ביום שישי ייערך באירלנד משאל עם, בו יתבקשו תושבי המדינה להביע את דעתם בנוגע לשאלה אחת בלבד: "האם לאפשר נישואים חד מיניים במדינה?"

במידה ומשאל העם יעבור, תהפוך אירלנד למדינה הראשונה בעולם המעבירה חוק נישואים גאים על ידי משאל עם בנושא, ולא על ידי חקיקה או החלטת בית משפט.

המדינה כולה נערכת ליום ההיסטורי, וגם אנחנו עוקבים בדריכות וממתינים לתוצאות. בינתיים, קבלו את כל מה שצריך לדעת על התהליך ההיסטורי שיתרחש מחר, במדינה שעשויה להיות פורצת דרך בשוויון בנישואים.

מהו הדין הקיים באירלנד?

הומוסקסואליות נמחקה מספר העבירות של אירלנד רק בשנת 1993. ומאז 2011 ועד היום, יכולים בני זוג מאותו המין להתאחד בטקס אזרחי, שהוא לא אותו הדבר כמו נישואים.

על מה יצביעו תושבי אירלנד ביום שישי?

המצביעים יתבקשו לאשר תוספת לחוקה האירית בה נכתב: "נישואים עשויים להיות חוזה בהתאם לחוק על ידי שני אנשים ללא הבדל המין שלהם".

קיימות שתי אפשרויות הצבעה: הצבעת "כן" מאשרת את הצעת חוק שוויון הנישואין 2015, אשר אושרה על ידי בית המחוקקים האירי בחודש מרץ, ואילו הצבעת "לא" מתנגדת לאישור הצעת החוק.

שירותי המוניות "אובר" ו"היילו" באירלנד תומכים בנישואים גאים ומציעים נסיעות בחינם להצבעה:

משאל עם באירלנד על נישואים גאים (צילום: ap)
"אובר" מציעה נסיעות חינם לקלפי | צילום: ap
משאל עם באירלנד על נישואים גאים (צילום: ap)
נסיעה חינם לקלפי, שירות היילו | צילום: ap

>> למה החברות הישראליות מפחדות לתמוך בקהילה?

 

איזו תוצאה מנבאים הסקרים?

'סקר הסקרים' שבוצע על ידי רשות השידור האירית RTE, ואסף את נתוני כל הסקרים בנושא, מצא כי כל הסקרים הצביעו על ניצחון לאישור התוספת לחוק, עם תחזיות שנעו בין 53% ל -69% לטובת השינוי. עם זאת הסקרים גם הראו כי מספר האנשים המשנים את החלטתם ועוברים  מ"כן "ל- "לא" הולך וגדל. אך מפני שכל הסוקרים טעו בניבוי תוצאות הבחירות האחרונות בבריטניה, התוצאות שהם מנבאים נלקחות בערבון מוגבל.

איך זה מסתדר עם העובדה שאירלנד היא מדינה קתולית שמרנית מבחינה חברתית, בחסות הכנסייה הקתולית?

התפיסות החברתיות השתנו מאוד ב -30 השנים האחרונות במדינה. סמכותה של הכנסייה הקתולית כבר עורערה על ידי שורה ארוכה של שערוריות, החל מהתעללות בילדים על ידי כמרים ועד למשטרים מתעללים במוסדות שונים בניהול הכנסייה. כמובן שהכנסייה רוצה לראות תוצאה שלילית, אך כמוסד שהגן על כמרים מתעללים במשך עשרות שנים, כבר אין לה את הכוח המוסרי שהיה לה בעבר.

מהי עמדת הממשלה האירית?

גם ראש הממשלה האירית אינדה קני וגם הנשיאה היוצאת מרי מקאליס קראו להצביע "כן".

האם תוצאות ההצבעה ישפיעו גם על צפון אירלנד?

תוצאות ההצבעה הזו ישפיעו רק על הרפובליקה של אירלנד. בצפון אירלנד נישואי הומוסקסואלים כבר נחשבים לחוקיים, מכיוון שהיא חלק מבריטניה.

מיהם המתנגדים לתיקון החוק?

הכנסייה הקתולית היא המתנגדת העיקרית לתיקון, ומכתבים מהבישופים הקוראים לקהילות להתנגד להצעה הופצו בכל רחבי אירלנד.

מהי עמדתם של הסלבס האירים?

מעט מאוד מהאנשים המפורסמים, המוכרים גם מחוץ לאירלנד, אמרו כי יצביעו "לא". השחקן קולין פארל אמר כי הוא יצביע "כן" בהצבעה, כמו גם השחקן כריס אודווד, והזמרים הוזייר וגלן הנסרד.

אך אין ספק כי אחד מהתומכים החשובים ביותר של מחנה ה-"כן" הוא דניאל אודונל, זמר קאנטרי אירי מוביל, הפופולרי מאוד באזורים הכפריים ובקרב נשים המבקרות בכנסייה.

ומה בונו חושב?

לפני תחילת מסע ההופעות של  U2, הצהיר בונו כי הוא תמך בהצבעת "כן" למרות שלא יהיה נוכח בהצבעה.

"אתם לא יכולים לקחת על זה בעלות. נישואים הם עכשיו רעיון שמתעלה על הדת. הוא נמצא בבעלות האנשים. הם יכולים להחליט. זה לא מוסד דתי. עד כמה שאני יודע, ישו לא היה גבר נשוי וגם רוב הכוהנים לא מדברים על זה. זה לא רעיון דתי".