מסעדה, בר או בית קולנוע יש כמעט בכל עיר. אפילו מועדוני נוער צצים בשנים האחרונות בכל מרכז עירוני שמכבד את עצמו. אז איך אין עדיין בארץ מועדון עבור נוער גאה, פרט ל"מטבחון" בתל אביב? איגי, ארגון הנוער הגאה, גאה להשיק לראשונה מועדון כזה מחוץ לגבולות תל אביב, ובארגון מבטיחים שזו היא רק ההתחלה.

בכל רחבי הארץ, בחדרים אחוריים של מבנים ציבוריים ובשעות בין ערביים, מתכנסות מדי שבוע הקבוצות החבריות של איגי, ארגון הנוער הגאה. מעבר למפגש השבועי בן השעתיים, לנוער הגאה החי מחוץ לגבולות תל אביב קשה להיחשף לתרבות הגאה שניתן לראות בכל פינה בעיר העברית הראשונה.

אבל השנה, לראשונה, זה מתחיל להשתנות. כחלק ממטרה שאיגי שמה לעצמה להגיע ליותר נערים/ות, ולאפשר מרחב בטוח שלא במסגרת קבוצתית - יוקמו לראשונה ברחבי הארץ מועדוני נוער גאים. מדובר במרחבים המאפשרים לנוער הגאה באותה העיר לשבת, לפטפט, לשתף, להתבודד, להיפגש ופשוט "לנשום".

המודל נלקח מ"המטבחון", מועדון הנוער הגאה של איגי, הממוקם באיזור המרכז הגאה בגן מאיר. המטבחון, אליו מגיעים בכל שבוע למעלה מ-300 חניכים מכל רחבי הארץ, נפתח לפני למעלה מ-6 שנים ופועל 3 פעמים בשבוע במהלך השנה וכמעט כל ערב במהלך חודשי הקיץ.

"לפני כשלוש שנים יצאתי מהארון. לא בדיוק ידעתי ממש דברים על הקהילה והייתי אז בטוח שאני ההומו היחיד בראשון לציון", מספר יאיר בונופיאל (18), ש"ש באיגי וחניך לשעבר. "אני וחברתי הטובה שגם היא עברה את אותו התהליך החלטנו שאנחנו רוצים להכיר עוד בני נוער בדיוק כמונו". בונופיאל התוודע באותם ימים לקבוצות החברתיות באיגי והחליט להגיע ולבדוק במה מדובר, אבל תוך כדי נחשף גם לפעילות המטבחון בתל אביב.

"סיפרו לי שלשם מגיעים כל בני הנוער מקבוצות איגי שבערים השונות ונפגשים שם להכיר, לדבר, ליהנות ובעיקר לראות שיש עוד אנשים שהם כמוך", הוא אומר. "דרך המטבחון הכרתי חבר'ה להט"בים מראשל"צ ומערים סמוכות, והיינו ממלאים כמעט חצי אוטובוס בדרכנו למטבחון. לא הבנתי למעשה למה אנחנו צריכים לצאת מהבית שלנו ומהעיר המוכרת והגדולה שלנו לתל אביב, למה אנחנו לא יכולים להרגיש שיש לנו מקום לבילוי בעיר שלנו".

השאלה שהעסיקה את בונופיאל, העסיקה גם את מתנדבי/ות ופעילי/ות איגי. בשנה האחרונה הם עבדו מול רשויות מקומיות ברחבי הארץ בכדי לתת מענה לבעיה. לאחר תהליך ארוך, הוחלט להוציא השנה לראשונה את המטבחון מגבולות תל אביב, ולמקום אותו בשלוש ערים נוספות – ראשון לציון, באר שבע וכפר סבא. בהמשך, מספרים בארגון, יפתחו מועדוני נוער בערים נוספות.

"תמיד קיוויתי שיום יבוא ולא אצטרך לנסוע עד תל אביב בשביל לצרוך תרבות גאה וחיי קהילה. כשהגעתי לשנת השירות שלי באיגי נמסר לי שאחת המשימות שלי השנה תהיה לפתוח מטבחון מחוץ לתל אביב. אני גאה לפתוח את מועדון הנוער הראשון מחוץ לתל אביב, בעיר בה גדלתי, יחד עם עוד שני בני גרעין ועם המדריכים שלי לשעבר בקבוצה החברתית בעיר ", הוא אומר.

גם מנדי מיכאלי, מנכ"לית שותפה בארגון וראשל"צית במקור, מאמינה שהעיר הרביעית בגודלה בישראל חייבת להשתנות ולפקוח עיניים. "בראשון שלי, בה גדלתי וחייתי עד לפני כמה שנים, הרגשתי תמיד מוקפת בחברים ואנשים אבל בעצם די לבד. היה לי ברור שמשהו בי שונה מהשאר אבל לא ידעתי מה, לא ידעתי לתת לזה שם או לדמיין את העתיד", היא נזכרת. "אולי ייתכן שהסיבה העיקרית להרגשה נבעה מכך שאת המילה לסבית לא שמעתי אף פעם בעיר - לא בבית, לא בצופים ובטח שלא בבית ספר. הגיע הזמן שגם בראשל"צ יבינו שלא צריך לשנות אותנו, רק ללמוד לאהוב כל אחת ואחד על מי שאנחנו, כי אין שום דבר רע באהבה שלנו", היא אומרת ומוסיפה – "אם זה לא ישתנה, ראשון תמשיך להפסיד אנשים איכותיים שיעברו לעיר בה ירגישו בבית".

יאיר פרי (צילום: עודד לב רן)
יאיר פרי | צילום: עודד לב רן

יאיר פרי, מתנדב בארגון שירכז השנה את המטבחון החדש בעיר, וראשל"צי בעצמו, צופה כי לא רחוק היום ובו יהיה מועדון נוער גאה בכל עיר בישראל – "עוד כמה שנים נוכחותנו תהיינה מובנת מאליה, ובכל עיר שמכבדת את עצמה, בדיוק כפי שיש לה בתי קולנוע, פיצריות ובתי קפה יפתח גם מועדון נוער גאה".

המטבחון בראשון-לציון יפתח לפעילות ב- 30.12.14, ויפעל מדי יום שלישי בין השעות 21:30-19:30.

לפרטים צרו קשר עם המדריכים:
יאיר – 052-6211985
מיכל – 054-4872444