>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

גיל (צילום: תומר ושחר צלמים)
מביא את הגאווה לפריפריה. גיל פלג | צילום: תומר ושחר צלמים
"לגדול ביישוב קטן, שכולם חיים אחד בתוך החיים של השני, מוביל לרצון גדול להיות חלק מהזרם, וזה מגדיל ומעצים את הקשיים בלהיות אחר או שונה. לכן ההתמודדות של להט"בים ביישובים קטנים היא התמודדות שונה מאשר בערים כמו תל אביב, באר שבע או כל עיר אחרת. כאשר כולם מכירים אותך, מספיק ששינת תסרוקת לתסרוקת לא במיינסטרים, ומחר זה יהיה שיחת היום כי לאנשים אין משהו אחר לדבר עליו".

את הדברים האלה אומר גיל פלג בריאיון מיוחד ל-mako גאווה, והוא בהחלט יודע על מה הוא מדבר. כיליד קיבוץ גבולות שבנגב המערבי הוא התמודד עם החוויה הזו על בשרו, אך בשונה ממרבית חברי הקהילה שגדלו באזור שלו, פלג בחר לחזור לקיבוץ בו גדל – נשוי לבן זוגו יואב.

"לא כל קיבוץ או מושב יקבל חבר מהקהילה הגאה"

הריאיון עם פלג מתקיים לקראת אירוע הגאווה השישי של המועצה האזורית אשכול, שבתחומה מתגוררים גיל ויואב. ב-9 השנים האחרונות שותף גיל למאמצים ליצור חוויה אוהדת יותר לחברי הקהילה הבוחרים לגור במושבים ובקיבוצים באזור, בחירה שאינה מובנת מאליה.

"רצינו ליצור אפשרות לאנשים לחזור ולגור באזור ושתהיה לנו עוד חברה. שנינו גדלנו והתחנכנו באזור ויחד עם יעל אגמון ואלעד אבקרט, שכבר אינם גרים באזור, הקמנו את הצוות. הפעילות שלנו כיום כוללת קבוצת נוער של איגי, קבוצת תהל"ה להורים, פעילות קבועה של חושן בבתי ספר ואירועים פתוחים לכלל תושבי המועצה במטרה לקרב לבבות".

גאווה באשכול (צילום: יואב פלג)
מגדירים את האירועים כהצלחה. אירועי הגאווה בשנה שעברה | צילום: יואב פלג

במועצה האזורית אשכול קיימים כ-30 יישובים ובהם מתגוררים כ-12,000 תושבים. כמה מהם חברי הקהילה? פלג אינו יודע להעריך, מה עוד שהמספר הנעלם הזה כולל באופן טבעי בני נוער, כך שמספר הבוגרים הבוחרים לגור באזור נמוך עוד יותר. לאירועים הקודמים הגיעו אנשים מכל הנגב, כולל אופקים, נתיבות, באר שבע והמועצות האזוריות שער הנגב, מרחבים ובני שמעון, ופלג מעריך את מספר חברי הקהילה כ-80-100 איש. "אנו מחשיבים את זה כהצלחה".

האירוע הקרוב יחל עם פאנל בנושא "בני ובנות הקהילה הגאה בפריפריה וכיצד הם משתלבים בקהילה המקומית". גילי גרינברג הר-טל, דוקטורנטית למגדר העוסקת במחקר התנהלות הקהילה הגאה בהשוואה בין פריפריה למרכז, תנחה את הפאנל, בו ישתתפו ניב דומני, עובד סוציאלי ומנהל מרכז הצעירים באופקים, יעל חזן, ממייסדות קבוצת הקריאה הקווירית באוניברסיטת בן גוריון, ורן לבל, מנכ"ל ארגון הנוער הגאה. בין היתר, יעסוק הפאנל בצרכי הנוער גאה וההתנהלות מול הרשויות המקומיות במרחב המרוחק מתל אביב; כמו גם במציאות ההולכת וגדלה, גם אם בהיקפים מצומצמים, בה ועדות הקבלה במושבים וקיבוצים נדרשות לאשר קבלה של זוגות חד מיניים.

גיל ויואב (צילום: תומר ושחר צלמים)
חזר לקיבוץ עם בן זוג. גיל עם יואב | צילום: תומר ושחר צלמים

"בניגוד לעיר בה אתה שוכר דירה היכן שאתה רוצה וזה עניין שלך מול בעל הבית, ביישובים קטנים אתה עובר ועדת קבלה", מסביר פלג. "בשנים עברו היה מאוד קשה להתקבל לקיבוץ או למושב אם אתה להט"בי, וזה לא נאמר באופן ברור אלא הורגש מתחת לפני השטח. לא כל ישוב יקבל גם היום אנשים מהקהילה, למרות שיש חבר'ה באזור שהתקבלו לגור במושבים או קיבוצים, רובם בני המקום שחזרו אבל יש גם כאלה שלא גרו כאן מעולם".

המועצה האזורית אשכול תומכת

אירועי הגאווה באשכול פתוחים לתושבי המועצה האזורי בחינם, ובעלות של 20 שקלים למי שמגיע מחוץ לאזור. הפאנל, חשוב לציין, אינו הכל. בנוסף, תוצג בפני המשתתפים ההצגה אבשלום, בה אמן קברט וליצן מספר לאמו את כל מה שהיא לא רצתה לדעת, כולל כמיהתו לאהבה, יחסיו עם גברים. את ההצגה כתב ומבצע נעם מאירי בבימוי של נועם בן אז"ר.

גאווה באשכול (צילום: לילך רבינוביץ פלג)
תמיכה של המועצה האזורית אשכול. אירועי הגאווה בשנה שעברה | צילום: לילך רבינוביץ פלג

פלג מספר על תמיכה של המועצות האזוריות, כולל תמיכה כספית של המועצה האזורית אשכול והשתתפות של ראשי מועצות שונים באירועים לאורך השנים. יש שינוי גם בין האנשים. "השינוי קורה קודם כל ברמת השיח הציבורי – הנושא מדובר. האנשים שהקימו את היישובים הם פעמים רבות הסבים וסבתות שלנו, וגם אצלם זה הפך לחלק מהשיח. היום אני יכול להגיד שיש שיח שהוא הרבה פעמים חיובי ויכול להיות גם שלילי לפעמים; במהלך ההתנתקות קלטנו למועצה את החבר'ה מעצמונה ונצרים, ושם יש התנגדות חריפה למה שאנחנו עושים. אם אנחנו מפרסמים את הפעילות במועצה הם לא יכניסו את העיתון ליישובים שלהם, למשל".

עם זאת, הוא אומר בפירוש כי הדרך עוד ארוכה. מסגרות חברתיות לבני 20-30 ומעלה עוד לא נוצרו באזור, וגם מענה למשפחות גאות עוד לא קיים. "אני חושב שמהמקום הזה יש לנו דרך ארוכה לעשות. להרבה להט"בים קשה לצאת מהארון ולהיות מי שאתה בסביבה שלנו".

אירוע הגאווה השנתי: אולם אשכול, מועצה אזורית אשכול, יום שבת, 19.10.13, החל מ-17:30.