ביום שני האחרון נכנס לתוקף החוק האירי החדש המאפשר נישואים חד מיניים. זאת שישה חודשים לאחר שאזרחי המדינה הצביעו במשאל העם ההיסטורי בעד נישואים גאים במדינה הקתולית. עם כניסת החוק לתוקף, זוגות הרשומים כנשואים חד-מיניים בחו"ל, הוכרו באופן מידי באירלנד, ואילו זוגות אחרים, שאינם נשואים עדיין, יכולים כעת להגיש בקשה ולהינשא.

בחודש מאי הצביעו 62.1 אחוזים מאזרחי אירלנד לטובת החוק המאפשר נישואים בין שני אנשים "ללא הבדל מין", והפכו את אירלנד למדינה הראשונה בעולם שאישרה נישואים גאים במשאל עם. מסע זה היה ארוך עבור פעילי הלהט"ב במדינה הקתולית המסורתית, שהפכה את ההומוסקסואליות לחוקית רק בשנת 1993.

"הרגשתי שאין לי רשות לומר שהתחתנו, אבל מעכשיו אנחנו אומרים את זה בכל הזדמנות", אמר ויויאן קמינס, בן ה-57 מדבלין, שנישא לבן זוגו בדרום אפריקה בשנת 2009, "מעולם לא הודיתי על היותי נשוי, כי לא הרגשתי נשוי במדינה הזאת".

הזוג הראשון להנשא באירלנד (צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images)
ריצ'רד וקורמק, בני הזוג הראשונים להינשא בחסות החוק | צילום: אימג'בנק/GettyImages, getty images

"אחרי שנים של המתנה ליום זה, זהו רגע יוצא דופן עבורנו", אמרה הסנטורית קתרין זפוני, שעתירתה לבית המשפט העליון בשנת 2006 נדחתה, בה ביקשה להכיר בנישואיה הקנדיים לבת זוגתה. עכשיו, זפוני מתכננת 'להביא את נישואיה הביתה' ולערוך טקס נוסף בינואר הקרוב, לאחר שהציעה נישואים לבת זוגתה בשידור חי עם פרסום תוצאות משאל העם.

מאז 2011, אז אישרה אירלנד שותפות אזרחית בין בני זוג מאותו המין, נרשמו 2054 זוגות תחת הגדרה זו. עכשיו יוכלו אותם זוגות להמיר את מעמדם לזוגות נשואים, לאחר שיעברו טקס נוסף שיתבצע תוך חמישה ימים מרגע הגשת הבקשה. זאת אף על פי שלפי החוק האירי, זוג המעוניין להינשא נדרש להגיש "כוונה להינשא" לרשויות שלושה חודשים לפני הנישואים.

"אני חושבת שזה הולך להיות מסיבי", צופה מארגנת החתונות מריאן פרסל, שכבר קיבלה הזמנות לארגון 15 חתונות, בין היתר של זוגות מארה"ב, סלובניה, איטליה ואנגליה, "אנשים רואים את אירלנד באור חיובי, כמדינה ידידותית לירח דבש להט"בי. זה הולך להיות מאוד מרגש בעתיד ואני לא חושבת שזה ידעך לאחר תקופה, כי כולם אוהבים חתונה טובה".