בסוף פברואר פסקו בבג"צ פה אחד בהרכב של 5 שופטים כי מדינת ישראל תאפשר לזוגות חד-מיניים ולגברים יחידים עם זיקה גנטית ליילוד גישה להליך פונדקאות. בית המשפט הכריע כי הוראות הסדר הפונדקאות הקבוע בחוק, "פוגעות פגיעה בלתי מידתית בזכות לשוויון ובזכות להורות של קבוצות אלו, ואינן חוקתיות". בית המשפט נתן למחוקק שנה לתקן את הוראות החוק המפלות, בחקיקה רשמית בכנסת.

נציגי הקהילה הגאה הגישו לפני כחודשיים עתירה מחודשת בנושא חוק הפונדקאות לבג"ץ, כפי שפורסם לראשונה ב-N12. אז מה צפוי לנו בהמשך ולאן מועדות פנינו? "השלב הבא מבחינתנו הוא המתנה להקמת הממשלה הבאה. לא משנה מה יהיה ההרכב הקואליציוני - אנחנו נדרוש מהממשלה לקדם חקיקה שתהלום את פסיקת בג"צ ותסיים את האפליה שאינה חוקתית", אומר איתי פנקס ארד, חבר מועצה, מחזיק תיק הלהט"ב בעיריית תל אביב ומיוזמי בג"צ הפונדקאות.

"נשמח לסייע לכל ממשלה שתושבע לגבש את הצעת החוק על מנת שנוכל לסיים את ההליך בהקדם האפשרי ונאפשר לאלפי זוגות ויחידים להגשים את חלום ההורות", מוסיף ארד, "אנחנו מצפים מהממשלה, כל ממשלה, לעשות את הדבר הנכון והמתבקש ולאחר עשור של המתנה ואכזבות, לקדם את הקהילה הגאה עוד צעד לשוויון בתחום הזה, אבל גם בשאר המקומות שבהם הקהילה סובלת מאפליה ופגיעה בביטחון האישי".

יום שביתת הלהטב (צילום: תומר נויברג פלאש 90)
"יש לנו שנה לוודא שאכן החוק יתוקן בהתאם להוראות פסק הדין" | צילום: תומר נויברג פלאש 90

לאורך השנים התקיימו בבג"ץ דיונים רבים. חלק מהשופטים הסכימו שחוק הפונדקאות מפלה באופן בלתי מוצדק ומפנה עורף לערך כבוד האדם, אך בית המשפט העליון החזיר את הטיפול בסוגיה הבוערת לכנסת לצורך תיקוני חקיקה.

גם בעמותת אבות גאים מברכים על המהלך, אך מציינים כי לפנינו עוד תהליך ארוך. "עמותת אבות גאים מברכת על פסק הדין ועל המסר החד משמעי שיצא מפתחו של בגץ - די לאפליית אבות גאים! הזכות להפוך להורה שווה לכל אחד", אומרת עו"ד איריס שינפלד, מומחית לדיני משפחה וחברת ועד מנהל אבות גאים.

"אם הכנסת לא תפעל בהתאם - נחזור לבג"ץ"

"יש לנו שנה לוודא שאכן החוק יתוקן בהתאם להוראות פסק הדין, וגברים ייכנסו לגדר החוק כמי שזכאים לעשות פונדקאות בארץ. כמובן שאם הכנסת לא תפעל בהתאם לפסק הדין, מכל סיבה שהיא, נחזור לבג"ץ שייתן הוראות אופרטיביות ליישום פסק הדין", מוסיפה עו"ד שינפלד, "במקביל ועד שתתאפשר פונדקאות לגברים בארץ, אנחנו ממשיכים לפעול מול הרשויות השונות, בהתאם לעתירה מנהלית בה זכינו, לשנות את נוהל חול כך שיקל על תינוקות פונדקאות ואבותיהם להיכנס ארצה".

"לצערנו, למרות שעמדת בתי המשפט ברורה כנגד אפליית אבות גאים, אנחנו נאלצים להיאבק מול רשויות המדינה שלא מפסיקות לנסות ולפגוע בזכויות יסוד של אזרחיה. אנחנו מקווים שעמדת בתי המשפט הופנמה, והחוקים והנהלים הרלוונטיים יתוקנו בהקדם".

ולמרות הצעד ההיסטורי, יש מי שעדיין מזכירים לנו כי מדובר בסנונית ראשונה בלבד. "לאחר שבג"צ אמר את דברו, הגיע הזמן שהכנסת תתיישר, ומיד לאחר הקמת הממשלה תקדם תיקון שיוויוני לחוק הפונדקאות בלוחות הזמנים שבג"צ קבע", אומר עו״ד אור קשת, מנהל קשרי הממשל של ארגוני הקהילה הגאה.

"לאפליה נגד הקהילה הגאה פנים רבות, ויש צורך דחוף בקידום חקיקה והחלטות ממשלה שישמרו על הזכויות שלנו בכל תחומי החיים: בשמירה על הביטחון האישי של להט"בים שסובלים מאלימות וניכור, בגיבוש מעני רווחה ובריאות עבור להט"בים בסיכון, בזכות לחיי משפחה והורות, באיסור טיפולי המרה, בטיפול בפשעי שנאה, בחינוך לסובלנות ובנושאים רבים נוספים".

>> אדריכל, מורה ומטרידן סדרתי ברחבי תל אביב

>> "אני לא שופט את אמא שלי על ההומופוביה שלה"

בתוך כך, עו"ד קשת מדגיש כי המחאה של קיץ 2018 עדיין לא הסתיימה. "אם הכנסת שוב תיכשל בכך בגלל שיקולים פוליטיים צרים, לא תהיה לקהילה הגאה ברירה אלא לצאת שוב למחאה חריפה, ולגבות מחיר מפוליטיקאים צבועים שמדברים יפה בעדנו, אבל ברגע האמת מצביעים נגדנו".

ומה אומרים בלשכתו של שר המשפטים אמיר אוחנה? למרות פניות חוזרות לתגובה שמתייחסת לדברים שנאמרו כאן בכתבה, הפנו אותנו שוב ושוב לפוסט שפרסם השר בעמוד הפייסבוק שלו: "שמח מתוכן הפסיקה – אך ההכרעה צריכה להתקבל בכנסת ואפעל כדי שכך יהיה. למותר לציין שאני תומך בכל ליבי בחופש לפונדקאות גם לזוגות בני אותו המין. יש לישראל הזדמנות להיות מהחלוצות, לצד ארה״ב וקנדה, המאפשרות חופש לכולם להקים משפחות".

"על כן הגשתי הסתייגות ברוח זו והצבעתי בעדה גם כשהדבר היה מנוגד למשמעת הקואליציונית, ומאותה הסיבה הצבעתי נגד חוק הפונדקאות המפלה שהעלה שר הבריאות (שוב, נגד המשמעת הקואליציונית). מעולם לא הצבעתי נגד אף הצעת חוק פרו-להט״בית, ולמעשה אני הח״כ מהקואליציה שהצביע הכי הרבה פעמים נגד המשמעת הקואליציונית, תמיד בנושאים להט״ביים. כך שבאופן עקרוני, אני שמח מתוכן פסיקת ביהמ״ש העליון – התומכת בדיוק בדברים בהם אני מאמין. יחד עם זאת, אני חייב גם להישאר נאמן לעקרונותיי: מי שאמור לקבל את ההכרעות הערכיות בדמוקרטיה, זה הציבור באמצעות נבחריו, כלומר – הכנסת".

"טרם קראתי את פסק הדין, אך מהמעט שקראתי עליו, נראה כי הדבר הנכון יהיה להמשיך ולפעול לקידום החוק שהגשתי ובו אני מאמין גם בכנסת הבאה, כדי שהפעם יעבור – בין אם הסיבה לכך תהיה פסיקת בג״צ, ובין אם הסיבה תהיה כי זהו הדבר הטוב, הנכון והצודק לעשות. אפעל כדי שכך יהיה".