את שופטת הכדורגל ספיר ברמן אין צורך להציג, אבל כדאי להיזכר בדרך הארוכה שעברה מאז יצאה מהארון כאישה טרנסג'נדרית, שברה תקרת זכוכית בעולם הכדורגל הישראלי והפכה לאייקון ישראלי גאה אהוב. מאז אותה מסיבת עיתונאים באפריל 2021, החלה ברמן את הליך ההתאמה המגדרית הארוך, במקביל לעבודה במגרש אותה לא עזבה לרגע. 

כעת, אחרי שהחלה ליטול הורמונים ואף עברה ניתוח להגדלת חזה, חושפת ברמן את פניה לאחר, זאת לאחר שהחלה לעבור טיפול לנישוי הפנים. "אלו רגעים שאי אפשר לתפוס אותם", היא מספרת בשיחה בלעדית עם mako על ההליך. "אני מרגישה שאני הרבה יותר שלמה עם עצמי. אני שלווה ורגועה יותר".

ברמן קבעה את התאריך המקורי לנישוי הפנים לחודש יוני האחרון, במקביל להגדלת החזה, אבל ברגע האחרון היא חטפה רגליים קרות. "שבוע לפני הניתוח פתאום הרגשתי שאני שלמה עם הגדלת החזה, אבל בנישוי הפנים לא הרגשתי שיש לי יכולת לשלוט על התוצאה הסופית", היא סיפרה על הניתוח שעמדה לעבור, והיה אמור להיות רחב ופולשני יותר. 

ספיר ברמן (צילום: שרון אלדר)
ספיר ברמן | צילום: שרון אלדר

שופטת הכדורגל הגאה, שעד כה הייתה בבקרה מלאה על כל שלב ושלב בתהליך, התמלאה חששות והחליטה לוותר על ניתוח לנישוי פנים. "זה הליך כירורגי רציני. זה לא 'אהלן אהלן'", היא מסבירה. "זה ניתוח שאני נכנסת אליו ואני לא יודעת איך אצא ממנו". 

לבסוף, יצאה ברמן מניתוח הגדלת החזה בהצלחה ותיארה את אותו הרגע כ"לידה מחדש". אבל ההליך לא נגמר שם, וברמן וארוסתה, בר אווסקר יצחק, החלו לחפש אחר מנתח שיעניק לברמן את הוודאות לה היא הייתה זקוקה. "נישוי פנים זה לא מותרות - זה עניין של חיים ומוות. זה הליך שמציל חיים", היא מסבירה ומשתפת שחיפשה במשך חצי שנה את הרופא המושלם עבורה. "בסוף מצאתי את ד"ר רותם כץ, וכבר אחרי השיחה הראשונה שלנו הרגשתי שהוא קולט אותי". 

ברמן ויצחק נפגשו עם ד"ר כץ ודיברו על הרצון של ברמן לדייק את תווי הפנים הקיימים, יותר מאשר לנתח ולעצב פנים חדשות. "אלה דברים שהם די מינוריים, אבל רצינו לתת את הטאץ' שיתן לי את הנראות שבה אני מרגישה הכי מדויקת בעולם, כמו שעשינו עם החזה שלי", היא מספרת. 

החיבור עם ד"ר כץ היה מיידי וכבר באותו רגע הוחלט כי הליך נישוי הפנים של ברמן כולו יתבצע לא בהליך כירורגי פולשני, אלא דרך חומצה היאלורונית ובוטוקס, הליך שעד אז ברמן לא חשבה שאפשרי. "הוא דיבר ממקום שהוא לא הופך אותי למשהו אחר, אלא מדייק אותי", היא סיפרה ושיבחה את ד"ר כץ על הגישה והידע שלו. "לא קל למצוא אנשים כאלה". 

ספיר ברמן, לפני ואחרי תהליך נישוי פנים (צילום: באדיבות ספיר ברמן וד"ר רותם כץ)
ספיר ברמן, לפני ואחרי תהליך נישוי פנים | צילום: באדיבות ספיר ברמן וד"ר רותם כץ

"לא רציתי לשנות משהו מוגזם"

גם ד"ר כץ סיפר בשיחה עם mako שכבר בפגישה הראשונה נוצר בינו ובין ברמן חיבור, והדבר הקנה לברמן את תחושת הביטחון והנוחות לבצע את הטיפולים המדוברים. "נישוי פנים הוא ניתוח שמי שמבצע אותו הוא מנתח פלסטי", הסביר ד"ר כץ על ההליך שמוצע לנשים טרנסג'נדריות. "זה שיוף גרוגרת, לסתות, והכל במטרה לעדן את תווי הפנים, להפוך אותן יותר 'נשיות'. זה הליך שהוא פולשני וחודרני יותר". אך ההליך הזה לא תמיד מתאים לכולן, וברמן החליטה ללכת על האלטרנטיבה שהציע כץ. "בעזרת דברים שהם זמניים אפשר לפסל את הפנים ולעדן אותן", הסביר ד"ר כץ. "זה גם משהו שהוא יותר הפיך ויותר קל מהבחינה הזאת". 

ברמן פירטה על הטיפולים שרצתה לעבור, והסבירה שלא רצתה לעבור תהליך שישנה את פניה לחלוטין, מכיוון שלא מדובר רק בפרצוף שלה, אלא גם בחותם המוכר שלה. "דיברנו על האף שהרגשתי שטיפה יורד, על השפתיים ועל עצמות קו הלסת, שרציתי לחדד אותן ולעגל את הסנטר", סיפרה. "לא רציתי לשנות משהו מוגזם, אלא רק לגעת בנקודות שמפריעות לי. הפנים שלי הם כרטיס הביקור שלי. זה הגוף שלי שהביא אותי לליגת העל, לאישה שאני היום ולהצלחות שלי". 

ספיר ברמן, לפני ואחרי הליך נישוי פנים  (צילום: באדיבות ספיר ברמן וד"ר רותם כץ)
ספיר ברמן, לפני ואחרי הליך נישוי פנים | צילום: באדיבות ספיר ברמן וד"ר רותם כץ

כבר ברגעים שאחרי הטיפול החלה ברמן להרגיש את אותה התחושה שהיא חשה אחרי הניתוח להגדלת חזה. "זה לקבל משמעות גם דרך החיצוניות וגם בשביל הנשמה", אמרה. במהלך השיחה, נזכרה שופטת הכדורגל בכל שלב בהליך ההתאמה המגדרית שעברה וממשיכה לעבור, ופירטה לפרטי פרטים איך כל שינוי הצליח להשפיע עליה לטובה. "גם השיער, גם החזה - הכל הביא אותי למקום שאני מרגישה הרבה יותר שלמה עם עצמי". 

ברמן הדגישה את משמעות טיפולי ההתאמה המגדרית עובר טרנסג'נדרים, ועל כך שמדובר בהליך רפואי מציל חיים לכל דבר ועניין. "זה נכון שיש על חלק מהטיפולים מימון או סבסוד חלקי ולעיתים מלא, זה מבורך, אבל יש מה לשפר", היא אומרת. "אני כולי תקווה שכבר תהיה הבנה כי מדובר בטיפולים שמצילים חיים". 

גם ארוסתה של ברמן, שכיהנה עד לאחרונה כמנכ"לית "פרויקט גילה להעצמה טרנסית", שותפה למחשבה הזו, אך היא לא אופטימית בנוגע להתקדמות הנושא בתקופה הקרובה, על רקע האקלים הנוכחי במדינה. "המצב נראה קשה ואנחנו פשוט מקוות שהמצב אכן ילך לטובת הקהילה הגאה", היא אומרת. 

למרות שברמן מרגישה שלמה הרבה יותר מבעבר, ההליך שלה עוד לא הסתיים. "בסוף אני באמת רוצה לעבור את הניתוח התחתון, את הניתוח המגדרי", היא מכריזה. "כרגע אין הרבה יותר מדי על הפרק, מעבר לטאץ' אפים האחרונים".