>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

קמפיין חוק הפונדקאות (צילום: גל זיגל,  יחסי ציבור )
מתוך הקמפיין למען חוק הפונדקאות | צילום: גל זיגל, יחסי ציבור

ועדת השרים לחקיקה בכנסת אישרה הבוקר (א') את הצעת התיקון לחוק לנשיאת עוברים, הידוע גם כחוק הפונדקאות החדש, אשר יזמה שרת הבריאות יעל גרמן. תוצאות ההצבעה: 

בעד - שרת הבריאות יעל גרמן, שר האוצר יאיר לפיד, שר הרווחה מאיר כהן, שרת המשפטים ציפי לבני, שר הפנים גדעון סער, שרת התרבות והספורט לימור לבנת והשר לענייני מודיעין יובל שטייניץ.

נגד - שר הבינוי והשיכון אורי אריאל, השר לאזרחים ותיקים אורי אורבך, שרת העלייה סופה לנדבר, השר לבטחון פנים יצחק אהרונוביץ ושר החקלאות יאיר שמיר.

"פורום שוויון זה לכולנו", שהשיק בשבועות האחרונים קמפיין הקורא לאישור חוק הפונדקאות ברחבי הרשת, מסר בתגובה: "אנחנו גאים ושמחים על המהלך שהתרחש היום, ומקווים שזו התחלה של תקופה טובה יותר לקהילה, תקופה של שוויון, ואנחנו פה כדי לקדם זכויות נוספות של הקהילה עד שנגיע לשוויון זכויות מלא". ההתארגנות הינה שותפות אזרחית נטולת אג'נדה פוליטית, אשר נלחמת להביא לשוויון זכויות של קהילת הלהט"ב ולהגנה על כבוד האדם של חבריה. בדומה למאבקים היסטוריים שונים של קהילות שלחמו לשוויון זכויות, "הגענו למסקנה שהגיעה העת של הקהילה שלנו להיתפס, הן על ידי דעת הקהל והן על ידי חוקי המדינה, כשווי זכויות וחובות במדינה", אומרים במטה. "אנחנו לא גוף ממוסד אשר נתמך על ידי כספי מדינה, ומטרתו היחידה היא להוות כלב השמירה של זכויותינו. ההתארגנות פתוחה לכל אדם ומתנהלת מתוך תפיסה שוויונית של החברים בה, והיא תשתף פעולה עם כל ארגון אשר חותר למטרה דומה. נעמוד על המשמר מול כל ניסיון לרמוס זכותנו, ונהייה משענת מוצקה לכל המבקש לסייע לנו במאבקנו".

קמפיין חוק הפונדקאות (צילום: גל זיגל,  יחסי ציבור )
מתוך הקמפיין למען חוק הפונדקאות | צילום: גל זיגל, יחסי ציבור

"זכרו את היום הזה- 2 במרץ 2014. היום בו ממשלת ישראל הכירה בזכותנו להיות הורים ולהקים משפחה בישראל", כתבה האגודה למען הלהט"ב בישראל בפייסבוק. "זה אמנם עדיין רק צעד אחד מיני רבים עד השלמת החקיקה אבל זהו צעד ענק שמגלם בתוכו עשייה שלמה רבת שנים וסנירגיה בין כל הרבדים בקהילה. הזוגות שהגישו בג"צ, הארגונים שייצגו את הקהילה בוועדת השונות, הנשים שאיזנו את החוק והוסיפו לו תוספות חשובות לשמירה והגנה על הפונדקאית בתהליך, התאים הגאים ועוזרי ועוזרות השרים וח"כים שפעלו, דירבנו ושיכנעו והקהילה שהשמיעה קולה. הנצחון הזה הוא של כולנו. אנו גאות וגאים שניתנה לנו הזכות והכבוד לייצג אתכם ואתכן ולהיות שותפים למאבק הזה".

"צריך ממשלה ציונית ולא קיצונית". לבני (צילום: חדשות 2)
השאירה פתק בעד. ציפי לבני | צילום: חדשות 2

שרת המשפטים ציפי לבני, שכאמור הצביעה הבוקר בעד החוק, כתבה אתמול בעמוד הפייסבוק שלה: "לא כל מי שרוצה להיות הורה יכול, פיזית, לממש את הרצון הטבעי הזה. בימנו מגבלות פיזיות כבר לא חייבות להיות מחסום לכמיהה להורות וזאת באמצעות פונדקאות. הצעת החוק אינה פשוטה. הדבר הטוב הוא שהיא מרחיבה את מעגל הזכאים לפונדקאות ותוכל לגרום אושר למי שאינו יכול להרות, אבל מנגד, וידאתי שגם זכויות האישה הפונדקאית נשמרות, שלא יהיה ניצול של נשים במצוקה כלכלית. לפני שהמראתי לארה"ב השארתי בארץ פתק עם קול בעד החוק. נותרו לי כמה השגות, רובן נוגעות לאיסורים הפליליים המוטלים מכוח החוק, ולכן המשך החקיקה יצריך ברור ועבודה משותפת עם משרד המשפטים לוודא שיעשו התיקונים המתאימים."

גם מנהלות המרכז להורות באמצעות פונדקאות, עדה אטיאס ומינה יולזרי, מוסרות את ברכתן, אך מסייגות אותה: "לטעמנו, החלטה זו משקפת נכונה את רחשי הציבור בישראל ואת מוכנות החברה לקבל משפחות מסוגים שונים ולא רק את המשפחות ההטרוסקסואליות המסורתיות. אולם משרד הבריאות, בלהיטותו להעביר את הרפורמה, צפוי לבצע טעויות קשות שישפיעו על תחום הפונדקאות לרעה, ולא פחות חמור מכך - הוא בחר להתעלם מכל הגורמים שהתריעו על כך".

אין תמונה
"ציבור שלם הולך להיות מושפע באופן דרמטי". עדה אטיאס ומינה יולזרי

"בהצעת החוק שעברה ישנם לא מעט סעיפים בהם המדינה מתערבת באופן משמעותי ולא שוויוני בזכותם של אזרחי ישראל המבקשים לעבור הליך פונדקאות, ובמיוחד בזכותם של חברי הקהילה הגאה, להביא ילדים לעולם. בנוסף, בשל המגבלות החדשות שמוצעות בחוק על מי שיכולה להיות פונדקאית, צפויה הרפורמה להוביל לזמני המתנה ארוכים לפונדקאיות ולהעלאת מחירים, שיקשו על ביצוע פונדקאות בישראל לכל אלו המעוניינים בכך. מדובר בציבור שלם שהולך להיות מושפע באופן דרמטי מהשינויים המוצעים, ומן הראוי שהייתה ניתנת לו הזדמנות אמיתית להשמיע את קולו ולהפנות את תשומת ליבם של המחוקקים לליקויים בהצעה".

חוק הפונדקאות: מה זה בעצם אומר?

החוק החדש שמציעה גרמן מאמץ את השינוי שהוצע בוועדת מור יוסף, לאפשר לנשים וגברים לא נשואים או לאלו החיים בזוגיות חד מינית לעבור תהליך פונדקאות בישראל, והכל לפי אותם קריטריונים של גיל ובעיה רפואית המצדיקים את הפונדקאות. יחד עם זאת, ההמלצה של ועדת מור יוסף לאפשר להומואים פונדקאות אלטרואיסטית בלבד הוסרה ובהצעה הנוכחית תתאפשר פונדקאות ליחידנים ולזוגות באופן שווה, מבלי להתייחס לזהות המינית של מבקשי הפונדקאות.

הקפאת הליכים בבית החולים (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)
חוללה מהפכה? שרת הבריאות יעל גרמן | צילום: אבי אוחיון, לע"מ

השרה גרמן ציינה בזמנו מספר נקודות חשובות להן נותן החוק מענה: שוויון מוחלט בין הטרוסקסואלים להומוסקסואלים מבחינת הזכאות לשירותי פונדקאות, פיקוח על מחירי הפונדקאות, שמירה על זכויות הפונדקאית וטיפול בפונדקאות חו"ל. "לא קיבלתי את ההמלצה שצריך להפריד בין זוגות נשואים לאחרים", אמרה השרה. "זה שלגבר אין רחם לא אומר שהוא לא יוכל לממש את הכמיהה שלו לילד". בעניין פונדקאות חו"ל, הפתרון היחיד כיום המוצע להומואים, אמרה השרה: "לזוגות הבוחרים בפונדקאות חו"ל במדינות בהן מתבצע ההליך בצורה מסודרת, יעזור המשרד ככל יכולתו על מנת לקצר את התהליך".

יחד עם זאת, כאמור, רבים הביעו התנגדות מסוייגת לחוק כבר לפני כחודש, אז פורסם תזכיר החוק ובו תקנה חדשה לפיה מי שמעוניין בהליכי פונדקאות בחו"ל חייב קודם כל לפנות לחברת תיווך מורשית מטעם המדינה ולמרפאות שיאושרו גם הם על ידי המדינה. אותה חברת תיווך תספק חוות דעת באשר לתקינות התהליך לפי הרשויות המשפטיות של המדינה בה יתבצע התהליך, ולוודא שלהורים אכן זכויות חוקיות על הילד ושאפשר להוציא אותו מחוץ לגבולות המדינה. כמו כן, לאחר ביצוע התהליך תידרש גם בדיקה גנטית שמוכיחה קשר של הילד להורה ישראלי. התזכיר אף קובע שהסכום המקסימלי שישולם לאם פונדקאית בגבולות המדינה לא יעלה על 160 אלף שקלים, ואינו קובע מגבלה עבור השירותים שיספקו המרפאות וחברות התיווך עבור הליך דומה שמתבצע בחו"ל.

נקודה נוספת שמצויינת בתזכיר היא עונש מאסר בפועל של שנה עבור כל מי שלא מבצע את התהליך דרך חברת תיווך מוסמכת מטעם המדינה - מכה כואבת לכל העצמאים אשר מעדיפים לבצע את התהליך בעצמם ולחסוך עלויות תיווך גבוהות במיוחד. ומגבלה נוספת שצפויה להיכנס לתוקף קשורה לקליטת הילד בישראל, והיא קובעת שלא תותר כניסה לילד שנולד כתוצאה מהסכם לנשיאת עוברים מחוץ לישראל אלא אם כן התבצע במסגרת החוק החדש.

החוק מתייחס גם לגילאי ההורים הביולוגיים ולגילאי הפונדקאיות: אחד מבני הזוג שמתחילים בתהליך חייב להיות מתחת לגיל 54, ולהם עד ילד אחד בלבד (יחידים שפונים להליך חייבים להיות ללא ילדים ביולוגיים כלל). פונדקאיות בישראל חייבות להיות בין גילאי 22-38. אישה יכולה לשמש כפונדקאית עד שלוש פעמים, או לחילופין שתי לידות מוצלחות, והיא חייבת להיות כשירה מבחינת רפואית ופסיכולוגית לפי חוות דעת של מומחים.

קמפיין חוק הפונדקאות (צילום: גל זיגל,  יחסי ציבור )
מתוך הקמפיין למען חוק הפונדקאות | צילום: גל זיגל, יחסי ציבור