מנכ"ל האגודה למען הלהט"ב בחמש וחצי השנים האחרונות, אוהד חזקי, עומד לסיים את תפקידו בסוף חודש מאי, ואל נעליו יכנס רן שלהבי (33), מי שהיה בשנתיים האחרונות סמנכ"ל הארגון ונבחר עכשיו על ידי חברי וחברות הוועד המנהל למלא את התפקיד. 

על הפעילות החברתית של שלהבי אי אפשר לערער - הוא יצא מהארון בגיל 20 ומעיד על עצמו כי לקח מאז חלק פעיל במאבק לשוויון זכויות של הקהילה הגאה. על פי ההודעה של האגודה למען הלהט"ב, שלהבי לקח חלק בולט בשנים האחרונות במחאות השונות של הקהילה, ביניהן מחאת השוויון בקיץ 2018 ובמחאה סביב "המטוס הגאה", שהובילה את ממשלת ישראל להעביר 11 מיליון שקלים לרווחת הקהילה הגאה, במקום לתיירות. 

בשנה האחרונה הוא הוביל את קמפיין "משפחה ישראלית גאה", את הקמת הקליניקה למשפחה הגאה ע"ש אמיר פרישר גוטמן ואת התוכנית המציעה ייצוג וליווי משפטי ללא תשלום לקשת הטרנסית של האגודה. בנוסף, הוביל פרויקט מערכתי שתרם לקיצור זמן הטיפול בפניות לאגודה. בימים אלו הוא מתגורר ברמת גן ומאורס לבן זוגו לידור.

רן שלהבי (צילום: אלבום פרטי)
רן שלהבי | צילום: אלבום פרטי

"אני נרגש להמשיך את העשייה, לקדם את המאבק הגאה ולהגיע להישגים חדשים יחד עם ארגוני הקהילה הגאה, השותפים והשותפות שלנו", כתב שלהבי עם בחירתו לתפקיד. "המאבק שלנו ימשיך בגאווה גדולה עד לשוויון זכויות מלא וביטחון לכל אחת ואחד. בימים בהם השנאה מראה את פניה ברחובות ובכנסת, נדליק את האור, נלחם בשנאה ונפיץ גאווה בכל ישראל". 

בשיחה ראשונה עם mako לאחר שנבחר לתפקיד, מספר שלהבי כי בראש ובראשונה יש להגדיל את הסיוע והמענים לאוכלוסיות המוחלשות בתוך הקהילה הגאה, ביניהן אנשים על הקשת הטרנסית ולהט"ב בחברה החרדית והערבית, מהן יש יותר פניות על להט"בופוביה וקושי לחיות בביטחון. 

"עלינו ליצור שינוי באוכלוסיות השמרניות, להגיע לקהלי יעד חדשים שלא הגענו אליהם בעבר", אומר שלהבי. "צריך לחזק את הקהילות ברשויות המקומיות, כדי לייצר מרחבים בטוחים ללהט"ב בכל רחבי הארץ, תוך חיבור לרשויות ולפעילים. אנחנו מבינים שכדי ליצר שינוי אמיתי עלינו לעודד כניסה לתפקידי מפתח בהן מתקבלות ההחלטות, בין אם בכנסת, בממשלה, במוסדות השלטון הארציים והמקומיים, כדי שיהיה כמה שיותר חברי וחברות קהילה שמובילות ומובילים שינוי מבפנים".

רן שלהבי באירוע גאווה בנתניה (צילום: פרטי)
רן שלהבי באירוע גאווה בנתניה | צילום: פרטי

בעיניו של שלהבי, האתגר הגדול ביותר איתה מתמודדת הקהילה הגאה בישראל הוא התקיעות הפוליטית בכנסת ובממשלה. "בזמן שהרוב המוחלט של הציבור תומך באופן מובהק בשוויון זכויות מלא ללהט"ב, בשנים האחרונות לא נרשמה התמקדות בפוליטיקה הארצית, במיוחד בשל אותן מפלגות שמטילות וטו מוחלט בכל ממשלה על זכויות להט"ב", הוא אומר. "לא נקבל ממשלת שינוי ללא זכויות להט"ב. יחד עם קואליציית ארגוני הקהילה, קידמנו עשר דרישות בסיסיות לזכויות להט"ב בממשלה הבאה, ביניהן שוויון בהורות, אישור מסקנות הוועדה הבין משרדית לקשת הטרנסית, איסור "טיפולי המרה" ומאבק בלהט"בופוביה בשוק התעסוקה". 

בנוסף, שלהבי מבקש להדגיש קושי נוסף בהתמודדות בעידן הפוסט קורונה. "הקהילה סובלת גם בזמן שגרה מאפליה ולהט"בופוביה והקורונה החמירה את המצב. הפגיעה החמורה ביותר אירעה אצל אנשים על הקשת הטרנסית שהגיעו למצבים קשים. המטרה שלנו היא להרחיב את סל שירותי הפרט ללהט"ב כמה שניתן, בין אם מדובר בהגדלת הטיפולים הרגשיים הסוציאליים בפריסה ארצית על ידי האגודה, משרד הרווחה והרשויות המקומיות וטיפול ממוקד בלהט"בופוביה וטרנספוביה בפרט בשוק התעסוקה". 

"עלינו ליצור שינוי באוכלוסיות השמרניות. להגיע לקהלי יעד חדשים שלא הגענו אליהם בעבר. נחזק את הקהילות ברשויות המקומיות, כדי לייצר מרחבים בטוחים ללהט"ב בכל רחבי הארץ"

רן שלהבי

איך האגודה מתמודדת עם הזינוק בגילויי אלימות נגד להט"בים?
"העובדה כי גורמים קיצוניים קוראים לנו "סוטים", רואים בנו דבר לא לגיטימי ונמצאים בכנסת רק מחזקת אותנו להדליק את האור. אנחנו אכן מזהים עלייה במקרי הלהט"בופוביה ומרכז הדיווח עובד ימים ולילות כדי לסייע בכל מקרה. ההתייחסות צריכה להיות רוחבית: סיוע ממוקד לפונה ומענה רגשי וסוציאלי, יצירת קשר עם המשטרה והרשות המקומית, דרישה לגינוי מוחלט מראש הרשות והכוונה לפעילויות הסברה בעקבות כך. מוכרחים למגר את התופעה בין אם היא מתרחשת במרחב הציבורי, במקום העבודה או ברשתות החברתיות. כבר בחודשים הקרובים תוכלו לראות פרויקטים של מתן שירותים ייעודיים לקשת הטרנסית, ללהט"ב בחברה הערבית ולחברינו בגיל השלישי. החובה שלנו היא שכל אחד ואחת יוכלו להיות מי שהם והן בכל מקום ובכל חברה". 

רן שלהבי, מנכ"ל האגודה למען הלהט"ב הנכנס (צילום: אוהד ארידן, האגודה למען הלהט"ב)
רן שלהבי | צילום: אוהד ארידן, האגודה למען הלהט"ב

אבל למרבה הצער אלו לא האתגרים היחידים שעומדים בפני הקהילה בישראל. השיח הפוליטי והחברתי במדינה נעשה מפלג ומשסע והדבר מחלחל גם אל תוך הקהילה הגאה. כשברקע הבחירות, פרסמה האגודה למען הלהט"ב כי נציגי מפלגת הליכוד סירבו להיפגש עם קואליציית ארגוני הקהילה. בתגובה, פרסמה "גאווה בליכוד" פוסט בפייסבוק המבקר באופן ישיר את האגודה למען הלהט"ב והגדיר אותה בתור "גוף פוליטי בעל אג'נדה שמאלנית ברורה ומקפצה מקצועית של הפעילים בו". 

"להט"בים לא צריכים שיעור בפוליטיקה מהאגודה למען הלהט"ב", נכתב אז. "פעם אחר פעם הבלגנו ושתקנו כאשר האגודה סילפה את המציאות. ראש הממשלה, שרים וחברי כנסת נפגשים עם נציגים של ארגונים גאים, אך בוחרים, ובצדק, שלא להיענות לבקשות של האגודה, וזאת מתוך היכרות עם הנפשות הפועלות בה וניסיון העבר".

לדברים האלה שלהבי מבקש לציין כי המאבק הגאה שייך לכולם - ימין, שמאל ולמרכז. "האפליה לא חוסכת על אף אחד ואחת מאיתנו", אמר. "נעשה מאמצים כדי לאחד כמה שאפשר את הקהילה הגאה וליצור חזית אחת מלוכדת. אנחנו לא חייבים וחייבות להסכים על הכל, אבל כן לכבד כל אחת ואחד. בסופו של דבר, השונות והגיוון שלנו הם אלו שעושים אותנו קהילה חזקה ועלינו לכבד את השונות של כל אחד מאיתנו".

זו לא הייתה הפעם הראשונה שעולות טענות על כך שלמרות שהאגודה מוגדרת כארגון א-פוליטי, היא מזוהה ביותר עם הצד השמאלי של המפה. 
"האגודה תמשיך לפעול ולנהל שיח עם כל מפלגה או פוליטיקאי שמעוניין לקדם את הקהילה הגאה. המציאות הפוליטית השתנתה והמאבק הגאה הוא כבר מזמן לא מאבק של ימין או שמאל אלא של החברה הישראלית על כל גווניה. האגודה נמצאת בקשר ישיר ופועלת עם מגוון פוליטיקאים מהימין, כך היה וכך יהיה. במערכת הבחירות האחרונה, נפגשנו יחד עם קואליציית ארגוני הקהילה הגאה עם שלושה ראשי מפלגות מהימין. אנחנו נמשיך לעבוד עם כולם אבל לא נוותר על הזכויות שלנו בשום אופן, לא מימין ולא משמאל".

רן שלהבי ובן זוגו לידור  (צילום: האגודה למען הלהט"ב)
רן שלהבי ובן זוגו לידור | צילום: האגודה למען הלהט"ב