PrEP הוכיח את עצמו ככלי יעיל למניעת הידבקות בנגיף ה-HIV בשנים האחרונות. היעילות שלו מתקרבת ל100% מניעה, אך כעת עולה השאלה האם זהו כלי יעיל באמת למניעת הדבקה לאור הופעת מקרים ברחבי העולם של מטופלי PrEP שנדבקו בנגיף. בנוסף' קיים חשש ממשי שהתרופה תאבד מיעילותה בעקבות התפתחות עמידות בנגיף. המקרה של סטיבן ספנסר מאוסטרליה נחקר והוכח שנדבק בשל עמידות מסוימת של הנגיף, ו/או בשילוב עם לקיחה לא אחראית של התרופה.

ספנסר התראיין לעיתונות המקומית והסביר כיצד נדבק בנגיף, למרות שהשתמש ב-PrEP. ספנסר השתמש בתרופה לפי הצורך (ON DEMAND), כלומר שהוא לקח את הטיפול רק סביב קיום יחסי מין בלתי מוגנים. הוא רואה בסיפורו כלי חשוב להעלאת הדיון בקרב גברים גאים סביב PrEP.

במשך חמש שנים נטל ספנסר את התרופה לפי הצורך, בעוד שהובהר לו בידי רופאיו כי עליו לקחת את הכדור באופן יומי. דארן ראסל ממכון המחקר האוסטרלי ל-HIV, צהבת ותרופות לבריאות מינית, מסביר: "שימוש ב-PrEP רק סביב קיום יחסי מין מאפשר מצב של לקיחת פחות כדורים, מה שמוביל לחשיפה מופחתת לתופעות לוואי והורדה בעלויות הטיפול". למרות זאת, הוא ומומחים רבים אחרים מדגישים את החשיבות של לקיחת הטיפול דרך קבע.

מחקרים מראים, אמנם חדשים ובעלי קבוצות בדיקה מצומצמות, שלקיחת PrEP לפי הצורך לא מפחיתה, אם בכלל, את תופעות הלוואי, וכי לרוב חוסכת רק במעט בעלויות. למעשה, מתוך הגברים הגאים שנבדקו, לקיחת PrEP לפי הצורך נמצאה יעילה בעיקר בקרב הומואים הגרים בפריפריה, שם הזמינות של מין נמוכה משמעותית. באשר לשאר, ומדובר ברוב המוחלט של הומואים, שמתגוררים בסביבה עירונית, לקיחת PrEP לפי הצורך אינה יעילה במיוחד בהשוואה לשימוש קבוע.

גם בישראל הגיע לידיעת מערכת הבריאות מקרה הידבקות בקרב מטופל PrEP. כמו אצל סטיבן ספנסר, ההדבקה התרחשה בגלל שימוש לא אחראי ב-PrEP. כדי להבהיר את אופן השימוש היעיל PrEP לפי הצורך, יש לקחת שני כדורים במהלך 2-24 שעות לפני קיום יחסי מין, ולקיחת כדור נוסף בכל יום במהלך היומיים העוקבים. במקרה הזה, אם אפילו כדור אחד לא נלקח בזמן המתאים, הסיכוי להידבק עולה משמעותית, לעומת טיפול קבוע שבו ריכוז התרופה בדם לא יורד, גם כאשר מדלגים על יום אחד בשבוע ואפילו על יומיים.

>> "מדובר במישהו שהפיץ HIV באופן מודע"

>> גילה שהוא יוצא עם טרנסית - וכך הוא הגיב

>> "בת הזוג שלי אנסה אותי - וזה מה שעברתי אחרי"

"הייתי בהלם", מעיד ספנסר, "וגם הרופאים". ובכל זאת הוא מתעקש להבהיר שהמקרה שלו לא מוריד מערך טיפולי ה-PrEP לאוכלוסיות בסיכון. "מה שקרה לי לא משנה את העובדה ש-PrEP הוא עדיין הכלי העוצמתי ביותר למניעת HIV שנוצר אי פעם. מאות אלפי אנשים מוגנים מ-HIV בצורה שמעצימה אותם, לצד היותו טיפול אפקטיבי לאלו החיים עם HIV".