>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם

גבר הומו קמרון (צילום: צילום מסך gay.net)
הורשע בגין אהבתו לגבר אחר. מבדה | צילום: צילום מסך gay.net
רוג'ר ז'אן קלוד מבדה בסך-הכל שלח הודעת טקסט לבחור שאהב, אבל מרגע זה השתנו חייו מן הקצה אל הקצה - עד שנפטר השבוע בבית הכלא. מבדה נעצר במרץ 2011 לאחר ששלח סמס לגבר אחר עם המסר 'אני מאוהב בך מאד'. הוא הורשע ונידון לשלוש שנות מאסר על סמך סעיף 347 בספר החוקים של קמרון, המטיל עונש של עד חמש שנות מאסר על מעשים הומוסקסואלים.

לאחר מאסרו הוכרז מבדה כאסיר מצפון על ידי אמנסטי אינטרנשיונל. בני משפחתו של מבדה טענו כי הוא היה קללה עבור המשפחה ואמרו לעורכת דינו עו"ד אליס נקום כי היו צריכים לתת לו למות.

המדינה אשמה

מבדה פיתח את הבקע בכלא, ולדברי ארגון Human Rights Watch קיבל שחרור זמני מטעמי בריאות בחודש יולי 2012, לאחר שריצה עונש של שנה וחצי. בספטמבר 2012 עתר לבית המשפט בבקשה להמתיק את גזר דינו, אולם בית המשפט דחה את בקשתו ואישר את הרשעתו בדצמבר 2012 והוא חזר לכלא.

נקום, חברה בקבוצה קטנה של עורכי דין בקמרון שמוכנים להגן על חשודים שהואשמו בהפרת החוק נגד ההומואים, התייחסה למותו של מבדה ואמרה: "אני מאשימה את המדינה. אם לא הייתה קרימינליזציה של הומוסקסואליות, הוא לא היה הולך לכלא והחיים שלו לא היו נגמרים. החיים שלו הסתיימו ברגע שהוא נכנס לכלא".

פעיל האקטיביסטי למברט מדא אמר כי מבדה שהה כחודש מחוץ לבית חולים לפני שנפטר, ובכל אותה התקופה לא קיבל שום טיפול רפואי. "המשפחה שלו אמרה שהיא הולכת להוציא מתוכו את ההומוסקסואליות. כשהלכתי לבקר אותו בכפר הוא לא יכול היה לקום, הוא לא יכול לדבר"

לאור הדיווחים כי נמנע ממנו טיפול רפואי, דרשה נילה גושל, חוקרת בכירה של זכויות להט"ב בארגון Human Rights Watch, לערוך חקירת משטרה בנוגע לנסיבות מותו של מבדה. "רוג'ר היה איש אמיץ שהפך לפעיל בטעות, לאחר שנעצר פשוט כי הביע את אהבתו לגבר אחר".

למרות המלצות קודמות ממועצת זכויות האדם של האו"ם להגן על קבוצות מיעוט בשל נטיה מינית או מגדר מפני אלימות, פקידי קמרון המשיכו להגן על עמדת מערכת המשפט נגד ההומואים. לדברי ארגון Human Rights Watch, בקמרון נעצרים ונכלאים יותר אסירים הומוסקסואלים מאשר כל מדינה אחרת באפריקה, עם לפחות 28 אנשים שהואשמו על פי החוק בשלוש השנים האחרונות עד לחודש מרץ 2013.