>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

אין תמונה
חוזר בשביל העשייה, לא הכיסא. איתי פנקס
הבחירות למועצות המקומיות יתקיימו אמנם רק באוקטובר, אבל נראה שאיתי פנקס כבר לא יכול לחכות. כמי שכיהן בעברו כחבר מועצה והפך לאחד הפעילים הבולטים עבור קהילת הלהט"ב, הוא יודע מה מחכה לו ומוכן לצאת לדרך. "בעייני, המקום שבו אפשר להשפיע הכי הרבה על עיצוב דמותה של הקהילה הגאה, הוא מועצת העיר תל אביב-יפו", הוא אומר. "מצד אחד ישנה תחושה שהפתיחות והקבלה הגיעו לשיא ומצד שני יותר ויותר דמויות פוליטיות וציבוריות מתבטאות נגד הקהילה ומעוררות חשש ממשי שינסו למדר אותנו ולפגוע בזכויותינו".

"מרצ היא הבית הטבעי של אנשים רבים בקהילה"

את ההפוגה הקלה שלקח מהחיים הציבוריים בשנים האחרונות, הוא זוקף בגאווה לשני הפרוייקטים החשובים בחייהם: התאומות גל ונעה. "ההורות אכן משנה סדרי עדיפויות, ועכשיו אני מרגיש שוב בשל וכשיר לחזור לחזית של העשייה ציבורית. בחמש השנים האחרונות השתנו חיי וסדר היום שלי, אבל לא הפסקתי לעסוק בפעילות חברתית. אני מכהן ברצף כיו"ר הנהלת המרכז הגאה שאת הקמתו יזמתי, פעלתי יחד עם יואב בן זוגי בנושא המאבק לרישום נישואין בישראל וכמובן הבג"צ שהגשנו בדרישה לאפשר פונדקאות להומואים בישראל".

פנקס (39), נולד בתל אביב ונבחר למועצת העירייה לראשונה בשנת 2003 מטעם מרצ. בשנת 2006 הכריז על תמיכתו בעמיר פרץ ובמפלגת העבודה. בהמשך ולקראת הבחירות לכנסת ה-18, פרש מהמפלגה לטובת מפלגת צבר - מפלגת הצעירים של ישראל", שלא עברה את אחוז החסימה. כיום, לדבריו, הוא חוזר למקום הטבעי במפלגת מרצ.

"זה לא סוד שאת הקריירה הפוליטית שלי התחלתי במרצ, וכי המפלגה תמיד הייתה קרובה ללבי. מרצ הוכיחה שהיא כוח חשוב מאוד במאבק למען זכויות אדם ולמען תקינות שלטונית ולמען סביבה ירוקה וכמובן למען הקהילה הלהט"בית".

איתי פנקס ויואב ארד (צילום: תומר ושחר צלמים)
פנקס עם בעלו, יואב ארד והתאומות נעה וגל | צילום: תומר ושחר צלמים

הוא מאמין, כי מרצ היא הבית הטבעי של הרבה מאוד מאנשי הקהילות הלהט"ביות בטח במישור המוניציפאלי. "לראשונה מאז 1998 בסיעת מרצ במועצת העיר אין נציג לקהילה. זה מצב שעלינו לשנות. מרצ של היום אינה מרצ שעזבתי - עם נציג גאה בכנסת, מיקוד חשוב בזכויות אדם והקול הברור ביותר בשורה של נושאים, מרצ חזרה בעיני לקיים את הבטחותיה המקוריות".

בשנים בהן פעל בתפקיד הציבורי בעירייה, הביא פנקס להגדלת תקציב עירוני להקמת המרכז הגאה בגן מאיר אשר הושק ב-2008. משנת 2008 כיהן כיו"ר וכדירקטור תאגידים עירוניים וממשלתיים וביניהם תאגיד מי בת-ים, חברת נתיבי איילון וחברת אתרים. בהמשך כיהן בתפקידים ציבוריים שונים: בהם יו"ר אגוד ערים דן לביוב ואיכות הסביבה וכיו"ר אגודת הלהט"ב.

"הליך של חקיקה למען הקהילה הוא הנכון"

לדבריו, האגודה ידעה ימים יפים ויפים פחות אבל היא מוסד שאי אפשר להפריז בערכו. "אלמלא האגודה לא היה מתחולל השינוי החברתי. אני גאה מאוד להימנות על ראשיה בעבר ומשוכנע שבפעילות נכונה, יש לה עוד תפקיד חשוב במאבקי הקהילה. אני שמח לראות שנכנסים לפעילות אנשים צעירים, לרבות מחיי הלילה, ויוצרים דור חדש של אקטיביזם חברתי וקהילתי. את שי דויטש אני מכיר הרבה שנים עוד מהימים שהקמנו יחד את הפעילות בסניף האגודה באילת ומעריך מאוד את פועלו למען התיירות הגאה".

אין תמונה
עושה עבודה מצוינת בכנסת. ח"כ ניצן הורוביץ

במקביל לעבודתו ולהקמת המשפחה, עמד פנקס בחוד החנית של המאבק הגאה. בשנת 2005 נאבק ביחד עם בן זוגו, יואב ארד, למען ההכרה של ממשלת ישראל בנישואיהם, ביחד עם זוגות גאים אחרים. בהמשך ישיר להקמת התא המשפחתי, עתר לבג"צ יחד עם ארד ב-2010 נגד משרד הבריאות בבקשה לאפשר לו להשתמש בשירותי פונדקאות. כתוצאה מכך, הוקמה ועדת מור יוסף, שמסקנותיה מלפני מספר חודשים, עוררו הדים בקהילה הגאה ומחוצה לה.

"מסקנות הוועדה מורכבות", הוא אומר, "אך בבסיסן הכרה בזכותם של זוגות גאים להיות הורים בתהליך פונדקאות שמתקיים בישראל. עצם העובדה שוועדה המורכבת ממספר רב של שומרי ושומרות מצוות, החליטה לתמוך בעיקרון, היא חשובה, וההליך של חקיקה ממשלתית הוא בעיני הנכון. נמשיך להיאבק גם ברמה האישית, עד להשגת שיוויון מלא".

כמי שנלחם עבור נישואים גאים ושוויון בחוק הפונדקאות לגייז, פנקס מאמין שהשינוי יגיע רק כתוצאה מהכוח הפוליטי של הקהילה. "השינוי יבוא אם נתפקד. תריך להתפקד למפלגות, לחזק את הכוח הפוליטי של הקהילה, להציב מטרות משותפות לכולנו ולגשר מעל מחלוקות קטנות כדי להשיג אותן. להבין שאם לא נראה בסדר היום האזרחי והחברתי את מוקד הפעילות, כוחנו ייחלש. אני עוקב כבר שנים אחרי פעילותם של ארגונים להט"בים ברחבי העולם ומתרשם מהיכולת שלהם לאחד שורות ולצאת יחד למאבקים ציבוריים. אני מאמין שהדבר אפשרי גם בישראל והיו דברים מעולם. ראינו גם בשנים האחרונות סיפורי הצלחה נקודתיים שהתחילו מיוזמות אישיות וסחפו את כולם. אלה המטרות הבאות שלנו".

יניב ויצמן (צילום: ליאל בומברג )
יש מקום לעוד להט"בים בעירייה. (יניב ויצמן (מימין) ויואב גודלרינג | צילום: ליאל בומברג

הוא מאמין שניצן הורוביץ עושה עבודה מצוינת בכנסת, אבל יש צורך בעבודה רציפה בעיר. "במועצה, חברים שני נציגים גאים שאני מעריך- יניב ויצמן ויואב גולדרינג. הם חברים שלי ועושים עבודה טובה איש איש בתחומו. בעיני יש מקום וחובה לפעול להגדלת הייצוג הגאה והגדלת המשאבים. יש עוד הרבה מה לעשות ולצורך זה דרוש כוח פוליטי. חשוב להזכיר שבקדנציה הקודמת השקעתי זמן רב לפיתוח תשתיות עיר ואיכות הסביבה והחיים בה לטובת כל התושבים. הנושא הזה חשוב לי והתחושה היא שגם עשייה בתחום הזה דרושה מאוד".

"רון חולדאי ידיד אמת של הקהילה"

ב-15 השנים האחרונות מכהן רון חולדאי כראש עיריית תל אביב. פנקס מוקיר את תרומתו לקהילה הגאה, אך מודע לביקורת שמופנית כלפיו.

"אין ספק שרון חולדאי הטביע חותם אישי והוביל מהפכים גדולים בעיר. הוא איש של עשייה ותל אביב היום השתדרגה ביחס תל אביב שלפני חולדאי. אני ער לביקורת שנשמעת לעיתים על העירייה ועל מדיניותה בעיקר בנושאי הדיור ובנושאים אחרי וגם אני הייתי שמח לו הייתה מוקדשת יותר מחשבה כיצד להפוך את העיר לנגישה יותר מבחינה כלכלית לתושבים צעירים. לכל מי שנבחר לתפקיד יש תפישות עולם וסדרי עדיפויות. בעולם של משאבים מוגבלים, ברור שקידום תפישת עולם אחת, פוגעת באפשרות לקדם תפישת עולם שונה. בכל הנוגע לקהילה, רון התגלה כידיד אמת וסייע לנו לשבור לא מעט תקרות זכוכית. מיכל עדן שקדמה לי, יניב ויצמן ויואב גולדרינג המשיכו את מרוץ השליחים ואני חושב שכולנו מסכימים שהעירייה בראשות חולדאי חיבקה את הקהילה יותר מכל רשות אחרת בישראל".

שי דויטש (יח``צ: זיו שדה,  יחסי ציבור )
מעריך את פועלו למען התיירות הגאה. שי דויטש | יח``צ: זיו שדה, יחסי ציבור

"תל אביב כמטרופולין גדול משקפת לא רק את ה'בועה' אלא את המכלול. אתה מזכיר לדוגמה את חוש"ן וכמו שכולם יודעים יש לי זיקה מאוד ישירה לחוש"ן, ארגון שצמח אצלנו בבית והוקם על ידי בן זוגי יואב ארד. בעיני חוש"ן צריכה לפעול בכל בית ספר, בכל גוף ממשלתי ובכל יחידה בצבא ובמשטרה – באופן גורף. עד שנגיע לשם, עיריית תל אביב חייבת להציב את הנושא בראש סדר העדיפויות ולהפעיל לחץ על מערכות עירוניות וגופי סמך לשלב את הנושא במערך התכנים הקבוע שלהם.

"אבל חוש"ן היא רק דוגמה מייצגת. הבסיס הוא הגברת מודעות לצד הגנה על זכויות – מהלכים שיש לעשות בשילוב כוחות, בין היתר בשיתוף פעולה בין נבחרי הציבור בכנסת וברשויות המקומיות, בינם ובין אגודות וארגונים, ובין כל אלה לבין הקהל הרחב. מחכה לנו דרך ארוכה".

"הישגים מדהימים לקהילה ב-25 השנים האחרונות"

אז מה המטרות שלו? לאן היה רוצה לקחת את הקהילה הגאה? "כדי לחשוב קדימה צריך לדעת להסתכל אחורה מדי פעם", הוא אומר, "לבחון את ההישגים המדהימים שלנו ב-25 השנים האחרונות, את התקדימים המשפטיים, את התקנות של משרד הרווחה, את אלפי המשפחות הגאות, את בית דרור, את המרכז הגאה, את המצעדים, את התיירות ומתוך ההישגים לבנות את המאבקים הבאים".

אין לו פתרונות, חולדאי (צילום: חדשות 2)
תרם רבות לקהילה הגאה. ראש עיריית תל אביב, רון חולדאי | צילום: חדשות 2

פנקס מאמין שיש הרבה על מה להיאבק. "אנחנו חייבים לחשוב על הקהל המבוגר יותר ועל פתרונות ייחודיים עבורם, אנחנו צריכים לחזק את הזיקה בין הפתיחות בתל אביב לבין מה שקורה בשאר הארץ, אנחנו צריכים לפעול כדי לתת ייצוג שווה לכל הקבוצות – ללסביות, לטרנסג'נדרים, למשפחות, לצעירים. קולם של כולם צריך להישמע. בנוסף, מעניין אותי לחזור ולעסוק בנושאים הסביבתיים. כראש השפד"ן הובלתי את הארגון מהגלובוס השחור על זיהום סביבתי לקבלת הגלובוס הירוק על מחויבות סביבתית. להפוך גופים מזהמים לגופים ירוקים זה אתגר וזו משימה שאני לוקח על עצמי בשמחה. אני רוצה להיות חלק מסיעת מרצ גדולה שבה כל אחת ואחד מהחברים אמון על נושאים שונים וכולם פועלים למען כולם".

איפה הוא רואה את עצמו בעוד כמה שנים? "כבר מכירים אותי מספיק שנים כדי לדעת שאני לא קושר לעצמי כתרים ולא רותם את העגלה לפני הסוסים. כשפרשתי הייתי בשיא כוחי הפוליטי אבל בחרתי להתמסר לנושאים אחרים. אני חוזר מתוך רצון להיות בפעילות ובעשייה, לא במטרה לכבוש כיסא כזה או אחר. השאיפות שלי נוגעות לתחומים שבהם אני רוצה לעסוק. להישגים עבור הציבור. לעשייה ציבורית יש גם מחיר יקר, צריך לזכור את זה. בעיני העשייה במועצת העיר מספקת מאוד, ואני לא רואה בה בהכרח שלב בדרך לתפקיד בכיר יותר".

<<  שוש פנקס והספר: "האבאים של גל ונועה"