קבוצת מטפסי הרים כבשה את פסגת ההר הקירגיזי "פוטין" והניפה שם את דגלי הגאווה ואוקראינה, במחאה על "המשטר ההומופובי, הטרנספובי, האימפריאליסטי והניאו-קולוניאליסטי של פוטין". קבוצת המטפסים יצאה למסע המסוכן במסגרת קמפיין Pink Summits ("פסגות ורודות"), שמטרתו להניף את דגל הגאווה על פסגות ההרים הגבוהים בעולם. 

חברי הקבוצה אמנם טיפסו על ההר שנקרא על שמו של נשיא רוסיה כבר באוגוסט, אך כעת הם מפרסמים תמונות נוספות, בעקבות החמרת החקיקה האנטי-להט"בית ברוסיה. "במדינת קירגיזסטן יש הרים עם שמות משונים", נכתב בעמוד האינסטגרם של הקמפיין לאחר שכבשו את פסגת ההר". "אחד מהם נקרא 'פסגת פוטין', ובגלל המלחמה באוקראינה אותה החל משטרו של פוטין ובגלל תעמולה השנאה והחוקים נגד להט"ב, המציתים שנאה ואלימות ברוסיה ומזרח אסיה, טיפסנו על פסגת ההר עם דגלי גאווה שמסמלים לא רק מאבק עבור נראות להט"בית אלא גם שלום". 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Pink Summits (@pinksummits)

חברי הקבוצה המשיכו ותיארו איך הנוף סביב פסגת פוטין מרהיב, אבל שההר עצמו הוא "ערימת הריסות טהורה, שדרכי גישה אליו מחורבנות ומסוכנות, אבל מה אפשר לצפות מהר שנקרא על שם האיש הכי מסוכן בעולם כרגע?". עוד סיפרו כי השאירו את הדגלים במקום שיהיה קשה מאוד להוריד אותם, כך שכל מי שיגיע לפסגת ההר יראה אותם ולא יוכל להוריד אותם". "אנחנו מקווים שהם ישארו שם כסמל לחופש, שלום וסובלנות". 

קמפיין Pink Summits יצא לדרכו באוגוסט 2018, במטרה לכבוש את כל פסגות ההרים, כולל האוורסט. ההר הראשון שנכבש הוא הר אלברוס, הפסגה הגבוהה ביותר במזרח אירופה וברוסיה. בשנה שעברה, מטפסים צילמו את עצמם מניפים את דגל הגאווה על פסגת המון בלאן, ההר הגבוה ביותר ברכס האלפים. 

קבוצת המטפסים שטיפסה על הר פוטין נעצרה לחקירה על ידי השירותים החשאיים של רוסיה, ה-FBS, בעת שניסתה לחצות את הגבול בין גיאורגיה לרוסיה. הקבוצה עוכבה יחד עם מטפס נוסף במשך שש שעות עד ששוחררה. "אני בטוח שהם חיפשו את שם המשפחה שלי בגוגל מראש. הם שאלו שאלות מאוד אישיות וזרקו הרבה בדיחות הומופוביות וסקסיסטיות", סיפר המטפס דאסטן קסממיטוב, מייסד Pink Summits שגדל בעצמו בקירגיזסטן. "נאלצתי למחוק מהטלפון שלי את כל התוכן הלהט"בי, כי פחדתי שהם יבדקו אותו". 

דאסטן וחבריו טיפסו בעבר גם על הר הקילימנג'רו, הגבוה ביותר באפריקה, ועל קושצ'ושקו באוסטרליה. בדרכים להנפת דגלי הגאווה בפסגות המטפסים מתעדים את מסעם, משתפים את חוויותיהם, מגייסים כספים עבור ארגוני להט"ב וקורבנות אלימות נגד להט"ב וחונכים בני נוער ברחבי העולם. במסגרת המסע להר פוטין, קסממיטוב ושאר המטפסים קיימו בשיתוף עם ארגון הלהט"ב המקומי Kyrgyz Indigo אירוע גאווה מצומצם בצ'ונקורצ'אק, בו לימדו כמה מחברי וחברות הקהילה הגאה המקומית את יסודות הטיפוס.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Pink Summits (@pinksummits)

"חוקים ונהלים מועתקים בהשראת רוסיה"

מטפסי ההרים פרסמו תמונות נוספות מהמסע לקירגיסטן לאחר אישור הרחבת חוק "התעמולה ההומוסקסואלית" במדינה בקריאה ראשונה בבית התחתון של הפרלמנט, הדומה. שנחקק בשנת 2013, אסר עד כה על קידום להט"ב במדיה ובבתי הספר לקטינים, ואילו בעדכון החדש תבוטל הגבלת הגיל והאיסור על קידום תכנים להט"ביים יחול גם על מבוגרים. אזרחים רוסים אשר יורשעו בקידום "תעמולה הומוסקסואלית" יעמדו בפני קנסות של עד 400 אלף רובל (6,500 דולר). המחוקקים קוראים להחשבת כל קידום של זכויות גאות כ"לא רוסי", ובתקופה האחרונה קנסה רוסיה את חברת טיקטוק משום שלא צנזרה "סרטונים להט"ביים".

לדברי קסממיטוב, הוא חושש כי לא תתאפשר כל התקדמות בזכויות קהילת הלהט"ב כל עוד הנשיא פוטין נמצא בשלטון, והדגיש כי מה מה שקורה ברוסיה עלול להשפיע גם על המדינות השכנות. "רוסיה משפיעה על מדינות דוברות רוסית רבות כולל קירגיזסטן, מולדתי", הסביר. "למעשה, הרבה חוקים ונהלים מועתקים על ידי המחוקקים שלנו בהשראת המשטר האולטרה-שמרני ברוסיה. זה כבר כמעט קרה עם הצעת החוק נגד תעמולה בקירגיזסטן בשנים 2014-2015. אני פוחד שזה יקרה שוב".

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Openly (@openlynews)