mako
פרסומת

את האפליה בחוק הירושה ממש קל לפתור - זה בידיים שלכם

בשנים האחרונות, הקהילה הגאה בישראל נאבקת על זכויות רבות בדרך לשוויון המיוחל. מאבקים רבים הצליחו לפתוח בפני חבריה את האפשרות להיות ידועים בציבור, מה שמזכה אותם בכל הזכויות הכלכליות המוענקות להטרוסקסואלים, אבל מאבק אחד נותר הרחק מאחור: הזכות לירושה של בן או בת הזוג לאחר פטירתם. תתפלאו, אבל הפיתרון הרבה יותר פשוט ממאבקים אחרים

תומר אלדובי
mako גאווה
פורסם:
זוג גייז מחובקים
זוג גייז מחובקים | צילום: Shutterstock, ShutterStock
הקישור הועתק

מאבקים על הורות ונישואין מוכרים לכולנו מדפי הפייסבוק ומעמודי העיתונים, וגם אם בתי הדין הרבניים מקשים בהגשמת השוויון המיוחל ואינם מאפשרים חתונה אזרחית - ישראל היא אחת המדינות המפתחות בעולם בהכרה של בני זוג ידועים בציבור כנשואים. מעמד זה מזכה אותם בכל הזכויות הכלכליות המוענקות לזוגות סטרייטים. לעומת זאת, נדמה כי האפליה הקיימת בחוק הירושה אינה מוכרת כלל לרוב הקהילה, בין אם מדובר בבחירה מודעת לחיות את ה"כאן ועכשיו" ולא לחשוב על דברים נוראיים כמו מוות, עיזבונות וכתיבת צוואה, ובין אם מדובר בחוסר ידע ובהשקעת משאבים במאבקים אחרים.

לטענת עורך הדין בועז קראוס, יו"ר ועדת ירושה בלשכת עורכי הדין, אפליה זו ניתנת לפתרון בקלות רבה יותר מכל מאבק אחר. עו"ד קראוס מסביר כי חוק הירושה מדבר על גבר ואישה, דבר שיוצר סיבוך במקרה של מוות של אחד מבני זוג מאותו המין. "בני זוג מאותו המין חייבים למצוא דרך להסדיר את חלוקת העיזבון בצורה מסודרת בטרם אחד מהם ילך לעולמו. אם הם לא יעשו זאת, החוק לא יגן עליהם והיו לא מעט מקרים בעבר שאחד מבני הזוג ביקש לרשת את בן הזוג השני, אך בית המשפט סירב לכך".

מדוע לא מספיק לערוך צוואה?
"בניגוד לזוגות סטרייטים, להט"בים כמעט חייבים לעגן את הצוואה בהסכם מול עורך דין, כמו הסכם ממון. בייחוד זוגות שיש להם ילדים – במצב כזה, הבן הביולוגי הוא רק של אחד מהם (בהנחה שהוא לא מאומץ), וקיים סיכוי גבוה שבן הזוג והילד לא יירשו דבר. גם להסכם כזה יש חסרונות אבל זה עדיף מצוואה ללא הסכם".

מהו הפתרון?
"הפיתרון המיטבי הוא לערוך צוואה הדדית או הסכם מחייב כלפי הילד בעזרת עורך דין. מדובר בהסכם מאוד מסועף ומורכב שהרבה פעמים אבל קריטי לעשות אותו. כל זוג יכול לעשות את זה בשלב שהוא ירגיש בנוח עם הדבר ויהיה מוכן לחשוב על העתיד. עדיף לא לעשות את זה בשלב מוקדם של הזוגיות כי היו מקרים שהסכמים כאלו הביאו לפרידה.

עו"ד בועז קראוס
עו"ד בועז קראוס. "אין לבעיה הזו מודעות בקרב הקהילה" | צילום: דןברות הטכניון

עו"ד קראוס בטוח כי בעוד הדרך לשוויון במאבקים על הזכות להתחתן או להביא ילדים ארוכה ומסובכת, את האפליה הזו אפשר לפתור בקלות. "זה דורש שינוי חקיקתי די פשוט כי מדובר בעניין אזרחי. זו רק שאלה כמה לחץ יפעילו חברי הקהילה על מקבלי ההחלטות. הבעיה הגדולה היא שאין לבעיה הזו כלל מודעות בקרב הקהילה".

פרסומת

זוגות להט"ב צעירים רבים נהנים לחיות ביחד ב-2018 ולהתרכז במשכנתא, בחיפוש הדירה הטובה ביותר להשכרה ובדרך הנכונה עבורם להביא ילדים לעולם. יחד עם זאת, הגיע הזמן לחשוב גם על העתיד ולתכנן מבעוד מועד את היום בו אחד מבני הזוג ילך לעולמו, כדי לחסוך סכסוכים בין הילדים לבין ההורים והמשפחה המורחבת.