>> לקבוצה של mako גאווה בפייסבוק כבר הצטרפתם?

הודית (צילום: istockphoto)
בהודו הסוף לפונדקאות עבור הומואים ויחידים? | צילום: istockphoto

אחרי שהפכה ל״מדינת הפונדקאות״ המובילה בעולם, גובר החשש כי הדלתות בהודו ייסגרו עבור זוגות הומואים ויחידים, המעוניינים לעבור את ההליך. זאת בעקבות הוראה חדשה של משרד ההגירה במדינה, שקבע בשבוע שעבר כי על זוגות העוברים הליך פונדקאות בהודו להצטייד בוויזה רפואית ולא בוויזת תייר, כפי שהיה נהוג עד היום.

ויזה רפואית למטרות פונדקאות ניתנת ל"גבר ואישה הנשואים מזה שנתיים" בלבד, ומתעלמת מיחידים לא נשואים ומזוגות ומיחידים הומואים.

ההוראה החדשה אינה מפתיעה, שכן כבר לפני מספר חודשים פורסמה הודעה חדשה על ידי משרד ההגירה בהודו, שקבעה כי יש לצייד את כל מי שעובר הליך פונדקאות בוויזה רפואית ולא בוויזה תייר רגילה. למרות זאת, המשיכו הומואים ויחידים להיכנס למדינה באמצעות ויזת תייר - ולא נתקלו בקשיים מצד הרשויות.

כדי להחיל את ההוראה החדשה בפועל, העבירה משטרת ההגירה ב-17 בדצמבר הוראה ברורה למרפאות הפריון במדינה להפסיק את ההליך עבור זוגות ויחידים שאינם עומדים בתנאים לקבלת ויזה רפואית. נכון לעכשיו ההליך למי שאינו עומד בתנאים הוקפא עד להוראה חדשה. בימים אלה נדון הנושא מול משרד ההגירה ובית המשפט במדינה. הודעה תתקבל, ככל הנראה, בינואר 2013.

המרפאות בהודו מתאגדות נגד הגזירה

דורון ממט (צילום: תומר ושחר צלמים)
"ידיעה מקוממת". דורון ממט מגד, מבעלי "תמוז" | צילום: תומר ושחר צלמים

״קשה לדעת בדיוק לאן יתפתחו הדברים״, מסר דורון ממט מגד, בעלי ״תמוז״ - סוכנות הפונדקאות הגדולה בארץ שמלווה תהליכי פונדקאות בהודו, "ישנן שתי עובדות המשחקות לטובתנו: האחת היא, כי ההוראה ניתנה על ידי הגוף שאחראי על מתן הוויזות לזרים הבאים להודו, ולא על ידי גוף שיש בידיו סמכות להחליט מי רשאי לעבור תהליכי פונדקאות במדינה. ההוראה הזו מנוגדת לעמדת הגוף האחראי (גוף המקביל למשרד הבריאות), שאומר בפרוש בהוראותיו שפונדקאות להורים יחידים מותרת. שנית, ענף הפונדקאות בהודו מתבסס בעיקרו על פונדקאות לזוגות חד מיניים ולהורים יחידים. המרפאות לא מקבלות את הגזרה בהכנעה, וכבר עכשיו נוצרה התאגדות של קבוצת רופאים מובילים שמתעתדים לשנות את רוע הגזירה ופועלים בכמה מישורים במקביל״.

ממט מגד מעריך שיקרה אחד משני דברים: ״או שהמאמץ יישא פרי, והתוצאה של המהלך הזה תיצור גושפנקא חד משמעית לזוגות חד מיניים ו/או ליחידים לעבור הליכי פונדקאות בהודו, או שכפי שקרה בגאורגיה, הודו תסגור את שעריה".

"ייפתר תוך מספר שבועות"

עו"ד דנה מגדסי, מבעלי הארגון לפונדקאות בינלאומית, נשמעת יותר אופטימית בנוגע לעתיד הפונדקאות ליחידים וגייז במדינה. "אני מאמינה שכל העניין ייפתר בתוך מספר שבועות, אולם על מנת להיות בטוחים בכך, אנו ממתינים מספר שבועות עם המשך החזרות העוברים וההפריות עד שהסוגיה תתבהר, ובמקביל פונים באמצעות משפטנים ורופאים בכירים לגורמים בדרגים גבוהים בדלהי. נראה כי מדובר בהפסקה זמנית ביותר של מספר שבועות, ואנו נמצאים כל העת עם היד על הדופק, ונעדכן בכל התפתחות חדשה בנושא".

דנה מגדסי (צילום: תומר ושחר צלמים)
"ייפתר בקרוב". עו"ד דנה מגדסי, מבעלי חברת פונדקאות בינלאומית | צילום: תומר ושחר צלמים
כפי שמדגישה עו"ד מדגסי,  הדבר שהכי מפחיד את הרשויות בהודו הוא שיישארו אצלם ילדים ללא אזרחות וללא הורים. "לכן זוגות/יחידים שנמצאים כבר בהריון אינם צריכים לחשוש שכן ימצא עבורם פיתרון אד הוק אם עד הלידה ההנחיה לא תתבהר. אל לשכוח שעד שמגיעים לרשות ההגירה של ההודים (FRRO) לצורך קבלת חותמת יציאה מהודו, לילד כבר יש דרכון ישראלי. אינני מאמינה כי ההודים מחפשים תקרית דיפלומטית שבה יסרבו לילד ישראלי לצאת מהודו, ולכן אין צורך לחשוש ממצב זה כלפי מי שכבר בהריון".

עו"ד מדגסי מבהירה, כי עבור זוגות הטרו נשואים, השינוי היחידי הוא כאשר מגיעים לקחת את הילד לאחר הלידה. "יש להצטייד באשרה שהייה 'רפואית', וכתנאי לקבלתה יש להציג בשגרירות הודו בישראל חוזה עם הפונדקאית, אישור משגרירות ישראל בהודו כי לילד יינתן דרכון או אישור ממשרד החוץ על כך, ומכתב מהמרפאה המטפלת".

"בניו דלהי העניינים כרגיל"

גל סבה (צילום: תומר ושחר צלמים)
ממשיך כרגיל. גל סבה | צילום: תומר ושחר צלמים
גל סבה, מבעלי סוכנות הפונדקאות ויוה, מציין כי בקליניקות ובמרפאות עמן הוא עובד בניו דלהי, העסקים בינתיים נמשכים כרגיל. "חוות דעת רשמית של עו"ד שלנו בהודו מעידה על כך שאין שינוי בחוקיות התהליך בניו דלהי והוא חוקי גם לשאינם נשואים", מסר סבה.

"חוות דעת זו נשלחה מאיתנו לרשות ההגירה במומבי, בתגובה למכתב שנשלח לקליניקות במומבי, במטרה להבהיר את הסתירה שבנוהל אל מול הנחיות משרד הבריאות ולבטל הנחיות אלו. נכון להיום המכתב המדובר יצא אך ורק לקליניקות במומבי, ואנו מכירים מהעבר שהתנהלות הרשויות במומבי מעט שונה מזו שבניו דלהי. אני שמח להרגיע שאין נכון להיום כל השפעה על לקוחותינו בניו דלהי וכל ההפריות המתוכננות לחודשים הקרובים, כולל של בודדים  וזוגות גייז, יצאו לפועל כמתוכנן. במקביל לעבודה הסדירה שלנו, נמשיך לעדכן עד לביטול ההנחיה, על מנת שזו לא תתנוסס מעל לראשנו".

תעשיה שמגלגלת מיליארדים

במידה וההוראה החדשה אכן תיושם, מדובר בפגיעה קשה - לא רק בזוגות וביחידים המעוניינים לעבור את ההליך במדינה - אלא בשוק הפריון בהודו, המוערך במיליארדים ומורכב בחלקו העיקרי מזוגות הומואים ויחידים. ממט מגד לא מסתיר את דאגתו ומורת רוחו נוכח ההוראה החדשה. "הידיעה קצת מדאיגה ובעיקר מקוממת. רק בעשרה הימים האחרונים היו ל'תמוז' בהודו שבע לידות לזוגות חד מיניים ויחידים. החברה הוקמה על מנת להגשים את חלום ההורות לכל מי שרוצה להיות הורה - בכל תסריט שאליו הסיטואציה תתפתח, "תמוז" תמשיך להיות מחויבת לתת יד לחולמים להיות הורים ולגרום לזה לקרות".

זוג הומואים עם ילד (צילום: אימג'בנק / Thinkstock)
יצטרכו למצוא אפשרויות חדשות? | צילום: אימג'בנק / Thinkstock

הליך הפונדקאות בהודו מצוי מזה שנים בתחום האפור, כשהחוק אינו מתייחס מפורשות לחוקיות ההליך. זאת בניגוד למדינות מערביות כמו ארה"ב וקנדה, המתירות פונדקאות לגייז באופן ברור, ומדינות כגון אוקראינה וגאורגיה המאפשרות את קיומו עבור זוגות הטרוסקסואלים.

שוק הפונדקאות בהודו משגשג מאד בשנים האחרונות, והודו עשתה לעצמה שם כמדינה מובילה בכל הקשור ל״תיירות הפריון״. הסיבה העיקרית לכך היא העלות. ההליך בהודו מתבצע במרפאות ברמה מערבית גבוהה עם אחוזי הצלחה גבוהים, ובמחיר של כ-60 אלף דולר. זאת לעומת הליך הפונדקאות בארה״ב שמחירו עשוי להאמיר ל-100,000 דולר ויותר.

>> רווק פלוס שניים

>> פונדקאות להומואים בישראל- לא כל כך מהר

>> "המדינה לא תמנע ממני להיות אבא"