>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

זוג הומואים עם ילד (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
משפחותע ם חולשות וחוזקות ייחודיות | צילום: אימג'בנק / Thinkstock
מהם הצרכים של משפחות בהן שני אבות? עם אילו קשיים ייחודיים מתמודדים ילדים לאבות גאים ומהם היתרונות במשפחות אלו? רגע לפני שיתקיים אירוע חגיגי להשקת עמותת "אבות גאים" במרכז הגאה בגן מאיר ביום שישי (1.11), קורא ד"ר גבע שנקמן לאבות גאים ולאלה שבדרך לקחת חלק במחקר הגדול מסוגו בישראל במסגרת "סקר האבות הגאים הגדול" שעלה השבוע לרשת.

ד"ר שנקמן, פסיכולוג קליני מומחה, המרצה וחוקר במרכז הבינתחומי הרצלייה, אשר יקח חלק באירוע העמותה ויענה על שאלות כחלק מהפאנל הפסיכולוגי, מריץ את הסקר הגדול של האבות הגאים, אשר מבקש לשפוך אור על קשיים ייחודיים שמעסיקים אבות גאים, כמו גם על כוחות ייחודיים הקשורים בהורות גאה. 

"מדובר באלפי תאים משפחתיים של אבות"

"עד לפני מספר שנים היו רק כמה מאות של גברים הומואים שגידלו ילדים, כאשר סה"כ מדובר היה על כ-7% ממשקי הבית בהם בני הזוג הם הומואים", אומר ד"ר שנקמן. "נתונים אלה מארגון 'משפחה חדשה' שיקפו את המצב לפני העלייה החדה שהתרחשה בחמש השנים האחרונות לאור התרחבות השימוש בפונדקאות בהודו ובארה"ב.

"כעת ניתן לשער כי מדובר בכמה אלפים של תאים משפחתיים ובהם אבות הומואים המגדלים ילדים. כמובן שאין עד לרגע זה הערכה מספרית מדויקת, אך מבט על הנוף העירוני התל-אביבי ובו משפחות של אבא ואבא עם ילד או ילדים, מראה כי זהו מראה ההופך להיות יחסית שכיח".

ד"ר גבע שנקמן (צילום: תומר ושחר צלמים)
ד"ר גבע שנקמן | צילום: תומר ושחר צלמים
בעולם, ובאופן ספציפי בארה"ב, נעשו הערכות שונות לגבי מספר התאים המשפחתיים החד-מיניים שבהם גדלים ילדים. בהתבסס על נתונים אלה נראה כי מדובר במספר מיליונים של תאים משפחתיים חד-מיניים ובהם גדלים ילדים. "מרבית המחקרים שנעשו בתחום התמקדו בילדים הגדלים במשפחות אלה, כאשר המסקנה הרחבה היא שאין הבדל מובהק בתפקודים קוגניטיביים או רגשיים בין ילדים הגדלים במשפחות חד-מיניות לכאלה הגדלים במשפחות שבהן זוג הורים הטרוסקסואלי. מיעוט מחקרים התמקד באבות גאים ובהיבטים פסיכולוגים של אבהותם, כאשר מחקר אמפירי כמותני בתחום זה הנו די נדיר. לכן יש חשיבות במחקר שכזה שינסה להגיע לדגימה רחבה ככל הניתן, ויבחן משתנים רבים הקשורים באבהות".

כפי שמסביר ד"ר שנקמן, מטרת הסקר לבחון היבטים פסיכולוגים מגוונים הקשורים בהורות גאה, תוך מיפוי הקשיים הייחודיים כמו גם החוזקות והכוחות שמשולבים בתפקיד ההורה. בין היתר, ייבחנו בסקר סוגיות הקשורות בחוויה הסובייקטיבית של ההורות, כמו גם סוגיות פסיכולוגיות רחבות יותר הנוגעות באושר סובייקטיבי ומשמעות חיים. מכיוון שאלו נושאים מקיפים, אכן השאלון ארוך יחסית ומילוי שלו יכול לארוך גם כחצי שעה. עם זאת, הקישור המצורף מאפשר למלא את השאלון בנוחות במכשיר הסלולארי או במחשב, כאשר לא חייבים למלא את השאלון בבת אחת וניתן לעשות זאת במשך של עד שבוע מרגע הכניסה של המשתתף לקישור.

"חלק ממחקרים הקודמים שנעשו בארץ התמקדו במוטיבציה להורות בקרב גברים הומוסקסואלים ישראלים והתפקיד של האקלים התרבותי חברתי בכך, כמו גם בהיבטים הקשורים בבחינת המודל ההורי שדרכו מומשה ההורות", מוסיף ד"ר שנקמן. "מחקרים נוספים נערכים גם כעת, כאשר העלייה ההדרגתית במספר המחקרים שנעשים בתחום משקפת בוודאי גם את העניין הציבורי-פוליטי-משפטי-פסיכולוגי  בסוגיות הקשורות בזכויות של הומואים ולסביות לנישואים ולהקמת משפחה".

מדובר במחקר הגדול ביותר בתחום האבהות הגאה בארץ, אשר ממשיך מחקרים קודמים של ד"ר שנקמן בתחום שפורסמו בעיתונים פסיכולוגיים מקצועיים מובילים בעולם בתחום המשפחה. השאלונים הנם שאלונים מוכרים ומתוקפים בשדה הפסיכולוגי, וההשתתפות היא אנונימית.

>> מחקר: הומואים רוצים להיות הורים, אך לא מאמינים שיצליחו