למרות שהודיע לכל הגורמים הרלוונטים כי הוא טרנסג'נדר, הגיע שגיא קורן, נער בן 17 ממודיעין, ללשכת הגיוס בירושלים כשאיש לא מודע לזהותו המגדרית. הוא חיכה שעתיים בתור לרופא, רק כדי להסביר לו שהוא לא מרגיש נוח עם הסיטואציה ולבקש לראות רופאה במקום. לאחר שעה נוספת של המתנה, הוא נכנס לחדר הבדיקות, כדי לעבור את מה שהוא מתאר כ"סיוט אחד גדול".

"היא הייתה תוקפנית, חטטנית ולא נעימה", מספר קורן בשיחה עם mako. "היא שאלה אותי מה אני עושה אצלה, וכשאמרתי לה שאני טרנסג'נדר היא שאלה אותי מה זה. נאלצתי להסביר במשך דקות ארוכות את מצבי והיא שאלה אותי הרבה שאלות לא ראויות, כמו מה היה השם הקודם שלי, האם מדובר בהליך הפיך ומה יקרה אם אתחרט על כך בעתיד".

לטענתו של קורן, הרופאה שבדקה אותו שאלה לא מעט שאלות אישיות ולא ראויות, אשר מועמדים לשירות בטחוני לא נתקלים בהן בצו הראשון, כמו אם יש לו יותר חברים בנים או בנות, מה התחביבים שלו ומה הוא מתכוון לעשות בעתיד עם הזהות המגדרית שלו באוניברסיטה. "כשעניתי לה שאני לא אוהב כדורגל ואוהב לאפות היא בחרה להעיר שזה לא גברי", הוא מספר. "היא אמרה שזה מוזר שרוב החברות שלי בנות וכי תחומי העניין שלי, פסיכולוגיה, קרימינולוגיה וספרות, הם תחומי עניין נשיים".

קורן שגיא (צילום: אלבום פרטי)
קורן שגיא | צילום: אלבום פרטי

לדבריו של קורן, הוא לא מעוניין בשירות קרבי, אבל ידע מראש כי הפרופיל שלו היה אמור לאפשר זאת במידה והיה בוחר בכך. עם זאת, הוא מספר כי הרופאה הודיעה שלא תאשר לו להשתבץ בשירות שכזה. "כששאלתי אותה אם היא תוריד לי פרופיל על זה שאני טרנס, היא אמרה שתשלח אותי לקב"ן שיקבע לי פרופיל", הוא נזכר. "היא אמרה שלא תיתן לי ללכת לקרבי, בגלל שאם אלך לקרבי יצחקו עלי, והם לא מתכוונים לקחת אחריות על בלגן כזה בצבא".

החוויה המתסכלת הזו לא הסתכמה בכך ואחרי החקירה הגיע שלב הבדיקה הגופנית. "היא נגעה לי בצלקות על החזה בצורה מאוד לא הולמת ובחנה לי את הגוף הרבה יותר ממה שהייתה אמורה", משתף קורן. "זו לא הייתה הטרדה, זה הרגיש יותר כאילו היא מנסה להבין מה עשו לי שם ולמה עשיתי את זה. מיותר לציין שאחרי הפגישה עם קצינת בריאות הנפש המקסימה קיבלתי פרופיל 97". 

למרבה המזל, קורן מוקף במשפחה תומכת והוא עצמו בעל ביטחון עצמי גבוה, אבל למרות זאת הוא מביע דאגה לשלומם של אחרים במצבו, אשר עלולים להיקלע לסיטואציה דומה. "אני בטוח מאוד בגבריות שלי ושלם עם תהליך ההתאמה המגדרית, אבל חבל לי על מי שלא ופוגש אנשים כאלו במערכת הצבאית", הוא מסכם. 

תגובת דובר צה"ל: המלש"ב מלווה מזה כשנה על-ידי רשויות הצבא, לרבות גורמים ביחידת יוהל"ם. במסגרת הטיפול בו ולאור בקשתו, הותאמו הליכי המיון והשיבוץ בהתאם לזהותו המגדרית.

טענות המלש"ב המופיעות בכתבה לא היו מוכרות לצה"ל ולא הועלו על-ידו בפני הגורמים המצויים עמו בקשר שוטף. משהועלו היום במסגרת הכתבה, נבדקו הטענות, ונמצא כי הרופאה הבודקת הציגה שאלות הרלוונטיות לקביעת כושרו הגופני.

צה"ל מצר באם המלש"ב חש חוסר נוחות או שנפגע, הנהלים בנושא יחודדו. צה"ל מגייס לשורותיו את כלל המועמדים לשירות ביטחון ללא הבדל נטייה מינית וזהות מגדרית. עוד פועל צה"ל להתאמות הנדרשות על-מנת להבטיח הליכי מיון ושירות המותאמים לזהות המגדרית של המועמדים, וימשיך לעשות כן.