ג'סי שטיין (24), אישה טרנסג'נדרית מתל אביב, לא האמינה שהחופשה המשפחתית שהיא תיכננה בתור הפתעה לאמא שלה תהפוך לסיוט מתמשך בשדה התעופה, שבסופו היא תגורש חזרה ארצה. תחילת הסיפור לפני כשבועיים, אז טסה עם אמה ואחותה הקטנה, יחד עם חברה קרובה נוספת, בטיסה ישירה לדובאי מישראל, אותה סגרו דרך סוכנות הנסיעות "ב.ד. גרייבר". 

את ביקורת הדרכונים בישראל היא עברה בהצלחה וגם בעלייה למטוס חברת flydubai לא הייתה שום בעיה, אך כשהגיעה לביקורת הדרכונים בדובאי נלקחה לחקירה על ידי משטרת ההגירה, זאת משום שסימון המגדר בדרכון הישראלי היה זכר, בניגוד להופעה החיצונית שלה. "אני טסה עם הדרכון להמון מדינות בעולם ואף פעם לא היו לי בעיות", סיפרה בשיחה עם mako. "אחותי ואמא שלי עברו את הביקורת בלי בעיה, אבל אותי לקחו לחדר צדדי שכנראה מיועד לפליטים".

שטיין לא הבינה את הסיטואציה ולא ציפתה כי תהיה כלואה בחדר במשך 14 שעות רצופות, מופרדת מבנות משפחתה וללא גישה למזון ושתייה. "אמא שלי ואחותי ראו שלקחו אותי למקום אחר, אבל לא נתנו להן אישור לדבר איתי", נזכרה. "הפרידו ביננו, הכניסו אותי לחדר, התחילו לחקור אותי ושאלו שאלות מאוד פולשניות כמו איזה ניתוחים עשיתי. הם רצו שאני אפרט הכל". 

ג'סי שטייף (צילום: באדיבות המצולמת)
ג'סי שטייף | צילום: באדיבות המצולמת

לדברי שטיין, החוקרים צילמו אותה מזוויות שונות והפיצו את התמונות שלה בין המאבטחים בשדה. "כששאלו אותי על השירות הצבאי שלי ממש פחדתי והתחלתי לרעוד", היא מספרת. "הם רצו לדעת אם עשיתי שירות צבאי בתור בן. בהתחלה חשבתי שלא שמעתי טוב, אבל הוא חזר על השאלה הזאת כמה פעמים. אני לא יודעת למה אבל שיקרתי להם ואמרתי להם שלא, אפילו שהייתי בצבא תקופה קצרה. אני לא רוצה לחשוב מה היה קורה אם הייתי אומרת שכן". 

בסיומה של החקירה הועברה שטיין לחדר אחר, "מלא בפליטים ומהגרים", לדבריה, והוחזקה שם קרוב ל-14 שעות בלי גישה לאוכל ומים. "זה היה עינוי", היא מספרת בכאב. "הם פשוט התייחסו אלי כמו למחבלת. לקחו מאיתנו את המזוודות ורק אחרי שהתחננתי לקבל מים קיבלתי כוס פעמית קטנה וזהו". 

במשך כל הזמן הזה, המתינו אמה ואחותה הקטנה במצוקה וחששו לשלומה. "אמא שלי כמעט התעלפה ואחותי הייתה בהתקף חרדה", סיפרה שטיין. "חברה שלי לא שמה לב לכל מה שקרה והתקדמה לאולם הנוסעים ועמדה שם עם המזוודות. כשהיא הבינה מה קרה כבר לא נתנו לה לחזור אלינו". 

בעוד שטיין מוחזקת לבדה, ניסו אביה ואחיה בישראל ליצור קשר עם הנציגות הישראלית של משרד החוץ בדובאי - אך ללא הצלחה. "בנציגות הישראלית אף אחד לא ענה ובמשרד החוץ אמרו שיבדקו את הנושא, אבל לא חזרו אלינו עם שום תשובה", סיפרה שטיין. "אני לא רוצה לחשוב מה הייתה עושה טרנסית שנמצאת שם לבד ולא יודעת אנגלית. לי היה מזל כי אני יודעת להתבטא טוב באנגלית ובגלל זה גם התייחסו אלינו קצת, אבל בן אדם אחר היה יכול להיכלא שם שבועיים מבלי שאף אחד היה יודע". שטיין מספרת כי משפחתה אף ניסתה ליצור קשר עם סוכנות הנסיעות דרכה סגרו את החופשה, אך מהם נמסר כי "אין לנו מה לעשות". 

שדה תעופה דובאי  (צילום: Imran Khan's Photography, shutterstock)
שדה התעופה בדובאי | צילום: Imran Khan's Photography, shutterstock

לבסוף, אחרי שעות ארוכות מורטות עצבים, חויבו ארבעתן לרכוש כרטיסי טיסה חזרה לישראל והן הועלו ראשונות למטוס. "לקחו אותי ישר מהחדר הזה למטוס ורק שם החזירו לי את הדרכון", נזכרה שטיין. "עד שהגעתי לישראל בכלל לא ידעתי מה יהיה איתי ופחדתי מאוד. בדיעבד אני מצטערת מאוד שרציתי לטוס לשם ואני לא מבינה למה אנשים ממשיכים לטוס לשם אם זה המצב. משרד החוץ וסוכנויות נסיעות צריכות להזהיר ישראלים, ובפרט להט"ב. הקהילה הגאה צריכה להפסיק לטוס לשם".

שטיין סיפרה כי גם בסוכנות הנסיעות וגם בעלייה לטיסה של flydubai איש לא הזהיר אותה מפני העתיד לבוא, זאת למרות שכולם נחשפו לה ולדרכון שלה. "הסוכנת נסיעות היתממה ואמרה לי שהיא לא ידעה שאני טרנסית, אפילו שהיא מכירה אותי שנים, מכירה אותי בשמי הנוכחי ובלשון פנייה נקבה ויודעת שבדרכון שלי מצויין זכר", סיפרה.

לאחר שחזרה לישראל, דרשה לקבל פיצוי כספי על החופשה שעלתה כ-20 אלף שקלים, אך לדבריה סוכנות הנסיעות סירבה להחזיר את הכסף. "אני סטודנטית, שילמתי ממיטב כספי על החופשה הזאת", סיפרה. "רציתי להפתיע את אמא שלי, כי עברה עליה שנה קשה אחרי שאח שלה נפטר. תכננתי במיוחד את הטיול בתור הפתעה לכבוד יום האישה, אבל בחיים לא האמנתי שככה זה יסתיים. כל הכסף הלך". 

בר אווסקר, מנכ"לית פרויקט גילה להעצמה טרנסית, הביעה צער על התקרית. "אני כואבת ביחד עם ג'סי ומשפחתה על המקרה", מסרה. "לצערנו, חברות וחברי הקהילה הטרנסית נתקלים לא פעם בבורות ואף אלימות בעקבות אי התאמה בין סעיף המין בתעודת הזהות לבין המאה. אנחנו שואפות להגיע למצב בו גופים ממשלתיים יפסיקו לבחון ולשפוט אותנו על סמך המין שלנו ויבינו את החשיבות להקלה בהליכים הבירוקרטים". 

"כיום, מי שעברו הליך ניתוחי להתאמה מגדרית יכולים לקבל אישור מהועדה להתאמה מגדרית בתל השומר", הסבירה אווסקר. "מי שלא עברו ניתוח, יכולים להגיע לתל השומר כדי לעבור ועדה שאורכה כשישה חודשים כדי לקבל אישור זה. ניתן לפנות עקב קשיים בשינוי סעיף המין או פרטים אחרים למשרד הפנים בדוא"ל יעודי שנפתח עבור הקהילה הטרנסית - modpnt@piba.gov.il"

ממשרד החוץ נמסר: "כבר בפנייה נאמר לפונה שאין למשרד החוץ אפשרות לטפל בנושא, משום שאנחנו לא יכולים להתערב בהחלטות הקונסולריות של איחוד האמירויות".

מערכת mako פנתה לסוכנות הנסיעות "ב.ד. גרייבר" לקבלת תגובה וזו תתפרסם לכשתתקבל.