אישור הצעת חוק הפונדקאות של שרת הבריאות יעל גרמן הפיח תקווה בהומואים רבים המעוניינים להגשים את חלום ההורות (ואת חלומם של הוריהם להיות סבא וסבתא). אך למרות ההתקדמות, האופציה המעשית היחידה הקיימת היום היא עדיין פונדקאות בחו"ל, ויותר ויותר זוגות ויחידים מגייסים את מיטב כספם כדי להביא לעולם ילד באמצעות הליך זה. המחירים הבלתי הגיוניים של התהליך הופכים את ההורות למותרות עבור רבים, ואת הילד או הילדה המיוחלים לחלום רחוק.

כעת עמותת "אבות גאים", בשיתוף עם ארגון Men Having Babies בארה"ב, מפעילה תוכנית לסיוע להורות גאה ומציעה ליחידים וזוגות ישראלים להגיש בקשות לעזרה פיננסית בתהליך הפונדקאות. התכנית מספקת להורים הומואים פוטנציאליים (זוגות או יחידים) שימצאו זכאים, סיוע באמצעות מענקים וגישה להנחות ושירותים בחינם. בשנת 2014 העניק הארגון כ-150,000 דולרים במענקים במזומן, ושווי ערך של כ-500,000 דולרים בשירותי חינם של סוכנות פונדקאות ו/או שירותי מרפאת להפריה חוץ גופית.

מהנחות אצל נותני שירות ועד שירותים ללא תשלום

התכנית מורכבת משני שלבי סיוע: השלב הראשון מספק עזרה להורים פוטנציאלים אשר יעמדו בקריטריונים, בצורת הנחות משמעותיות מול סוכנויות ונותני שירותים אחרים בארץ ובארה"ב (מספר ההנחות מוגבל). מי שעמד בתנאי השלב הראשון יוזמן ליטול חלק בשלב השני בו הארגון יעניק לזוגות או יחידים, הנבחרים על ידי ועדת המענק, סיוע כספי ישיר או אפשרות להתקשרות עם מרפאה ו/או סוכנות, אשר מספקים שירותים ללא תשלום.

ניתן להגיש מועמדות לשלב הראשון בכל זמן ולאורך כל השנה, באמצעות מילוי טופס בקשה באתר MHB. זוגות ויחידים שיעמדו בקריטריונים יקבלו קוד אישי באמצעותו יוכלו לעשות שימוש מיידי בהנחות המופיעות באתר, הכוללות כוללות מרפאות פוריות, סוכנויות פונדקאות, סוכנויות תרומת ביצים, שירותי עריכת דין ועוד.

פונדקאות אבא גאה
גם יחידים יכולים

המיון לשלב השני מתבצע פעם בשנה. מועמדים שזכאים לגשת לשלב השני, יוכלו לעשות זאת עד לסוף אוגוסט 2014. לקראת דצמבר 2014 יקבלו כלל הפונים תשובה האם הם עומדים בקריטריונים וזכאים לסיוע ישיר לשנת 2015.

דובר עמותת אבות גאים, המרכזת ומנהלת את תהליך המיון בארץ מול MHB ובעזרתה, מסביר איך זה עובד: "תהליך המיון מורכב כאמור משני שלבים עיקריים ומתבסס, בין השאר, על המצב הפיננסי של מגישי הבקשה. עלות ההרשמה לשלב הראשון עומדת על 70 ש"ח לבקשה לחברי עמותת אבות גאים ו- 140 ש"ח למי שאינו חבר העמותה. במסגרת השלב הראשון ידרשו המועמדים לצרף מסמכים שונים ולכן אנו ממליצים להזדרז ולהגיש את המועמדות מוקדם ככל הניתן. כמובן שאנו מצפים שהפרטים המבוקשים יהיו מדויקים ואמינים, ושומרים את הזכות לבקש מסמכים נוספים לאימות התשובות בעתיד".

בנוסף מציע הארגון להורים פוטנציאלים (ללא קשר לעמידה בתנאי תוכנית הסיוע ולזכאות להנחות), את האפשרות להגיש בקשה לקבלת ייעוץ פרטי עם אחד או יותר מספקי השרות, אשר נוטלים חלק בתוכנית.

מהיכן הגיע הרעיון ליישום התכנית בישראל?
"כשהקמנו את הארגון בארה״ב כבר היתה כוונה לכלול אנשים מכל העולם", מסביר רון פול דיין, ממקימי ארגון MHB, "שכן כארבעים אחוז מהזוגות והיחידים ברשימה שלנו (יותר מ 1500 כיום) ובקבוצת הפייסבוק הם מחוץ לארה״ב (בעיקר אירופה וישראל). מובן שעקב היותי ישראלי היה קל להגיע לשיתוף פעולה עם הגורמים בארץ. התנאי להכללה של אזרחים לא אמריקאים בתוכנית היה שיהיה ארגון מקומי שיהיה מוכן לקחת על עצמו את המיון".

פונדקאות זוג חד מיני (צילום: surrogatealternatives.wordpress.com)
לא מתפשרים על איכות | צילום: surrogatealternatives.wordpress.com

על מנת לגייס את כספי התרומות, הארגון מקיים כנסים בנושא פונדקאות ברחבי העולם, ודמי ההשתתפות שמשלמים נותני השרות מופנה לתכנית הסיוע. כדי לכלול את הישראלים בתכנית הסיוע, היה צריך הארגון לקיים כנסים דומים גם בישראל. "תודות לשיתוף הפעולה המעולה עם עמותת אבות גאים והמרכז הגאה של עירית תל אביב, ובמיוחד עם מנהל המרכז יובל אגרט, התאפשר לנו לארגן כבר שני כנסים, ולהקים את המערך הלוגיסטי להכללת הישראלים בתוכנית (הכולל טפסי הרשמה ייעודיים בעברית, נהלי מיון והגשת טפסים, דף מידע באתר העמותה וכו׳)".

כמה זוגות ויחידים מישראל נהנו עד עכשיו מהמענק?
"מאז תחילת התוכנית (בסתיו 2013), כעשרים זוגות ויחידים מישראל עברו את השלב הראשון וקיבלו זכאות להנחות משמעותיות בתהליך (15 עד 33 אחוז) מכשלושים ספקי שרות שכלולים בתוכנית. במחזור הראשון של השלב השני, בו מקבלים מספר מצומצם יותר של הורים מיועדים מענקים ושרותי חינם, היו בסך הכל שמונה זוגות ושני יחידים. מהם ארבעים אחוז - שלושה זוגות ויחיד, הם ישראלים".

מבחינתנו מדובר בגלגל הצלה

אחד מהזוגות שנבחרו לקבל סיוע ישיר מהתכנית הם מתן ורועי, זוג ישראלים ששמע על התכנית דרך הפייסבוק: "גיסי ראה פרסום בפייסבוק והפנה את תשומת לבנו", מספר מתן, "היינו בטוחים שזו עוד אחת מהמודעות שצצות באינטרנט ואין מאחוריה כיסוי, אבל בגלל שהמצב הכלכלי שלנו לא אפשר לנו ברירה אחרת, יצרנו קשר. גם כשקיבלנו אישור שעברנו את השלב הראשון, עדיין לא התייחסנו לזה כל כך ברצינות. הפעם הראשונה שהבנו שיש פה משהו רציני הייתה כשהתקשרה אלינו עובדת סוציאלית מארה"ב שעובדת עם העמותה. פתאום קיבלנו תחושה שזה באמת אמיתי".

כנס הפונדקאות הראשון בתל אביב (צילום: ערבה גל)
מתוך כנס הפונדקאות הראשון בתל אביב | צילום: ערבה גל

למרות שמדובר בשירותים הניתנים בהנחה או בחינם, מתן ורועי מספרים כי השירות שניתן להם היה מעבר למצופה. "התהליך התחיל עם חששות אבל משיחה לשיחה האנשים בצד השני של הקו נטעו בנו ביטחון. קיבלנו תקציב מפורט שמראה לנו מה אנחנו משלמים ומה ניתן לנו בהנחה או בחינם. הם קישרו אותנו לסוכנות פונדקאות וקליניקה, שלאחר בדיקה עצמאית שערכנו גילינו שהם מדורגים בין הטובים. הפצצנו אותם בשאלות בגלל חוסר אמון וחוסר ידע, והם מאוד שמחו לעזור. גם אם היו פערים במו"מ בין מה שהובטח לנו לבין מה שקיבלנו, הם עשו מאמצים כדי שנקבל את מה שהובטח. היה כיף לגלות שמאחורי ההבטחה עומדים אנשים רציניים".

מתן ורועי, שנמצאים עכשיו בשלבי חתימה עם נותני השרות לקראת התחלת התהליך, מודים כי העזרה שקיבלו מעמותת אבות גאים וארגון MHB, המסתכמת בחיסכון משמעותי שיכול להגיע עד עשרות אלפי דולרים, שינתה את חייהם. "העזרה שאנחנו מקבלים היא מבחינתנו גלגל הצלה. ברור לנו שאם היינו צריכים לעשות את זה בלי העזרה, היינו צריכים לוותר או להתפשר על איכות השרות ונותני השרות. ובמקום להתפשר קיבלנו עזרה המאפשרת לנו לבצע את התהליך בארצות הברית, הנחשבת לחוד החנית בכל הקשור לפונדקאות. חשוב שכולם ידעו שהתכנית קיימת ופועלת ועוזרת לאנשים, ואנחנו ההוכחה".

עוד ב-mako גאווה: