לאחר הצלחתה של מהפכת הנישואים הגאים בארצות הברית, שהתרחשה דרך בתי המשפט במדינה ומאפשרת לרוב הקהילה הגאה להינשא, החליטה קבוצת פעילי זכויות גאים בארצות הברית לנסות ולבצע שינויים נוספים באותה הדרך, והגישה את התביעה הפדרלית הראשונה המאתגרת את האיסור של רשות המזון והתרופות האמריקאית על גברים הומוסקסואלים וביסקסואלים לתרום דם.

תרומת דם. החומר שישנה את חיינו? (צילום: רויטרס)
חרם גורף מאז התפרצות האיידס. תרומת דם | צילום: רויטרס

כיילב לייסקי, תורם דם מוירג'יניה, הגיש את התביעה ביום חמישי בבית המשפט המחוזי בארה"ב, בה נטען כי איסור ה- FDA הנו מפלה ובלתי חוקתי, בכך שהוא מוציא מהכלל את הגברים ההומוסקסואלים, תוך שהוא מסתמך על שיטות מדע וזיהוי מיושנות ומנציח את הסטריאוטיפ ש HIV היא מחלה "הומואית" ברומזו כי "כל ההומואים חולים".

על פי מדיניות ה- FDA, שהוטלה לראשונה ב -1983, גברים שקיימו יחסי מין עם גברים אחרים (MSM), בכל עת מאז 1977 (תחילת מגיפת האיידס בארצות הברית) נדחים עד היום כתורמי דם. הסיבה לכך היא  ש-MSM, כקבוצה, הינם בסיכון מוגבר לאיידס, הפטיטיס B וזיהומים מסוימים אחרים שיכולים להיות מועברים על ידי עירוי.

התביעה מציינת כי מאז תחילת מגיפת האיידס / HIV לפני יותר מ-30 שנים, ההבנה של הקהילה המדעית את הנגיף השתנתה באופן דרמטי, וכי מתנגדי האיסור מצד בנקי הדם והקהילה רפואית מכנים את האיסור הנוכחי "בלתי מוצדק מבחינה רפואית ומדעית".

איגוד הרפואה האמריקנית AMA , האיגוד הגדול ביותר של רופאים בארה"ב, הצביע בשנה שעברה על אימוץ קו המתנגד לאיסור בן עשרות השנים, וציין כי בדיקות HIV ואיידס הפכו מקובלות בתרומות דם כדי למזער את הסיכון למקבלים.

"האיסור לכל החיים על תרומת דם לגברים המקיימים יחסי מין עם גברים הוא מפלה ואינו מבוסס על מדע", אמר חבר מועצת המנהלים של ה- AMA ד"ר ויליאם קובלר בהצהרה בשנה שעברה, בה המליץ לFDA לעדכן את מדיניותה כך שתייצג מחקר מדעי מדויק, ולא תכרוך את כל הגברים ההומוסקסואלים לתוך הקטגוריה של "סיכון גבוה".

לדברי לייסקי האיסור על תרומת הדם פוגע בזכויותיו החוקתיות ובזכויותיהם של אחרים, על ידי המניעה מלהשתתף ב"מעשה הצלת החיים" של תרומת דם בגלל הנטייה המינית שלו.

מחקר של אוניברסיטת פלורידה אישר באחרונה את המובן מאליו - אם הומואים וביסקסואלים בארצות הברית היו רשאים לתרום דם, מאגר מנות הדם של בנק הדם האמריקאי היה גדל בצורה משמעותית, מה שהיה מאפשר את הצלת חייהם של מיליונים רבים.

בשנים האחרונות, איסורים דומים הוסרו או שונו בקנדה, בריטניה, אוסטרליה, יפן, דרום אפריקה, שוודיה וניו זילנד, המאפשרות היום  לגברים הומוסקסואלים וביסקסואלים לתרום דם תחת הגבלות מחמירות פחות.

איסור תרומת דם להומואים
האיסור בטפסי מד"א

גם בישראל המצב דומה, וגברים שמעוניינים לתרום דם נאלצים להצהיר בטופס תרומת הדם של מד"א כי לא קיימו יחסי מין עם גברים מאז שנת 1977. מגן דוד אדום גם מונע בצורה גורפת תרומות דם מאנשים שעברו ניתוח לשינוי מין, כאשר איסור זה נעשה בהיחבא תחת הנחיות המונעות תרומת דם ממי שעברו ניתוח לשינוי מין הנכללות במסמכים סודיים של משרד הבריאות ושל מגן דוד אדום.

לאחרונה הקימה שרת הבריאות ועדה שתפקידה לדון באופן ביצוע בדיקות הדם בישראל, כל שנותר הוא להמתין ולראות אם במסגרת פעילות הוועדה ידון גם האיסור הנ"ל, או שגם במקרה זה נאלץ לפנות לעזרתו של בית המשפט על מנת לבטל איסור שכבר היה אמור לעבור מן העולם באופן טבעי.