>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

מירב מיכאלי - מקום 4 (צילום: מתן חכימי, מאקו)
תומכת בלתי מעורערת בזכויות להט"ב. מרב מיכאלי | צילום: מתן חכימי, מאקו
"הקהילה היא חברה ושותפה", מספרת לי מרב מיכאלי כשאני שואלת אותה מדוע בחרה להיפגש עם חבריה ביום ראשון הקרוב בבר השפגאט בתל אביב. "העבודה שלי היא לייצג את הציבור, ואני תמיד משתדלת לפגוש אנשות ואנשים בשטח. גם בעבודה הקודמת שלי, בתקשורת, הייתה לי קריירה מקבילה בפמיניזם, שזה מבחינתי כולל גם מיעוטים אחרים ובעיות אחרות.

"כל העבודה שלי תמיד הייתה שאובה מההיכרות שלי בשטח. אני לא מסכימה עם האמירה שתל אביב היא בועה, כל מקום שאת נמצאת רק בו רק באופן בלעדי הופך בסופו של דבר לבועה, גם אם את גרה בבאר שבע ולא יוצאת ממנה ב"ש תהפוך להיות הבועה שלך."

שתי הצעות חוק למען הלהט"ב ב-3 חודשים

מיכאלי מכהנת כחברת כנסת כ-3 חודשים וכבר הספיקה להגיש שתי הצעות חוק חדשות, המטיבות עם הקהילה הלהט"בית. "הצעת החוק שהגשתי שבוע שעבר מבטלת את הצורך שבתהליך אימוץ לזוגות חד מיניים שנולד להם ילד/ה", אומרת מיכאלי. "המצב היום הוא כזה שאם לגבר ואישה נולד ילד, גם אם הן לא נשואות, מספיק שהאישה אומרת 'זה האבא' בשביל שגם הגבר ירשם בתור ההורה, בלי תהליכי אימוץ ובלי בדיקת DNA. גם אם הילד נולד מתרומת זרע של גבר אחר, עדיין בן הזוג ירשם בתור האבא. הרעיון הוא להשוות את אותו מצב להומואים ולסביות, אם אחת מבנות זוג לסביות מביאה ילד לעולם, האישה השניה לא צריכה לעבור הליכי אימוץ, שתיהן נרשמות כהורות הילד/ה."

שתי אמהות וילדיהן בגינה (צילום: digitalskillet, Istock)
מבקשת לבטל את הליך האימוץ בין זוגות מאותו המין (אילוסטרציה) | צילום: digitalskillet, Istock

בהצעת החוק הנוספת שמיכאלי מתכוונת להגיש, היא מוסיפה את נושא המגדר לחוק הקיים שמגן מפני אפליה במקום העבודה. "איסור אפליה על בסיס נטייה מינית כבר קיים בחוק, אבל ההצעה שלנו היא להוסיף את המילה 'מגדר', שכרגע לא קיימת, בתור סיבה שאסור להפלות בגינה במקום העבודה. זה פותר את הבעיה של מי שלמשל נולד כזכר אבל חי כאישה; הוא לא עשה ניתוח לשינוי מין אבל הוא חי וחווה את עצמו כאישה ואז החוק בא להגן עליו מפני אפליה במקום העבודה, למנוע ממצב כזה להיות עילה לאפליה במקום העבודה. זה מאוד מאוד רלוונטי לקהילת הטרנסים והטרנסיות שאין להם שום הגנה היום בעצם."

"אם מאשרים פונדקאות בישראל – אז לכולם"

בעניין פונדקאות, מיכאלי נשמעת פחות נלהבת. "אני רואה את זה כדבר מאוד מאוד בעייתי, סוג של סחר בגוף של נשים שמתבצע בחדווה שלא מתקבלת על דעתי. האופן שבו אנשים שאין להם יכולת להביא ילדים לעולם פונים לאישה שצריכה לעבור טיפולים הורמונליים, הריון ולידה עם כל מה שכרוך בזה ואז למסור את הילד, איך להגיד זה, זה לא נראה לי כ"כ סביר. הרי מי שעושות את זה הן נשים שזקוקות נואשות לכסף, זאת אומרת אלמנט הבחירה פה הוא קצת מפוקפק".

אין תמונה
מתנגדת לפונדקאות - לא רק לגייז

כזכור, משרד הבריאות אומנם המליץ על התרת הליך פונדקאות בישראל לזוגות הומוסקסואליים, באלטרואיזם בלבד, אך המלצות וועדת מור יוסף טרם התקבלו בכנסת ונדונות בימים אלה. "לא בכדי חברות הפונדקאות הגדולות הן בכל מיני מקומות נחשלים בעולם בהן הנשים מוחלשות באופן דרמטי. גם במדינת ישראל מי שעושה פונדקאות זקוקה מאוד לכסף, והתמורה שנשים מקבלות עבור פונדקאות היא לדעתי ממש לא בפרופורציה למחיר שהן משלמות בגוף ובנפש על התהליך הזה."

אז מה את מציעה למי שאין לו את היכולת, פיזית, להביא ילדים לעולם, כמו זוגות הומוסקסואלים למשל?
"אני חושבת שמי שלא יכולה ללדת ונורא רוצה ילדים וילדות הדבר ההגיוני לעשות הוא לאמץ ולא ללכת לפונדקאות, ואני אומרת את זה בלי שום הבדל מגדרי. אבל אם מותר בישראל לעשות פונדקאות אז זה צריך להיות נגיש לכולם. להגיד לך שזה מאבק שאני אנהל בשמחה- פחות. יחד עם זאת, ודאי שלא אתנגד לזה ואהיה שותפה. לעומת זאת, מה שאני כן אנהל בשמחה רבה ובמאמץ גדול זה את השוואת תנאי האימוץ. אין ספק שזה דבר שחייב להיעשות ואנחנו נעשה אותו בהקדם. זה לגמרי ב-To do list  שלי, ודי גבוה."

כשברקע ההתבטאויות ההומופוביות של רוני מיילי מ"האח הגדול" מדגישה מיכאלי כי על אף שהיא לא צופה בתוכנית, היא מגנה כל התבטאות גזענית בכלל ולהטב"ופובית/לסבופובית בפרט.

רוני יושב במטבח (תמונת AVI: mako)
מתנגדת לאלימות המילולית בבית האח הגדול | תמונת AVI: mako

"גזענות היא גזענות היא גזענות ולכל גילויי גזענות יש את הסיבות המיוחדות להם - שנאה לערבים, שנאה כלפי חרדים, סקסיזם ומיזוגיניה. ביטוי על בסיס מה שאת מתארת שהיה בטלוויזיה היא יחסית נדירה לעומת גילויי האלימות המינית שנראית כלפיי נשים בטלוויזיה באופן קבוע. אנחנו חיים בחברה גזענית ואנחנו נאבקות נגד הגזענות הזאת ובעד שוויון של כל אחת ואחד בכל ההקשרים האלה. ספציפית בקהילה יש אנשי ונשות ציבור מכל הסוגים שנאבקות ומתבטאות נגד הדברים האלה, שיש לי העונג להימנות עליהם מאז ומעולם. יש גם ארגונים שפועלים למען זה, כמו חושן שעושה עבודה מדהימה עם בתי ספר".

זקוקים לרפורמה במערכת החינוך

מיכאלי מבהירה, כי לדעתה יש לפעול לעיסוק בנושא הלהט"בי בבתי הספר. "אני חושבת שמערכת החינוך צריכה ללמד יותר קישורי חיים מכל הסוגים, חינוך מגדרי שיש לו הרבה משמעויות חשובות, צריכה לחנך חינוך פמיניסטי והומני. שנים אנחנו, כל הארגונים הפמיניסטיים, של הקהילה וכו', עובדים עם מערכת החינוך בחריש עמוק מאוד. בעבודתי בסיוע לנפגעות תקיפה מינית בתקופה שנמשכת כבר כ-17 שנה, עדיין לא הצלחנו להכניס את החינוך נגד אלימות מינית לתוך מערכת החינוך. אבל יום אחד, עוד לא הרבה מידי זמן, כשנגיע לממשלה גם נוכל לעשות את כל זה."

נישואים גאים צרפת (צילום: אימג'בנק / Gettyimages)
אחרי צרפת, האם יאושרו נישואים גאים בישראל? כנראה שלא | צילום: אימג'בנק / Gettyimages

ומה לגבי הפנטזיה הלטב"ית שיאושרו נישואים חד מיניים בישראל? האם ייתכן שבכנסת ה-19 עם רוח השינוי וה'פוליטיקה החדשה' תהיה גם ראייה חדשה או איזושהי פתיחות בנושא? מיכאלי מבהירה כי היא לא תומכת ספציפית בנישואים חד מיניים אלא בנישואים אזרחיים לכולם. "הבעיה בישראל היא לא של הומואים ולסביות שלא יכולות להתחתן בישראל, אלא של כולם; העובדה שאין אפשרות לכל אדם בישראל להתחתן ומי שלא נחשבות מספיק יהודיות כשרות או מי שרוצה להינשא לבן דת אחרת לא מסוגלות, מביאה אותי לכך שהמאבק שלי יהיה על נישואים אזרחיים לכולם ולכולן, ואז לא יהיה מישהו או מישהי שלא יוכלו להתחתן."

לגביי הסבירות שחוק כזה אכן יעבור בכנסת הנוכחית, מיכאלי דואגת להנמיך ציפיות. "זה בלתי ריאלי בעליל מהסיבה הפשוטה שבהסכם הקואליציוני שנחתם, ל'בית היהודי' יש זכות וטו על כל מה שקשור לדת ומדינה, ו'הבית היהודי' לא באו כדי לאפשר נישואים אזרחיים, הם התנגדו לזה."

ומה עם התקווה של רבים שהשינוי יגיע דווקא מכיוונה של "יש עתיד"? גם כאן מיכאלי מספקת תובנות מתוך מסדרונות הכנסת. "מי שמכן שנשאה עיניים או הצביעה ל'יש עתיד' הולכת לשלם את המחיר הזה, וחכי חכי המחיר הולך לעלות".

מפגש פתוח עם חברת הכנסת מרב מיכאלי יתקיים ביום ראשון, ה-26.5 בשעה 20:00 בבר השפגאט, נחלת בנימין 34. מומלץ להגיע מוקדם ולתפוס מקום לפניי