתיחת הפונדקאות בישראל עלולה ליצור מצב שיהיה ביקוש רב לפונדקאיות. הדרך לטפל בביקוש הזה היא להפוך את פונדקאות חו"ל ליותר נגישה וקלה עבור ישראלים. כך שכל אחד יוכל לבחור האם לעשות בארץ או בחו"ל). העברנו מבעוד מועד את המלצותינו בעניין למשרדי הממשלה הרלוונטיים. בשורה התחתונה, אני שמח שאנחנו עושים צעדים משמעותיים לעבר הפיכת ישראל למדינה מובילה בכל מה שקשור לזכויות להט"בים". 

הדיווח בדבר המהלך הצפי של גרמן סותר את מסקנות ועדת מור יוסף שפורסמו לפני כשנתיים, אשר המליצה בזמנו על שורת שינויים נרחבים בחוק הפונדקאות שנחקק בשנת 96', ועל הסדרת תהליך הפונדקאות הנעשה ע"י ישראלים בחו"ל. בין היתר, ציינה הוועדה כי יש לאפשר גם לגבר יחיד להשתמש בשירותיה של אם פונדקאית, אך "רק במסלול פונדקאות אלטרואיסטי", לשון הדוח, כשהכוונה היא שהאם הפונדקאית לא תקבל תמורה כספית לכך. השרה גרמן, כאמור, מתכוונת לאפשר שירות זה בשתלום, כנהוג עם זוגות סטרייטים.

המצב כיום: הליך פונדקאות יקר וארוך בחו"ל

החוק בישראל כיום, הקובע כי רק זוג של גבר ואישה יכולים להיעזר באם פונדקאית, הוביל בשנים האחרונות מאות הורים להביא ילדים לעולם באמצעות הליך פונדקאות בחו"ל. חוץ מארה"ב, הפכה הודו למדינה הפופולארית על הומואים שביקשו לבצע את ההליך שם - עד אשר נסגרו השערים במדינה עבור גייז לפני מספר חודשים.

סגירת השערים, פתחה אפיק חדש לפונדקאות עבור זוגות ישראלים בתאילנד, ובימים אלה מצפים עשרות זוגות לתינוקות שצפויים להיוולד במדינה. יחד עם זאת, מדינת ישראל עדיין אינה יודעת כיצד להתמודד עם היעד החדש ולאחרונה פרסם משרד החוץ "אזהרת מסע – פונדקאות חו"ל", לפיה אזרחים המבקשים לקיים הליך פונדקאות בחו"ל מסתכנים בכך שלא יקבלו עזרה במקרים של קושי בהבאת הילדים לישראל.

אבות גאים עמותה לוגו (צילום: רועי ירון, עמותת אבות גאים)
כנס יסוד העמותה יתקיים ביום שישי | צילום: רועי ירון, עמותת אבות גאים
ההודעה עוררה זעם רב בקרב אבות גאים הנמצאים בהליכי פונדקאות בחו"ל, שמרגישים כי ההודעה היא מעין התנערות רשמית של משרד החוץ במידה ויזדקקו לעזרת המשרד בהבאת הילדים לארץ.

האגודה למען הלהט"ב מיהרה להגיב לאזהרת המסע, ומסרה: "עדיף שמשרד החוץ יימנע מאיומים על אזרחי ישראל הנאלצים לעבור הליך פונדקאות בחו"ל בשל מדיניות מפלה של מוסדות המדינה שלהם, ופשוט יבצע את תפקידו. אנו מצפים שבכל מקרה בו נזקק זוג הורים ישראלים לסיוע בהבאת ילדם לארץ, משרד החוץ יסייע להם בכך, כפי שנעשה בכל מקרה בו אזרח ישראלי נזקק לסיוע כלשהו בעודו בחו"ל. אם מעוניין משרד החוץ לצמצם מקרים כאלו שיפנה לרה"מ בנימין נתניהו המכהן כשר חוץ בפועל ויבקש ממנו לסייע בקידום התיקון לחוק הפונדקאות הנמצא כעת בדיונים במשרד הבריאות לקראת הגשתו במושב הכנסת הקרוב".

האגודה אף שיגרה מכתב דחוף לשר החוץ וראש המשלה, בנימין נתניהו, ולמנכ"ל משרד החוץ, בו היא מפצירה בהם לבחור במדיניות תומכת וחיובית, ובמקום להזהיר ולהלך אימים, לסייע במאבק של הקהילה לממש את זכותה להורות כאן, בבית - במדינת ישראל.

>> אבות גאים: כך ניצחו ההומואים את הסטיגמה