"אין לצאת מהבית, למעט במצבים המחייבים זאת" - זו ההנחיה העיקרית של משרד הבריאות, שסביר להניח שתלווה אותנו בתקופה הקרובה (אם לא תחמיר). הנחיות הבטיחות של משרד הבריאות קוראות לנו להישאר בבתים, ואף דאגו לסגור מקומות בילוי ותרבות ולצמצם קווי תחבורה כדי שנישאר בבית. "אין לצאת מהבית לפארקים, לגינות משחקים, לחוף הים ולבריכה" - אלו רק חלק מרשימת ההנחיות הארוכה. אבל זה לא נגמר שם. משרד הבריאות דורש מאיתנו "לשמור על הקשרים החברתיים מרחוק ולהימנע מאירוח של חברים ובני משפחה שאינם מתגוררים בבית". אמנם אין הנחיה "להימנע מסטוצים וממפגשים מיניים או דייטים", אבל לא צריך להיות גאון כדי להבין שלטובת הבריאות של כולנו, מוטב שנימנע ממפגש עם זרים. וכן, גם קבועים ששכבנו איתם כמה פעמים בחודש האחרון ואפילו ישנו איתם כפיות - נחשבים לזרים.

המגפה הוציאה המון ישראלים לחופשה ללא תשלום, לאבטלה או לבידוד כפוי אחרי שחזרו מחוץ לארץ. השעמום והבידוד הביתי מסבירים את מאות הנקודות הירוקות באפליקציות "אטרף" ו"גריינדר" של משתמשים שמחוברים שעות נוספות. אבל האם הומואים בישראל מקפידים על ההנחיות ולא נפגשים למטרות מיניות או רומנטיות בכלל?

מתוך 130 משתתפים בסקר שערכנו בקבוצת פייסבוק פרטית המיועדת לקהילה הגאה, 63% ענו שהם "נמנעים לגמרי ולא יפגשו לסטוץ בתקופה הקרובה", 23% "ממשיכים להתנהל כרגיל", ואילו קרוב ל-14% נפגשים יותר מהרגיל - "כי זה הדבר היחיד שמרגיע אותנו".

רון, בן 27, מתל אביב מספר לנו שבסוף השבוע האחרון, הוא הלך לסאונה ואף שכב עם תיירים. "הייתי רק עם שניים, אבל נגעתי במשטחים וקשה שם לשטוף את הידיים", הוא מעיד, "אני חושב שהייתה קורונה בסאונה ונדבקתי בוודאות. מאז אני בבידוד. אני מנסה להיפגש עם כמה שפחות אנשים וחברים, ככה שאם חלילה יש לי קורונה, לא אצטרך לעדכן אותם. אני מצטער שחגגתי בסאונה ואמות אם ירשמו שהייתי שם, זה מפדח בטירוף אם ידעו שזה אני גם בקהילה וגם בעבודה. אז משבת הפסקתי להיפגש עם אנשים, לא יצאתי מהבית עד אתמול בכלל. אתמול יצאתי לסיבוב לבד חצי שעה ברוטשילד וחזרתי. קיצר, אין לאן לברוח פה".

למה אפליקציית "אטרף" מעודדת מפגשים?

בינתיים, אפליקציית ההיכרויות "אטרף" מציעה למשתמשים מנוי אקסטרה ל-14 יום, "שיהפוך את הבידוד להרבה פחות בודד", כפי שנכתב בפרסום. עושה רושם שבניגוד להנחיות, האפליקציה מציעה לגולשיה להרגיש פחות בודדים ומעודדת מפגשים מיניים וחברתיים. על-מנת לקבל את ההטבה, יש לפנות לאטרף בפייסבוק או באמצעות דואר אלקטרוני.

המודעה באתר אטרף
המודעה באתר אטרף

יאיר, בן 35 מגבעתיים, מספר לנו ששיחות שהיו לו ביממה האחרונה עם חברים, גרמו לו להבין שהוא מסכן את עצמו ככל שהוא ממשיך להיפגש עם אנשים וגם את מי שמסביבו. "אני דואג לאנשים החשובים לי ולבן זוגי יותר משאני דואג לעצמי ונכון לעכשיו, אני אמנע מסטוצים. אני מאמין שאני יכול לעמוד בזה", הוא מצהיר, "זה כיף שיש לנו את החופש החברתי בקהילה שמאפשר לנו לחוות חוויות מיניות עם פרטנרים שונים, אבל אפשר גם להימנע מזה לכמה חודשים ויהיה בסדר. יש תחליפים כמו אוננות, מצלמות ועוד כל מיני. לחשוב שבגלל שאנחנו הומואים אז אנחנו לא יכולים לעבור את היום בלי סקס מזדמן, זאת תפיסה מעוותת של מה זה להיות הומו ושל מיניות בכלל".

"לא מוכן לסכן את המשפחה שלי בשביל סקס"

הרבה מהתגובות לסקר היו של הומואים שבחרו להימנע ממפגשים מיניים בכלל. הרבה מהם כתבו שהמאמץ החברתי נגד התפשטות המחלה חשוב להם, ושהם לא רוצים להדביק אחרים, מבוגרים יותר, כמו את ההורים שלהם. "אני גר עם אמא שלי ולכן אני נזהר במיוחד. אבל גם אם הייתי גר בדירה לבד, הייתי נזהר באותה מידה. זה לא חשש אישי שלי, אלא אחריות קולקטיבית", כתב אחד מהם.

אחר כתב דווקא שאם היה גר לבד, היה ממשיך בשגרת חייו כרגיל. "חזרתי להורים בגלל שאין לי עבודה עכשיו", הוא מסביר, "אז אני יוצא כמה שפחת מהדירה כדי לא לסכן את המשפחה שלי. אני לא מוכן לסכן אותה בשביל סקס. אני ממשיך לחפש קשר או דייטים, אבל ברור שזה שווה הדבקה ולהיכנס לבידוד".

דניאל בן 27 מרמת גן, טייל במשך שלושה שבועות באירופה וחזר מבולגריה לישראל. הוא מספר לנו שבגלל הבידוד, לדעתו הבחור שהוא יוצא איתו יפסיק לצאת איתו ובטח גם ישכב עם אחרים. "אחרי כל כך הרבה זמן שלא התראינו ואחרי עוד שבועיים בבידוד, אני חושב שהוא יפסיק להיות איתי בקשר. הכרנו כמה שבועות לפני שטסתי לחוץ לארץ ולא רציתי לבטל את החופשה, אבל לא האמנתי שיהיה מצב כל כך קיצוני", הוא מספר, "אז בעוד יומיים אני מסיים את הבידוד ואוכל סוף סוף להיפגש איתו, אבל אני לא בטוח שזה יקרה. בזמן האחרון אנחנו לא ממש מדברים, ואני יודע שהוא חושש מהקורונה ונשמע להנחיות. אפילו שהייתי בבידוד ואני בריא יותר מהרבה אחרים, הוא חושש. אי אפשר לפתח קשר רציני בלי להיפגש. אז מילא זה שאין סטוצים עכשיו ושכולם חרמנים, אפילו לצאת לדייטים ולהכיר מישהו למטרה טובה – זה גם בקושי קורה. הקורונה הזו מביאה על כולנו בדידות".

יוסי בן 25 מאזור המרכז מסביר: "אני נמנע כדי לא להידבק ולא להדביק וכי יש לי אחריות חברתית לעצור את מה שקורה כאן. אין לי אחריות חברתית על הרפס ואין מלחמה עולמית למניעת הרפס. אבל לא ניתן להתמגן נגד קורונה, וכל העולם כן מנסה למנוע את התפשטות המחלה. אז אני פועל לפי ההנחיות, שאומרות גם להימנע ממגע עם זרים, כלומר להימנע מסקס מזדמן. זה לא ביג דיל".

אבל לא כולם נשמעים להנחיות משרד הבריאות, ויש מי שממשיכים בשגרה כרגיל. דני, 29, מפתח תקווה מספר לנו שיש לו פחות הודעות באפליקציות, אבל הוא עדיין ממשיך להיפגש עם אנשים. "אני לא יכול להימנע מהמחלה הזו, אז אין שום סיבה להיות בבית כל היום ולהביא ביד", הוא משתף, "ברור שאני לא עושה סקס בכמויות, אלא בדיוק באותה כמות שעשיתי גם לפני הקורונה. לא היה אחד באפליקציות שאמר לי שהוא חושש להיפגש. זה לא מסוכן לאנשים מתחת לגיל 60, ואני לא מפחד בכלל. הקורונה לא מזיזה לי".

רועי שאול הלל, מנהל ועובד סוציאלי בקו הקשב "יש עם מי לדבר" של האגודה למען הלהט"ב, מספר שבשבועיים האחרונים הגיעו אליהם שיחות רבות, שהציפו את בעיית הבדידות של להט"בים מכל הזהויות. "נראה שאנשים מתחרפנים לבד בבית ובורחים להרגלים הרגילים של שימוש באפליקציות, אבל זה לא אומר שהם חרמנים יותר. זה הגיוני שמתוך שעמום, אנשים מחפשים מגע, סקס או סתם לעוף על עצמם כי הם בודדים וחסרה להם תחושת חיוּת", הוא משתף.

>> אדריכל, מורה ומטרידן סדרתי ברחבי תל אביב

>> "אני לא שופט את אמא שלי על ההומופוביה שלה"

"בשבוע האחרון קיבלנו שיחות מלהט"בים, שסיפרו לנו שהם מצליחים לעצור ולחשוב איך הם חיו את החיים שלהם. בתקופה הנוכחית אנחנו מגבירים את הפעילות ב'יש עם מי לדבר', כדי לאפשר לאנשים לדבר על החוסרים שלהם, על הבדידות ועל המצוקה שהסיטואציה הזאת גורמת", הוא מוסיף, "אני מקווה שהדבר הטוב שיצא מכל הקורונה הזאת היא שנצליח להסתכל יותר פנימה ונחשוב על חיי היום-יום, ואפילו למה קשה לנו להיות נעולים בבית".