המטה למאבק בסחר בנשים הגיש הבוקר (שני) עתירה דחופה לבג"צ נגד השר לביטחון פנים, אמיר אוחנה, בטענה שזה מונע את אכיפת חוק איסור צריכת זנות ללא סמכות. החוק, שחוקק בסוף שנת 2018 ונכנס לתוקף לפני למעלה מחודש הופך צריכת זנות לעבירה מנהלית. בכדי שהמשטרה תוכל לאכוף אותו, על השר לביטחון פנים לחתום על צו המסמיך את מפכ"ל המשטרה להסמיך את השוטרים לאכיפה – אלא שהשר מסרב לחתום על הצו ולכן החוק לא נאכף בשטח. במטה טוענים כי הימנעותו של השר מחתימה על הצו מהווה פגיעה בהחלטת הכנסת ואינה סבירה.

בדיון שנערך בוועדת החוקה בסוף חודש יוני, הודיעה נציגת המשרד לביטחון פנים כי השר מבקש לדחות את האכיפה עד להתקנת תקנות לאמצעי אכיפה חלופי (סדנה חינוכית טיפולית במקום קנס) על ידי משרד המשפטים – תקנות אשר לא קודמו על ידי השר אוחנה עת כיהן כשר המשפטים. מאז הדיון בכנסת, השתנתה הסיבה שבגינה מסרב השר אוחנה לחתום על הצו וכעת הוא טוען שאינו חותם על הצו כי אין מענה שיקומי לאוכלוסיות בזנות.

"בטענתו זאת מתעלם השר מארגוני השיקום והסיוע שפועלים כבר שנים ארוכות בישראל. כמו בכל תחום, גם בכל הנוגע לסיוע ושיקום מזנות תמיד יש צורך בתקציבים ומענים נוספים, אך אין להתעלם מהשיקום, הטוב והאיכותי, הקיים ופועל בשטח", אמרו במטה למאבק בסחר בנשים, "לצד חוק איסור צריכת זנות, התקבלה החלטת ממשלה שהוסיפה תקציב של 90 מיליון ש"ח לצורך פיתוח מעני שיקום וסיוע חדשים. אמנם, לא כל סעיפי ההחלטה יושמו במלואם, אך אין לשר לביטחון פנים סמכות למנוע את האכיפה בשל כך ומדובר בהחלטה שיכולה לקבל הכנסת והיא בלבד".

אילוסטרציה  (צילום: Namning, shutterstock)
צילום: Namning, shutterstock

בתוך כך, הפיצו בשבוע שעבר שבעה ארגונים של עובדות מין, הקשת הטרנסית וארגונים פמיניסטיים – בהם תנועת אחותי, ארגון ארגמן, טרנסיות ישראל, מעברים, מרכז אישה לאישה, פרויקט גילה והמכללה, נייר עמדה מפורט בנוגע למצב השטח עם כניסתו לתוקף של החוק. בנייר העמדה קריאה להימנע מאכיפת החוק בטענה שאכיפתו בעת הזו מהווה פגיעה ישירה וקשה באוכלוסייה זו.

בנייר העמדה טענו הארגונים כי שיח ההפללה מגביר את הסטיגמטיזציה והאלימות כלפי עובדות מין ושורדות זנות, וכי עם התקדמות הליך החקיקה חלה עלייה באלימות כלפי עובדות מין. הארגונים טוענים כי משבר הקורונה פגע בעובדות תעשיית המין ובשורדות זנות באופן קשה ביותר, כי הסיכויים שלהן למצוא עבודה חדשה, במיוחד לאור משבר הקורונה, אפסיים וכי "התכנית הממשלתית למיגור הזנות אינה נותנת כל מענה לצרכים החיוניים והקריטיים ביותר עבור עובדות מין ושורדות זנות".

"המשמעות של אכיפה בעת הזו היא פגיעה ישירה וקשה במי שמצליחות לשרוד בדוחק בעד משבר כלכלי חסר תקדים" כתבו הארגונים, "היום אלפי עובדות מין ושורדות זנות נמצאות על סף עוני שיפגע בהן ובבני משפחה התלויים בהן. סיכוייהן למצוא פרנסה חלופית אפסיים והתוכנית הממשלתית אינה כוללת אף מענה לצרכי הקיום שלהן".

בין היתר דרשו הארגונים להנגיש זכאות לדמי אבטלה וסיוע בשכר דירה לעובדות מין ושורדות זנות, להסדיר עבורן חנינה במסגרתה ימחקו רישומים פליליים כדי להקל עליהן במציאת עבודה, הימנעות מאכיפה פלילית כלפי עובדות מין במקומות מגוריהן, הקמת מערך סיוע מתוקצב לעובדות מין נפגעות אלימות ותקצוב פעילות ארגוני טרנסיות ישראל וארגמן, המסייעות לעובדות מין ושורדות זנות בשטח. 

יו״ר האגודה למען הלהט״ב, הילה פאר, מסרה בתגובה: 
״אנחנו מפצירים בממשלת ישראל להשלים את המענים בהקדם האפשרי לטובת סיוע לשורדות הזנות. ללא מעני רווחה מתאימים, אכיפת החוק צפויה לפגוע בנשים וגברים בזנות, כולל טרנסיות בזנות, ולדחוק אותן למלכודות עמוקות יותר של עוני וניצול״.