>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

מצעד הגאווה בתל אביב 2012 11 (צילום: שי בן נפתלי)
מביאים את הגאווה לכנסת | צילום: שי בן נפתלי

16שנה לאחר קום המדינה, ב-14 ביולי 1964, הועלתה לראשונה במליאת הכנסת סוגיית אותו סעיף שהיה קיים בחוק ושהפך אקט מיני הומוסקסואלי לפשע שדינו מאסר.

באופן מפתיע, מי שהעלה אותה היה דווקא ח"כ יעקב כ"ץ ממפלגת אגודת ישראל, שזעם על שהחלטת שופט בית המשפט העליון, חיים כהן, כללה גם הערה כי המעשים ("משכב שלא כדרך הטבע") "אינם מעשים שיש בהם קלון ואין הם מעידים על עושיהם שהם פושעים הראויים לעונש. עבירות הן אשר באו לנו בירושה משיטות עתיקות ומדורות עברו, ואין מקומן בדיני העונשים של מדינה בת זמננו". דברים אלה הוציאו את חברי הכנסת של אגודת ישראל מדעתם, ואלה החלו במסע שיסוי נגד השופט חיים כהן.

רב זכויות הלהט"ב לא מעוגנות בחוק

בשאילתא שהפנה ח"כ כ"ץ לשר המשפטים נכתב בין השאר: "האם היה מותר לשופט בית-המשפט העליון מר כהן להתבטא בזלזול כלפי ערכי המוסר והצניעות, ובכך לעודד מעשי תועבה נפשעים ונפסדים כאלה?

48 שנים חלפו מאז ו- 24 שנים מאז שבוטל לבסוף בהיחבא סעיף 152 (א) לחוק העונשין, על ידי ח"כ שולמית אלוני ומרדכי וירשובסקי (ר"ץ). בכנסת יושב כיום ח"כ גאה מחוץ לארון, וברוב המפלגות הגדולות הוקמו "תאים גאים" חשובים. אולם אל לכם לטעות או לשכוח ולו לרגע כי מאבק הלהט"ב לשוויון נמצא עדיין בחיתוליו וכי תמיד קיימת אפשרות סבירה של התדרדרות מהירה למצב בו החופש של כל אחד מאיתנו יועמד שוב בסימן שאלה.

שבי גטניו (צילום: תומר ושחר צלמים)
ינהל את הזרוע הפוליטית. שבי גטניו | צילום: תומר ושחר צלמים

חשוב כי נזכור כולנ,ו כי מרבית זכוייותיה של הקהילה ניתנו לנו בפסיקות בית דין אשר אינן מעוגנות בחקיקה והכנסת במחי הצבעה אחת יכולה לקחתן, די אם נתבונן על הנעשה בימים אלה ברוסיה או במדינות השכנות לנו, על מנת להבין את האיום הנשקף לכל אחד מאיתנו. העובדה שאלה שחושבים כמו שח"כ יעקב כ"ץ חשב ב-1964, בימנו נוצרים לרוב את לשונם, אסור לה שתטעה אתכם לחשוב כי הסכנה חלפה.

מבחינה פוליטית, זה בהחלט חשוב ומרשים שבעת אסון, כגון האסון שפקד את הקהילה ברצח המתועב בבר-נוער, מתייצבים לצידנו, ולו לרגע, נשיא המדינה, רה"מ, שרים בכירים וחברי כנסת רבים, אולם אלה עושים זאת לרוב משיקוליהם הצרים שאינם חופפים תמיד את האינטרס המדויק שלנו. אסור שהדבר יהווה למי מאיתנו משענת איתנה ועלינו תמיד להיות על המשמר ולבחון את צעדיהם של הכנסת והממשלה.

אז מה היה לנו בכנסת האחרונה?

כולנו ערים לכך כי ממשלת ישראל גאה מאוד בקהילת הלהט"ב שלה והיותה של מדינת ישראל בין המדינות המתקדמות בעולם בזכויות להט"ב, ואין ספק שעניין הלגיטמיות של מדיניות שכזו מעורר דיון סוער בקרב חברי הקהילה, אך אל לנו לשכוח שתי נקודות חשובות בהקשר זה: ראשית, אנו מקפידים לוודא כי המדינה תציג את מצבה של הקהילה הודות למאבקם של ארגוני הקהילה ויחידים, שנלחמו לשנותה לצד העובדה שהדמוקרטיה הישראלית אפשרה מאבק זה. כל עוד הדברים מוצגים בצורה זו, אין בהם סתירה מהמציאות. 2. לצד הדיבורים, אנו דורשים מעשים ומדיניות התמיכה בקהילה באה לידי ביטוי גם בתקצוב פעילות למען הקהילה: משרד הרווחה מפעיל במשותף עם האגודה שרות פסיכוסוציאלי ארצי בתקצוב של מאות אלפי שקלים, משרד הבריאות מקצה משאבים לטיפול בHIV, משרד התיירות משקיע מעל למיליון שקלים בעידוד תיירות גאה אשר מחזקת את הכלכלה הוורודה.

אילולא משרד החוץ, ארגוני הקהילה לא יכלו להרשות לעצמם לטוס למסעות גיוס כספים בחו"ל. זהו אמנם קצה הקרחון, אך זו התחלה ויהיה עלינו לוודא שכלל משרדי הממשלה יתקצבו פעילות לקהילה בתחומם.

שי דויטש (יח``צ: זיו שדה,  יחסי ציבור )
יו"ר הוועד המנהל של האגודה. שי דויטש | יח``צ: זיו שדה, יחסי ציבור

תחום החקיקה בכנסת האחרונה לא קידם את זכויות הקהילה ולצערנו אף ניסה לפגוע בהן, חוק הירושה (הקודקס האזרחי) שנמצא בחקיקה מחודשת נכתב באופן אשר פוגע בזכויות הקהילה. אנו, באגודה, פעלנו לשנותו ונמשיך לעשות זאת בכנסת הבאה. חוק זכויות התלמיד אשר אוסר אפליה על רק נטייה מינית וזהות מגדרית תקוע על שולחנו של שר המשפטים ולא עובר חזרה לתהליך החקיקה; הכנסת אינה דנה ומקדמת חוק פשעי שנאה וכן אינה מסדירה את מעמדם של פצועי הפיגוע בבר נוער כנפגעי פעולת איבה, על מנת לאפשר להם תקצוב מהמדינה; בנושאי הפונדקאות אנו ממתינים ליישום החלטות הוועדה שהקים משרד הבריאות בנושא על מנת לבחון את השפעתם על הקהילה.

כמובן שעלינו גם לזכור, כי בכנסת הנוכחית זכינו לביטויי להט"בפוביה קשים מצד ח"כים ובראשם ח"כ אנסטסיה מיכאלי שבעקבותיה אף יצאה הקהילה להפגין בסמוך לבר נוער. לצד זה, כיבד אותנו יו"ר הכנסת באירוע ההשקה של מרכז ניר כץ למאבק באלימות ולהט"בפוביה - כך שכולנו תקווה שכנסת ישראל הבאה תיקח דוגמא מיושב הראש הנוכחי ולא מח"כ (לשעבר) מיכאלי.

נדרשת לנו עוצמה

המאבק לשוויון של הלהט"ב מתנהל בחלקו הגדול בכנסת, בין פסיקים, אותיות, מילים, שורות, נאומים והצבעות על חוקים הנוגעים לכולנו, אך באופן מצער, למרות חשיבותם, הם לרוב ירדימו את רובכם תוך עשר דקות.

זהו מאבק בלתי פוסק, מתיש ומתסכל, שיש לנהלו בחוכמה, בניסיון ובהגינות כלפי כלל הגורמים בזירה, אחרת על שגיאה יש מחיר שמשלמים חברי הקהילה.

בראשית דרכה של האגודה הוקמה בה 'עוצמה' - הזרוע הפוליטית שלה אשר פעלה לקידום מעמדה המשפטי של הקהילה והיתה בין הגורמים המשפיעים ביותר על ביטול איסור משכב זכר וחוקים נוספים.

בראשית השנה החליט ועד האגודה להקים את 'עוצמה' מחדש, ולהחזיר עטרה ליושנה. דווקא עכשיו, כאשר יש לנו נציג גאה בכנסת, כאשר יש תאים גאים במפלגות וכאשר יש תמיכה הולכת וגדלה במטרות המאבק, נדרש הגוף שימקד את מטרותינו וירכז את כל האנרגיות הללו לתועלת חברי קהילת הלהט"ב ללא אינטרסים או מגבלות פוליטיות כאלו ואחרות.

לאחר מספר חודשים של תכנון ובנייה אנו מחדשים בימים אלה את פעילות 'עוצמה – הזרוע הפוליטית של האגודה', במטרה להשיבה כבר בעתיד הקרוב למקומה הטבעי כגורם חשוב, חיובי ותורם למען חיזוק כוחנו בכנסת.

אין ספק כי הצלחתנו תלויה בעיקר בכם, במעורבות שלכן ושלכם, בהתגייסותכם למאבקים בעת הצורך ובכניסתכן וכניסתכם למעורבות פוליטית - כל אחת ואחד על פי השקפת עולמו. הזדמנות מעולה להתחיל היא להגיע לאירוע הבחירות המיוחד שאנו נקיים ב- 4 בינואר 2013.

>> היום זה עוזי אבן ועמית קמה - מחר אתם