>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

צעירה טרנסג'נדרית (צילום: צילום פרטי)
ד'. נותרה המומה ופגועה | צילום: צילום פרטי
מצוקת הפרנסה של האוכלוסיה הטרנסג'נדרית אינה דבר חדש, ועל פי הנתונים שפורסמו עד כה, כ-95% מהטרנסג'נדריות והטרנסג'נדרים במדינת ישראל מתקשים למצוא עבודה. אולם, לטענתה של ד', סטודנטית טרנסג'נדרית בת 24, לפסיכיאטר בסניף הביטוח הלאומי בנתניה יש פתרון תעסוקתי מצוין עבורה. "את יכולה לעסוק בזנות", כך אמר הפסיכיאטר לטענתה של ד'.

ד', תושבת איזור השרון, החלה לפני כחודשיים בהליך הרשמי מול הוועדה לשינוי מין בתל השומר. בינתיים, כמו טרנסג'נדרים רבים אחרים, גם היא פנתה לביטוח הלאומי כדי לבקש סיוע.

על פי המדיניות בביטוח הלאומי בישראל, המבוססת על ה-ICD, מסמך סיווג המחלות של ארגון הבריאות העולמי, הטרנסג'נדריוּת עדיין נחשבת להפרעה נפשית. זאת למרות שה-DSM, ספר האבחנות הפסיכיאטריות האמריקני הטרנסג'נדריוּת כבר אינה נחשבת להפרעה, אלא לדיספוריה (חוסר התאמה) מגדרית.

לפיכך, הסיוע לטרנסג'נדרים במדינת ישראל ניתן תחת הסעיף של נכות נפשית ולא על בסיס זה שמדובר באחת האוכלוסיות המופלות ביותר בשוק העבודה.

שוקלת להתלונן במשטרה: "שידול לזנות אסור על פי חוק"

לא מקיים את החוק של עצמו. המוסד לביטוח לאומי (צילום: חדשות 2)
"התחילו בהליך בדיקה יסודי". ביטוח לאומי | צילום: חדשות 2
"הגעתי לחדר קטן עם פסיכיאטר שישב מולי, כאשר מפריד בינינו שולחן ותמלילן", אמרה. "פתחתי בפרטים כלליים. ממש איך שנכנסתי, הוא אמר לי: 'תשמעי, טרנסג'נדריוּת זאת כבר לא מחלת נפש'. הוא בכלל לא הקשיב לרקע, להשלכות, לתגובות של הסביבה, לקשיים של המשפחה וכמובן הקושי למצוא עבודה ולהתפרנס בכבוד.

כאשר דיברה ד' על עניין הפרנסה בכבוד, אמר לה לטענתה הפסיכיאטר: "קצבת נכות ניתנת לאנשים שאין ביכולתם להתפרנס. בתור טרנסג'נדרית את יכולה להתפרנס מזנות, ולכן אינני רואה לנכון לתת לך קצבה".

"שאלתי אותו באופן ישיר: 'אז מה, אתה בעצם מציע לי לעסוק בזנות?'. והוא הנהן עם הראש וחייך. הייתי בהלם שזאת התשובה שאני מקבלת מגורם רשמי של הביטוח הלאומי. זה מרתיח אותי אפילו עכשיו, כשאני משחזרת את זה. אני רועדת, מרוב שזה חורה לי ונחקק בי מילה במילה, בדיוק כפי שהוא אמר את זה.

ד' הוסיפה: "עד כמה שידוע לי, שידול לזנות אסור על פי חוק, ואני שוקלת להגיש תלונה במשטרה. אני מתכוונת לדרוש את תמליל השיחה, ואני מקווה מאוד שלהנהלת הסניף תהיה ההגינות לא לטייח את המעשה הנלוז והטרנספובי של הפסיכיאטר ולא לגבות אותו, אלא לעשות את המעשה ההגון, המוסרי והחוקי - ולהוקיע אותו מקרבה".

הביטוח הלאומי: "אנו מקפידים להתייחס ברגישות לאוכלוסיות מיוחדות"

עם פניית mako גאווה לביטוח הלאומי לקבלת תגובה, נמסר כי יעשו את המיטב במטרה לחקור את הנושא לעומקו. בביטוח הלאומי מקפידים לשמור על כבודם של המבוטחים בוועדות הרפואיות, ובמיוחד להתייחס ברגישות לאוכלוסיות מיוחדות", מסר דובר הביטוח הלאומי, חיים פיטוסי. "מיד עם קבלת הפנייה, התחלנו בבירור יסודי של המקרה. אנו מבררים אם אכן הדברים נאמרו. אם הדברים אכן נאמרו, מדובר באמירות חמורות שאינן מקובלות כלל ועיקר.

"הרופא שהיה בוועדה הרפואית ושלו יוחסו הדברים זומן למנהלת סניף הביטוח הלאומי ולמנהל הרפואי של הביטוח הלאומי לבירור העניין. במקביל, כל העובדים הקשורים לעבודת הוועדות הרפואיות בסניף זומנו לישיבה על ידי מנהלת הסניף, כדי לחדד ולרענן נהלים קיימים ולהיות קשובים לאוכלוסיות מיוחדות".

>> נציבות שוויון הזדמנויות במקום העבודה: "טרנסג'נדרים מוגנים בחוק"