אולמות המופעים בבריטניה העמידו השבוע במבחן את חופש הביטוי בממלכה, כאשר החליטו להחרים את הופעותיו של ראפר אוגנדי, המשתלח בשיריו נגד הומואים וקורא לרציחתם. בובי וויין, ששמו האמיתי הוא רוברט קייגולאניי, קורא בשירים שלו לכל האוגנדים לסייע "לשרוף את כל ההומואים", ומאשים את נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, על נסיעה שקיים לאפריקה עם משפחתו כדי "לקדם את ההומוסקסואליות".

עם המילים האלו ביקש וויין להופיע ברחבי בריטניה, במסגרת תכנית ליצירת קשר תרבותי בין בריטניה לבין אוגנדה. אמרגניו של האמן קבעו ארבע הופעות בלונדון ובבירמינגהם, שהיו אמורות להתקיים בתאריכים 10, 11, 23 ו-24 באוגוסט. בעקבות פרסום ההופעות החלה מחאה של אזרחים בריטיים נגד קיום ההופעות, שהופנתה בעיקר לבעלי אולמות התיאטרון. בתחילה טענו בעלי האולם כי הם סך הכל השכירו את האולם להופעה, וכי הם אינם מכירים את המוזיקה של וויין. אך לאחר שהמחאה התחזקה, בדקו בעלי האולמות את דעותיו של וויין ולמרות חופש הביטוי והחופש האומנותי בבריטניה, החליטו לסרב לארח את הראפר האוגנדי בגלל המילים ההומופובית שלו.

נציגים מתיאטרון Troxy בלונדון ותיאטרון דראם בברמינגהם אישרו כי הודיעו לסוכניו של הראפר כי המוסד שלהם לא יאפשר קידום של אפליה בין קירותיו. צ'ארלס דראם, מנכ"ל תיאטרון דראם, הסביר כי ההופעה נקבעה על ידי אמרגן חיצוני שהיה "להוט ליצור קשר בין בריטניה ואוגנדה". "למרבה הצער, ואנחנו לא מתנצלים בשם האמרגן, המוסיקה והדעות של בובי וויין ידועים באוגנדה אך לא בבריטניה. לכן רמת הבדיקה שלנו במקרים כאלה חייבת להיות מיושמת על הופעות מוזמנות כדי להבטיח שהמצב האומלל הזה לא יתרחש שוב. עם זאת, יצירת קשרים כנים ומתמשכים עם קהילות מאוגנדה ומדינות אחרות מתקבלת בברכה ומשתלבת עם סדר היום האמנותי תרבותי שלנו - שיתוף בין בריטניה, אפריקה, ארה"ב, דרום מזרח אסיה, האיים הקאריביים, אירופה ועוד''.

בובי ויין רוברט קייגולאניי
אוגנדה, יו

בארץ מוצאו מככב המוזיקאי האוגנדי בתכנית ריאליטי בטלוויזיה, הדומה לתכניתן של הקרדשיאנז, בה המצלמות עוקבות אחרי הפעולות האישיות והמקצועית שלו. באחת התכניות הוצג וויין כשהוא כותב מילים לשיר חדש: "יש גברים שמתלבשים כמו זונה ומקבלים כמו כלבה. הם מסריחים כמו דגים. אש תשרוף את האיש המטורף. תשרוף את כל האנשים המטורפים. כל האוגנדים עמדו מאחוריי ועזרו להילחם באיש המטורף".

למרות המילים ההומופוביות והאלימות שבשיריו, וויין הוא סלבריטאי מבוקש באוגנדה. בשנה שעברה התבקש המוזיקאי לקחת חלק ביזמה לקידום החינוך בקרב אזרחים, ולשמש כשגריר הורות, אז גם צוטט כשאמר: "חינוך הוא מה שבסופו של דבר ישנה את מסלולה של המדינה שלנו, כאמן ואב אני מאמין שכולנו יכולים לעשות את הבדל בלמידה של הילדים שלנו".

מעריץ לשעבר של וויין, טוני קיטרה, אמר: "אני הייתי מעריץ של בובי וויין, אבל עכשיו אני מרגיש מאוים על ידי אותו האדם בו תמכתי. כהומו אוגנדי אני מאמין שאסור לתת לו במה להפיץ את שנאת ההומואים דרך המוזיקה שלו. צריכים להחרים אותו על מנת שלא ימשיך להפיץ את השנאה שלו למדינות אחרות".

בובי ויין רוברט קייגולאניי
פטריוט בלב ובנשמה

בית המשפט החליט: לא עוד מאסר עולם להומוסקסואלים

במקביל, בצעד אמיץ ומפתיע, ביטל בסוף השבוע בית המשפט לחוקה באוגנדה את החוק המטיל מאסר עולם על הומואים. החוק, שנחשב לאחד החוקים הדרקוניים ביותר בעולם נגד הומואים, אושר על ידי הנשיא מוסבני לפני כחצי שנה, והטיל עונש מאסר שנע בין 14 שנים למאסר עולם לכל אדם שייתפס מקיים יחסי מין עם בן אותו מין, בהתאם למספר המקרים שבהם ביצע את "העבירה".

עותרים נגד החוק טענו כי הליך אישור החוק בפרלמנט לא היה תקין. לדבריהם יו"ר הפרלמנט העבירה את הצעת החוק להצבעה למרות שמספר המצביעים היה נמוך מהנדרש בחוקה. השופט הסכים עם העותרים לטענה כי הצעת החוק עברה ללא מנין חוקי, וקבע כי החוק אינו חוקתי כשכתב בהחלטה: "מעשה בלתי חוקי של מבצעי התהליך שהפכו את החוק למבוטל".

אך למרות ביטול החוק, הומוסקסואליות עדיין אינה חוקית באוגנדה, אך זה לא מנע מפעילים להט"בים לחגוג את ביטול העונשים. פפה ג'וליאן אונזיאמה, עו"ד טרנס ואחד מפעילי זכויות האדם שעתרו נגד החוק, אמר שהוא מאושר משיקול דעתו של בית המשפט. ניקולס אופייו, עורך דין לזכויות אדם באוגנדה, אמר: "הצדק ניצח". קאשה ז'קלין, עו"ד לסבית לזכויות אדם, אמרה: "השיפוט הסופי: אני כבר לא עבריינית. היום עשינו היסטוריה עבור הדורות הבאים". פרנק מוגישה, פעיל זכויות הומואים, אמר בפשטות: "אני חוקי באופן רשמי".

נשיא אוגנדה, יוארי מוסבני, הכחיש כי החוק בוטל בעבות הלחץ הבינלאומי שהוטל על אוגנדה. במסיבת עיתונאים שקיים לקראת נסיעתו לוושינגטון בשבוע הבא, הדגיש הנשיא כי לארה"ב אין שום חלק בביטול החוק, וכך גם נסיעתו לוושינגטון אינה קשורה לנושא. מוסבני התייחס לעתידה של הצעת החוק ואמר שהוא יכול לחתום על כל הצעת חוק שהוא רוצה ולהפוך אותה לחוק בזכות הכוח שהוענק לו על ידי העם, ואמר: "אני זה שקובע את החוקים, ברגע שהצעות החוק מגיעות אליי, אני חותם עליהן אם אני רוצה לחתום עליהן". מאז שהחוק נגד ההומואים נחקק לפני כחמישה חודשים, תיעדו פעילי זכויות  להט"בים מקרים של ניסיונות לינץ', אלימות, סחיטה, פיטורים ממקומות עבודה, מעצרים, פינויים, הצתות והתאבדויות של להט"בים.

נשיא אוגנדה יוארי מוסביני (צילום: AFP, GettyImages IL)
נשיא אוגנדה | צילום: AFP, GettyImages IL

"עכשיו צריך להכפיל את העבודה"

למרות החששות כי הפרלמנט ינסה להעביר את הצעת החוק פעם נוספת, הפעם תוך שמירה על הליך ראוי, פעילי זכויות אדם עדיין חגגו את ביטול החוק. ולא רק באוגנדה חגגו את ביטול החוק. במצעד הגאווה שנערך בברייטון, אנגליה, יום לאחר ביטול החוק, צעדה בגאווה קבוצת אוגנדים להט"בים, שככל הנראה היו האנשים המאושרים ביותר במצעד באותו היום.

אדווין ססנגה, מנהל קבוצת להט"בים אפריקאית, שהיה בין הצועדים, אמר כי הוא מרגיש מאד מאד גאה. "אף על פי שהממשלה הולכת לערער על ההחלטה, עורכי הדין שלנו יעשו כמיטב יכולתם", אמר ססנגה, "עכשיו אנחנו צריכים להכפיל את העבודה שלנו ולהתקדם הלאה. אנחנו זקוקים לאנשים בברייטון ובכל מקום אחר כדי לתמוך בארגוני זכויות האדם ובארגונים הלהט"בים באוגנדה. אפילו אם זה רק במדיה החברתית, אנחנו צריכים אתכם כדי להפיץ את הבשורה. להפעיל לחץ על הממשלה שלכם להפעיל לחץ על אוגנדה".

עוד ב-mako גאווה: