>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

אין תמונה
צועדים בירושלים בשנה שעברה

גם השנה יתקיים מצעד הגאווה והסובלנות בירושלים בסמוך ליום השנה לפיגוע הירי בברנוער, במה שהפך למסורת עצובה וחשובה. אולם, השנה יציינו במצעד, שיתקיים ב-2 באוגוסט, גם את ערב ט"ו באב וגם את חגיגות העשור למצעד הכי אידאולוגי בישראל, שהשפיע על מאבקה של קהילת הלהט"ב ואף של הדמוקרטיה הישראלית בכלל.

>> ירושלים גאה להציג: המאבק שעיצב את דמותה של הקהילה בישראל

"בקיץ 2002, לפני עשר שנים בדיוק, צעד לראשונה מצעד הגאווה והסובלנות הירושלמי במרכזה של העיר", מסר הבית הפתוח לגאווה וסובלנות בהודעה רשמית על המצעד. "מההתחלה לבש המצעד הירושלמי אופי ייחודי והצליח לשלב את אופיה הרב-גוני של העיר ואת אופיה הרבגוני של הקהילה, ושילב בין הפן הפוליטי לבין הפן הפנים קהילתי, בהיותו מצעד ירושלמי אך גם ארצי".

מצעד הגאווה בירושלים (צילום: חדשות 2 - יוסי זילברמן)
צועדים בי-רם ב-2009 | צילום: חדשות 2 - יוסי זילברמן

מאז המצעד הראשון התעמתה הקהילה הירושלים בליבה ההומופובית: התנגדות מנהיגי החרדים לכל הפגנה פומבית של הקהילה הגאה בבירה. לשיטתם, כל הפגנה אחרת בירושלים מותרת, אבל קהילת הלהט"ב – מחוץ לתחום.

ההסתה והאלימות הגיעו לשיא כאשר בשנת 2005 ביצע המחבל החרדי ישי שליסל פיגוע דקירה, ופצע שלושה מהצועדים. בשנת 2006 ירושלים כולה בערה, וההסתה לרצח הגיעה לשיאים חדשים. כמו כן, במקביל לניסיונות של הממסד למנוע בכל מחיר את המצעד, קיבלו הכהניסטים בקלות אישור לארגן את "מצעד הבהמות", במסגרתו צעדו עם בהמות ברחובות ירושלים, כאילו היו חברי בהמות.

"נחגוג את הישגיה של הקהילה הירושלמית ושל הקהילה הארצית בכלל"

בשנת 2006 הצליח הממסד להביא לביטולו של המצעד וקיום עצרת במקומו. בשנת 2007 התקיים מצעד ללא עצרת, בשל שביתת הכבאים. החל משנת 2008 היה המצעד בירושלים לעובדה חיה וקיימת, ומאז התרגל הציבור כי מדובר בחלק אינטגרלי מהנוף הירושלמי.

השנה, לרגל העשור למצעד בירושלים יתקיים המצעד במרכז העיר, במסלול שדומה, פחות או יותר, למסלול המצעד בשנותיו הראשונות – שהשתנה לאחר פיגוע הדקירה. "נתמקד בעשור שהיה ונשאל איפה התקדמנו ואיפה עוד נדרש להתקדם", אומרים בבית הפתוח. "נחגוג את הישגיה של הקהילה הירושלמית ושל הקהילה הארצית בכלל".

עוד נמסר מהבית הפתוח: "בשנים האחרונות בחרנו לערוך את המצעד בסמיכות ליום השנה לרצח הנוראי בברנוער בתל אביב – אירוע המהווה, עבור כולנו, נקודה עצובה לציון בהיסטוריה של הקהילה בארץ ומניע מרכזי להמשך הפעילות הקהילתית. גם השנה נמשיך לציין את היום הזה בכאב.

"בנוסף, נצעד השנה בערב ט"ו באב, נחגוג את גווניה השונים של הקהילה, את הפלורליזם שבה, ואת הכבוד והאהבה שמהווים יסוד לכל צעד קדימה שאנו לוקחים. ככה נוכיח - בשנאה אנו נלחמים דרך אהבה!".

>> ירושלים: נסיון תקיפה על רקע הומופובי